Aszalt szilva, alma, sárgabarack, banán, meggy, sárgadinnye, mazsola. A választék hatalmas.
Ki ne kóstolt volna ezek közül már néhányat. Azt viszont kevesen tudják hogyan is készülnek ezek a finomságok, vagy mit is tartalmaznak. Mi nem csak ezekre a kérdésekre adunk választ, hanem megmutatjuk azt is, miként készíthetünk otthon aszalt csemegét.
Mert a szárítás sajnos a rothadással és nem az aszalással egyenlő…
A taljándörögdi Marika ismeri a gyümölcsaszalás titkát. A régi receptekből merített apró fortélyokat most megosztja nézőinkkel.
A szilvának amikor az aszalást elkezdjük……a felesleges nedvességet elpárologtatni belőle.
Az aszaláshoz nincs szükség ekkora kemencére, mindenki a saját háztartásában is tud ízletes és egészséges aszalt gyümölcsöt – és zöldséget készíteni. Az aszalt finomságokat a téli napokon is bármikor felhasználhatja kedvenc ételeihez.
Ez a forgótálcás aszaló 5 kg gyümölcs aszalására alkalmas. A készülékben 5 forgó, variálható tálca segíti a gyümölcs optimális aszalását. A tálcák közötti távolság a rajtuk lévő fogak segítségével, a szeletek vastagságától függően állítható. A gyümölcsöket optimálisan 6 és 32 óra között kell aszalni.
Például az almát miután meghámozzuk és magtalanítjuk, szeletekre szeljük.
Ezután egy papírtörlőn szárítsuk le és tegyük a tálcára. 4-15 óra elteltével kész a finom aszalt alma.
Ezzel a forgótálcás aszalóval a háziasszonyok a saját otthonukban is egészséges és finom zöldségeket és gyümölcsöket tartósíthatnak a téli hónapokra.
Az aszalás lényege, hogy a gyümölcsök nedvességtartalmát mielőbb az eredeti 80-ról legalább 20%-ra csökkentsük. Marika kemencéje gyorsítja a folyamatot, de ezen kívül más praktikákat is bevet. A szilvát például 20 percre szódabikarbónás vízbe áztatja. Ez felbontja a gyümölcs rostjait, így a víz gyorsabban elpárolog belőle.
Az így tartósított gyümölcsök biztosan nem penészednek meg, mert ha víztartalmuk lecsökken, a romlást okozó mikroorganizmusok már nem életképesek. Ehhez a kemencét először 40 fokra fűti, majd fokozatosan 70 fokra emeli a hőmérsékletet. Az alma és körte így 3-4 nap alatt, a szilva kb. 1 hét alatt fog egyenletesen megaszalódni.
De vajon ha elpárolog a víz, miben különbözik majd friss társaitól?
Hasonlítsuk csak össze őket!
freepress