Pénteken rekkenő hőségben kezdődött a hetedik tolcsvai borfesztivál, ahol a délutáni megnyitóra már sok vendég megérkezett, abból a húszezerből amennyire a szervezők az idén számítottak.
Vojnár László polgármester köszöntője után, Tállai András a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára üdvözölte a vendégeket, s azzal biztatta a megjelenteket, hogy bár eddig az időjárás nem kedvezett a szőlőnek, de azért sokkal nehezebb helyzetet is átvészeltek már a hegyaljai gazdák, s reméljük így lesz ez az idén is.
Gazdag kulturális program várta az idelátogatókat, amelyben koncertek, sokasága követte egymást. A Bormúzeumban, üveg, festmény és grafikai kiállítás volt.
A kóstolójeggyel az idén 60 féle tokajit kóstolhattunk, s 32 pincészetet látogathattunk meg. Soha ennyi borász nem csatlakozott még a fesztiválhoz. Persze a jó borhoz, jó étkek is dukálnak, s ebben a Kastélyparkban felvonultatott különleges finomságok is, valamint a pincészetekben kínált ínyenc falatok is hozzájárultak. Volt itt mindenféle sajt, gyönyörű lángosok, langalók, perecek, sültek. A Sajgó pincészet bőségtáláról az idén sem hiányzott a pisztráng és a tócsni, no meg a sült tarja, de a marhapörkölt slambuccal is fenséges volt. Erre aztán jól csúszott a Krisztina cuvée.
A szombati napon is kedvezett még az időjárás a borkedvelőknek, s élvezhették a minden korosztálynak szórakoztató programot, de sajnos a vasárnap estét elmosta a jégeső, s a szervezők a közintézményekbe menekítették a látogatókat. Az járt jól, aki akkor éppen valamelyik pincészetben kortyolta a királyok borát…
obe
Fotók:Orosz László, Hubert Adrián