2025. 05. 9. péntek

Gergely

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Kacsa hája, kacsa mája, sülve-főve a kacsa maga
5507-kacsa-haja-kacsa-maja-sulve-fove-a-kacsa-maga01

Kacsa hája, kacsa mája, sülve-főve a kacsa maga

I. Hejőmenti Fesztivál volt Miskolcon
Hejő-parti Kacsaparty

Sült a kacsa, folyt a bor, készült 300 literes pohárban a nagyfröccs, „szódából volt a kerítés”, jött ment a Dottó, a hintó, az ekhós szekér,egyszer csak betyárok érkeztek szilaj lovakkal, a színpadon jó ebédhez szólt a nóta, táncoltak, énekeltek, s mindehhez árnyékban 37 fokot biztosítottak az égiek szombaton Miskolctapolcán.

Már a megnyitón is jó volt a hangulat

 

Első alkalommal rendezte meg a Hejőmenti Településszövetség a Hejőmenti Fesztivált, amelyhez társult a IV. Szent Benedek nap és a Nyitott Pincék Napja a Nagyszent Benedek Hegyen. A programsorozat a Hejő ligetben legfőképpen a gasztronómiai élvezetekben nyújtott bő választékot az oda látogatóknak,-itt Csetneki László gasztronómus volt az ízek felelőse, addig a Barabits sétányon a Miskolctapolcáért Egyesület a kulturális programokkal várta a kicsiket és nagyokat,- itt Orosz B.Erika a Miskolctapolcáért Egyesület elnöke – Barta Gábor elnök pedig Nagyszent Benedek-hegyi Borbarát Egyesület nevében vezette a bortúrákat, kóstolókat a hűs pincékben.
Finom illatokat, nyári szellőt és felhőtlen pillanatokat okozott mindenkinek a háromnapos rendezvénysorozat, amit a hétvégén rendeztek meg Miskolctapolcán. Az illatok mellett természetesen a hozzájuk tartozó ízek is elkápráztatták a kilátogatókat, ugyanis nem akármilyen falatokat kóstolhattak meg a gasztronómia szerelmesei. A kacsa volt a fő menü, melynek elkészítését többféleképpen is bemutatták az eseményen, főzték, sütötték, vasalták, grillezték.
A Hejő melletti településeket összefogó rendezvényen részt vett Miskolc – Miskolctapolca, Hejőcsaba, Görömböly, – Kistokaj, Mályi, Nyékládháza, Emőd, Hejőszalonta, Hejőkeresztúr, Hejőbába, Hejőpapi, Hejőkürt is, mely települések két kategóriában bizonyíthatták főzni tudásukat, vagy hagyományőrző produkciójukkal szórakoztatták a vendégeket. A választható ízek között szerepelt a kacsából bográcsban készíthető egyszerű vagy különleges étel, valamint a Kacsából roston, nyárson, vagy faszénparázson, készített ételek.
Mint Orosz László, a HTSZKE elnöke megnyitójában elmondta, most a rendezvény fő célja az, hogy a Hejő mentén lévő települések népi kultúráját felelevenítésék, és a gasztronómiai és idegenforgalmi turizmust fellendítsék az ide tartozó falvakban.
Tizenegy csapat indult a versenyben: a Hejőbába Őszirózsa Egyesület, akik kacsacombpörköltet főztek kétféle rizzsel, a Dodó csapat grillezett zöldséges kacsasültet, a miskolci Spontán Baráti Kör Borsodi Betyárok Kacsalevest főzött, s el is vitték az I. Kacsadíjat vele. A Görbe Egyesület kacsapörköltje kiérdemelte a Zsanna mannából készült óriás kacsát, a Hejőkeresztúri Önkormányzat csapata olyan Falusi Kacsapörköltet kínált, hogy mindenki megnyalta utána a tíz ujját, de finom volt a tápiógyörgyeiek kacsalevese is, no a szigorú zsűri is első díjjal jutalmazta, a hejőpapiak káposztás kacsájában gersli is volt, és a legszebb sátor díját is ők kapták, s mint fotóink is bizonyítják nem érdemtelenül. Az emődi Pincegazdák vicces kedvükben Kacsa Picsa becsinált levest főztek, s bizony kiemelt első díjat kaptak a zsűritől, de a Fődíjat a Csipet Csapat Aratólevese vitte el. A zsűriben olyan szakemberek bírálták a versenyzőket, többek között mint Ferenczy István a Grillszövetség elnöke, Opóczki István a bécsi Nagykövetség séfje,Járcsics Emil a Gasztronómiai Szövetség Észak-magyarországi elnöke, Zsóka Roland mesterszakács.
A hőségben, szombat délután elkészült a 300 literes üvegpohár nagyfröccs is, amelyet a Dimenzió borászat finom fehér borából készítettek, s pillanatokon belül ki is ürítették a vendégek.
Amikor kicsit hűlt a levegő, s kellően jó hangulat kerekedett, utca illetve ligetbál kezdődött, s aki még nem fáradt el kellő képen rophatta a táncot.
Mint a szervezők elmondták, ennek a dolognak még folytatása lesz…, s jövőre is megkóstolhatjuk a legízletesebb kacsasültet.

Fotó: Hubert Adrián

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!