Kacsaparty Miskolctapolcán
Hétvégén rendezi meg az I. Hejőmenti Fesztivált a Hejőmenti Településszövetség. Szombaton és vasárnap,július 17-18. között lesz a Kacsaparty a Hejő Liget területén. Kovászos uborka verseny és fröccstanfolyam, amelyen oklevelet is szerezhetnek a vendégek, és bográcsban, valamint grillen készült kacsa lesz a szombati nap főszereplője.
A I. Hejőmenti Fesztivál célja a Hejő mentén fekvő települések népi kultúrájának felelevenítése, bemutatása, a gasztronómiai és idegenforgalmi turizmus fellendítése – hangzott el a hejőcsabai Gárdonyi Géza Művelődési Házban megtartott sajtótájékoztatón. A Hejőmenti Településszövetség a Hejő menti településeket – Miskolcot, Miskolctapolcát, Hejőcsabát, Görömbölyt, Kistokajt, Mályit, Nyékládházát, Emődöt, Hejőszalontát, Hejőkeresztúrt, Hejőbábát, Hejőpapit, Hejőkürtöt fogja össze. Az egyesület elnöke és egyben a fesztivál igazgatója, Orosz László elmondta: Miskolctapolcán, a Hejő-patak melletti Hejő-ligetben tartják meg hétvégén első alkalommal a Hejőmenti Fesztivált, s a gasztronómiai programot este kacsaparty utcabál zárja majd. Vasárnap pedig hagyományőrző csoportok lépnek színpadra: a Görömbölyi Népdalkör, a Hejőkeresztúri Kavalkád, Hejőbábai Népdalkör és Tánccsoport, Hejőkürti Szvárvány Nyugdíjas kör, Mályi Nyugdíjas Klub lépnek fel, és a záró program egy igazi Hejő-menti lakodalmas lesz. A rendezvényt a miskolci önkormányzat, az AVE-Miskolc Kft. és a BAZ Megyei Közgyűlés támogatja.
A szervezők a különleges gasztronómiai megmérettetést két kategóriában hirdették meg: kacsából bográcsban készíthető egyszerű vagy különleges étel, illetve kacsából roston, nyárson, faszénparázson készített étel. A rendezvény bevételének nagyrészét a Hejőmenti Védművek felújítására fordítják – mondta a fesztiváligazgató.
Csetneki László szakácsmester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség tagja, a Szabadtűzi Lovagrend Főkancellárja gondoskodik majd a főzés és a verseny kiváló színvonaláról, aki a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az egész világon egyedülálló a magyar konyha, és a magyar borok, a legfinomabb ételek évszázadok óta Magyarországon készülnek, s ezt nem csupán a hozzánk látogató külföldieknek, hanem a magyar gasztronómia iránt érdeklődő hazai érdeklődőknek is be kell mutatni.
Kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz a negyedik alkalommal megrendezendő Szent Benedek Nap, amelyet a Barabits sétányon a Barlangfürdő előtt tartanak meg. Orosz B. Erika, a rendezvény főszervezője és a Miskolctapolcáért Egyesület elnöke elmondta, hogy a kétnapos kulturális rendezvény főként a gyermekeknek kedvez, de lesz divatbemutató, Retro rock show és szombaton délutáni jóga is. A fesztivál harmadik helyszíne a Nagyszentbenedek-hegyi pincesor ahol nyitott pincék várják a borozni vágyókat, 3-4 pincében folyamatosan borkóstolóval várva a vendégeket, ahol a nagyközönség borral enyhítheti szomját, és fojthatja bánatát.
Mindkét napon kirakodóvásár, mesterségek bemutatkozása, játszóház gondoskodik a gyerekek és felnőttek szórakozásáról, egész Miskolctapolca területén pedig Dottó és lovas hintó közlekedik a rendezvény helyszínei között.