A rendezvény helye: Miskolctapolca, Szabadidőpark.
A rendezvény ideje: 2010 július 17-18.
Rendező: Hejőmenti Települések Szövetsége Közhasznú Egyesülete
elnök:Orosz László
A rendezvény gasztronómiai felelőse: Csetneki László
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiójának Elnöke.
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Miskolci régiójának képviselői
A rendezvény célja: A Hejő mentén lévő települések népi kultúrájának felelevenítése, gasztronómiai és idegenforgalmi turizmus fellendítése
A rendezvény védnökei:
Káli Sándor, Miskolc Polgármestere
Dr. Ódor Ferenc, a BAZ megyei közgyűlés elnöke
Fővédnök: Tállai András, Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkár
Program:
2010 július 17. szombat
Ünnepélyes megnyitó
9.30 óra
Az I. Hejő-parti Kacsaparty főzőverseny megnyitója és a verseny szabályainak ismertetése.
9.30-tól egész nap
Fröccs bemutató, kóstoló, fröccstanfolyam,fröccsdiploma – „szódából van a kerítés”
10.00
I. Kovászos Uborka bemutató és verseny.
A verseny leírása:
Bárki nevezhet, nevezési díj nélkül aki a 2 db 0,7L-es üvegben, házilag otthon elkészített kovászos uborkát levével együtt 9 óráig leadja a versenybizottságnak.
13.30 Zsűrizés
17.00 Eredmény hirdetés
19.00 Solymos Tóni
2010 július 18. vasárnap
10-14 óráig
Hejőmenti települések bemutatkozása a nagyszínpadon
Folyamatos:
Kacsasirató a nagyközönség borba fojtja bánatát Nagyszentbenedek – hegyi borpincék látogatása : bortúrák, borkóstolók
IV.Szent Benedek Nap – Barabits sétányon: gyermek és kulturális programok
Mesterségek vására,kirakodó vásár mindkét helyszínen
A fesztiválhelyszínek között Dottó és lovas kocsi közlekedik
Versenykiírás:
A Hejő-parti Kacsaparty főzőversenyt két kategóriában hirdetjük meg
1, Kacsából bográcsban készíthető egyszerű vagy különleges étel.
2, Kacsából vagy egyéb szárnyasból, roston, nyárson, faszénparázson, készített ételek.
Ötletek bográcsban készíthető Kacsából készült ételekhez:
Savanyú kacsaleves belsőségekkel, Kacsaraguleves, Káposztás Kacsa, Rizses Kacsa, Babos Kacsa, Zöldséges Kacsa, Székelykáposzta Kacsával valamint Kemencés Kacsa, Káposztával töltött egészben sült kacsa.
Bármely önkormányzat, polgármester, vagy bárki, aki kedvet érez, egy kis felhőtlen kikapcsolódáshoz nem sajnálja idejét tehetségét egy gasztronómiai megmérettetéshez nevezhet 2 fős csapatával, aki kellő önbizalmat érez kacsából készült ételek elkészítéséhez.
Az egyéni jelentkezőcsapatok kettő megpucolt egész pecsenye kacsát kapnak, amiből a helyszínen bográcsban vagy roston, grillezve el kell készíteni az általuk elképzelt ételeket.
A nevezési díj 3000 FT / csapat.
Az önkormányzatok a kijelölt területen felállítanak egy magukkal hozott sátrat, azt a településre jellemző módon feldíszítik, kiállítják a településre jellemző tárgyakat, fényképeket és a település idegenforgalmi látványosságokat bemutatják az érdeklődőknek.
Az egyéni jelentkezők a saját maguk által hozott sátrat a rendezőség által kijelölt helyen állíthatják fel.
Az ételek elkészítéséhez a csapatnak saját maguknak kell gondoskodni főzéshez és a tálaláshoz szükséges nyersanyagokról, fűszerekről, felszerelésekről.
A csapatoknak 2-2 kóstolóadagnyi ételt kell a zsűrinek átadni bírálat céljára szépen a remekmű jellegének megfelelően díszítve, a jellegnek megfelelő tálaló edényben.
A csapatoknak írásban a jelentkezési lapot kitöltve kell jelentkezni a határidőt betartva.
A főzőcsapat létszáma 2 fő, de bármennyi szurkoló kísérheti őket.
A csapat vezető tagja írásban felelősséget vállal az általuk használt nyersanyagokért és a higiéniai szabályok betartásáért.
A csapatok az általuk használt hozott húsféleségeket az állategészségügyi előírásoknak megfelelően szerzik be.
A csapatok csak saját maguknak főznek, és ott is csak eldobható egyszer¬használatos edényeket használnak.
A főzés kezdése 8.30 óra a zsűrizésre legkésőbb 13.30-ig kell átadni a mesterműveket.
Az önkormányzati csapatoknak a nevezési díj 5000 Ft, amiért cserébe a szervezők nagyobb sátorhelyet biztosítanak, hogy a település jelenét és múltját bemutathassa a nagyközönségnek, és 2 db megtisztított egész kacsát adnak a helyszínen megérkezéskor.
A rendezőség minden csapatnak 1-1 sörpadot és sörasztalt, valamint ivóvíz vételezési lehetőséget, sátor helyet, biztosít.
Ezen kívül, bármilyen eszközre van szükség a csapatnak azt mindenki saját magának biztosítja.
A zsűri neves gasztronómiai szakemberekből áll, akik a nemzetközi előírásoknak megfelelően pontoznak.
Kategóriánként egy arany egy ezüst egy bronzérmet, valamint serlegeket és értékes ajándékcsomagokat oszt szét. A legjobb csapatot rubindiplomával jutalmazzuk, akik egy évig viselhetik az aranykacsa mesteri címet.
Jelentkezés: Fax:+3646 431411
e-mail:hejomenti@gmail.com