Bográcsgulyás, babgulyás, babos-bárány, csülökpörkölt, palócleves rotyogott a polgármesterek üstjeiben szombaton a bogácsi Bikaréten a „Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiójának” szervezésében zajló főzőversenyen. Mint azt Csetneki László elnöktől megtudtuk 14 település polgármestere nevezett a versenyre. A hejőbábaiak vegyes pörköltet pirított tésztával, a boldvaiak babgulyást és csülökpörköltöt, a ziliziek mangalica gulyást zilizi módra, a lakiak palóc levest, a mályi csapat nehezen bőgő marhagulyást, az emődiek bogácsi boglárkát, a budapesti XV.kerület palotai fergeteset, a bogácsiak babos bárányt, a mezőkövesdiek matyó babgulyást, a mezőkeresztesi csapat pedig pásztor tarhonyát tálalt a zsűri elé. A sütemények versenyében 21 fajta indult, s a szigorú zsűrinek bizony nehéz dolga volt, mert a látvány is gyönyörűséges, és az ízek is harmonikusnak bizonyultak. A székelyudvarhelyi Bálint Irma kürtöskalács-készítő segítségével magyar rekord is született, egy 3 méter 50 centiméter hosszú kalács elkészültével, amelyet a nagyközönség egyetlen perc alatt elfogyasztott. Itt láttuk a híres vendéglátó iskolákat – Gundel- Budapest, Berzeviczy-Miskolc, Baja, Szent Lőrinc-Eger, Jászapáti, Szolnok – is versenyezni, akik ezen a napon grilleztek: kecskét, nyulat, csirkét, s mindent mi szem szájnak ingere. Nemcsak a menüsorok összeállítása volt fontos a versenyben, hanem a tálalás is, és képeink tanulsága szerint, ötletben nem volt hiány.
-obe-ol-