Bizonyára jártak már úgy, hogy a reggeli odaégett, és a serpenyőt is alig tudták rendbe hozni. Pedig létezik egy olyan edény, ami megóvhat minket az ilyen bosszúságtól. Ha a tojásrántottát teflonedényben sütjük, azt tapasztaljuk, hogy az étel nem tapad a serpenyő aljára. Mi lehet ennek az oka?
A teflon egy olyan műanyag, ami a világ legcsúszósabb anyagaként még a Guiness rekordok könyvébe is belekerült. Ezt a csúszós műanyagot az úgynevezett poli tetra fluor etilént egy fiatal vegyész találta fel 1938-ban. Ő nevezte el a vegyületet teflonnak, amit sok más találmányhoz hasonlóan először az űrhajósok ruhájában alkalmaztak. Bár azóta sokan készítettek hasonló bevonatokat, ezeket csak nem tapadó bevonatoknak nevezhetik.
A teflont nem csak háztartásokban kamatoztathatjuk. Gondolták volna, hogy nemcsak a reggeli rántottát hanem a kutyák kedvenc gumicsontját is könnyebb teflonedényben gyártani? A gumit ilyen teflonnal bevont formába öntik, és így a préselés után a gumicsont könnyen kiesik a formából. A fénymásolók hengerére, pedig azért kerül teflonréteg, hogy a festék ne erre a hengerre, hanem a papírra tapadjon fel. Ezzel a vékony műanyag réteggel bármilyen fémtárgyat be lehet vonni. Az edényekre szórópisztollyal fújják rá, így biztosítható az egyenletes felület.
-freepress.eu-