Egy édes fehér, egy száraz vörös és egy 3 puttonyos aszú viselheti a Miskolc Város Bora 2010 címet.
Harmadik alkalommal rendezték meg Miskolcon a város borát kiválasztó szakmai versenyt. 2006 óta, kétévente küzdenek meg a bortermelők egymással. A szőlő és borkultúra hosszú időn keresztül jellemezte Miskolcot, illetve az ezzel kapcsolatos kereskedelem is fontos ága volt a város gazdaságának. Ezt a hagyományt és történelmi borkultúrát szeretnék a szervezők visszaállítani ezzel a versennyel.
/A fotó illusztráció/
Az idei borversenyt a miskolci illetőségű István Nádor Borlovagrend szakmai irányításával és segítségével a hétvégén rendezte meg a miskolci önkormányzat.
Ebben az esztendőben nem csupán két kategóriában lehetett nevezni. A szokásos vörös és fehér borkategóriák mellett, külön jelentkezhettek a borkülönlegességek is. Így díjazták a félédes, édes, száraz és félszáraz borokat is.
A zsűri az eredményeket egy százpontos skálán értékelte, a nagy arany fokozatot elérőknek minimum kilencvennégy pontot kell teljesíteniük.
A versenyre csak a Bükki borvidéken, és a Tokaj – Hegyalján termesztett szőlőből készült borok nevezhettek
Eredmények:
Miskolc Város Bora 2010, fehérbor kategóriában:
Sárgamuskotály, 2008, édes, (94,4 pont, Nagy Arany) Takács Pincészet, Mád
Miskolc Város Bora 2010, vörösbor kategóriában:
Cabernet Franc, 2009, száraz (84,1 pont, Ezüstérem) Csáter Apó Pincéje, Bogács
Miskolc Város Bora 2010, borkülönlegesség kategóriában:
Aszú 3 puttonyos, 2004, édes (81,6 pont, Ezüstérem) Monyók Pince, Mád
A Miskolc Város Bora címet elnyerők két teljes éven keresztül viselhetik a város bora címet és kitüntetést, valamint termelői mindaddig feltüntethetik palackjukon az elnyert címet, amíg az el nem fogy.