2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Kulináris élmény: a gourmet vacsora
Kulináris élmény: a gourmet vacsora

Kulináris élmény: a gourmet vacsora

Kulináris élmény: a gourmet vacsora„Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.” Brillat-Savarin

Sokat elárul az emberről az étkezési szokása, nem véletlenül született a fenti mondás sem. Az ínyencségek kedvelői minden különlegességet kipróbálnak, élvezik az ízek kavalkádját. Mivel van rá igény, hogy újabb és újabb ételkülönlegességek kerüljenek az asztalra, fejlődik a konyhakultúra is. A legújabb trend a francia ínyenc szóból eredő gourmet.

Hogy mi is a gourmet? Ennek jártam utána Hajdúszoboszlón a Hunguest Hotel Aqua- Solban, ahol Németh László chef avatott be a titokba.

A titok pedig nem más, mint egy igazi kulináris élmény, amely 10-14 szakács több órás munkája során létrehozott 10 fogásos vacsora íz- és étvágygerjesztő „műalkotása”. Azért „műalkotás”, mert az ételek látványa és tálalása fantasztikus, a finom ízlést pedig csak fokozza a hangeffektusok használata a felszolgálás során.

Minden ételre igaz, hogy attól válik igazán finommá, ha a szakács beleadott a szívéből is egy kicsit. A miskolci Németh László elindult egy úton, amely a konyhába vezetett, megszerette a szakmát és fiatal kora ellenére jelentős versenyeken vett már részt, díjakat is nyert. Dolgozott egy évet Új-Zélandon, ahol próbált magyar ételeket becsempészni az étterem kínálatába. Úgy tűnik, szereti a kihívásokat, kreatív ember, valamint szívét-lelkét beleteszi az általa készített ételekbe. Fontosnak tartja a külföldi technikák és újdonságok átvételét a magyar konyhába. Így lett a „minőségi gasztronómia” lelkes művelője.

Kulináris élmény: a gourmet vacsora– Milyen momentumok vezettek ahhoz, hogy a gourmet vacsorát bevezessék és megmutassák a nagyközönségnek?

– A gourmet vacsora estek Fekete Gyula támogatásával jöttek létre. Azt gondoljuk, hogy a vendégek 99%-ban a svédasztalos étkezést részesítik előnyben, ami során azt választanak, amit akarnak és annyit esznek, amennyit akarnak. Ebből szerettünk volna egy kicsit kiszakadni, egyrészt szakmailag újat kipróbálni, másrészt pedig a vendégeknek felkínálni egy új gasztronómiai élményt. Minden hónapban rendezünk gourmet vacsorát 24 személy részére.

– Előttünk van a következő gourmet vacsora étlapja, ami nagyon érdekes, például az ételek elnevezése sem mindennapi. Lássuk, mit is tartalmaz:

A GOURMET VACSORA 10 FOGÁSA

NATURA

(hollandi spárga mousse barna vajporral)

 

RIVER & SEA

(Füstölt kecsege terrine és marinírozott homár, medvehagyma pesto-val, pirított mogyoróval)

 

PEAS

(Zöldborsó krémleves kucsmagombával töltött raviolival, posírozott garnélával)

 

SMOKE

(Meleg borjúkocsonya fürjtojással, grillkolbásszal és tepertőkrémmel, rozmaring füstben)

 

CUBES

(Császárhús, mangalica szűz, báránygerinc, borecet zselével és köményes zellerpürével)

 

-196 °C

(Zöld tea – citrom sorbet)

 

CHESTNUT

(Szarvasfilé vajban sült gesztenyével, gesztenye pürével, knédlivel és babérhabbal)

 

GOAT CHEESE

(Kecskesajt ízelítők fűszeres gyümölcs chutney-val, zöldalma kaviárral)

 

SPONGE

(Pisztáciás szivacssüti és császármorzsa, szférikus körtével, baracklekvárral, tonkás vaníliakrémmel)

 

CHOCOLATE

(Variációk Valrhona csokoládéra)

 

– Tehát a menü 10 fogásból áll. Persze lehet kevesebb, de több is. Vannak gourmet éttermek, ahol 20-25 étel is szerepel a menüben.

– Hogyan zajlik a gourmet vacsora?

– A vacsora 6 órakor kezdődik, körülbelül 11 óráig tart. Természetesen ez nem csak arról szól, hogy bejönnek a vendégek és elkezdenek enni, hanem egy különleges élmény résztvevőivé válnak. Zenés-műsoros esthez hasonlíthatjuk. Az ételekhez különböző zenék társulnak, hang- és fényeffektek, látványelemek. Valamint a vendégeket tájékoztatjuk, hogy az ételekhez mit fogyasszanak, mit mivel egyenek, hogy teljes legyen gasztronómiai harmónia. Beszámolunk az ételek elkészítésének technikájáról is.

A menüsor egy hideg előétellel kezdődik, aztán jönnek a további hideg ételek, majd egy leves, utána szépen sorba a szárnyas húsok, sertés, marha, bárány… stb. és a desszert.

– Végig bírják enni a vendégek? Egészséges egy ilyen menüsor?

– Végig. Ezek nem nagy adagok, de nem is kevés ételről van szó. Kényelmesen végig lehet enni, jól is lakik vele a vendég, nem marad éhes senki. Úgy állítjuk össze a menüt, hogy ne legyen túl megterhelő. Az alapanyagok változatosak: húsok, gyümölcsök, zöldségek. Ilyet nem minden nap fogyaszt az ember. Ez egy különleges dolog.

– Mi a különlegességük a gourmet ételeknek: alapanyag, fűszerezés, az elkészítés technikája?

– Igen, mind az alapanyag, a fűszerezés és a konyhatechnológia, ahogyan elkészítjük. Például cseppfolyós nitrogént alkalmazunk, -196 C fokosra fagyasztunk le ételeket kint a vendégtérben, tehát látványos is. Vannak olyan új technológiák, amik molekuláris gasztronómia néven terjedtek el Magyarországon, de én nem szívesen használom ezt a kifejezést. Az a lényege, hogy különböző anyagok lépnek reakcióba egymással, ami által állagváltozást lehet elérni. Például gömböket tudunk készíteni, vagy olyan kocsonyát, amit ha melegítünk, nem olvad el.

– Akkor esélyünk sincs arra, hogy otthon elkészítsünk egy gourmet vacsorát?

– De, otthon is el lehet készíteni. Vannak speciális eszközök, amik szükségesek, de már ezek is elérhetőek a háztartás részére.

– Az ízvilágon túl az esztétikai is hangsúlyos, plusz élményt nyújt a zene. Mi teszi még teljessé a vacsorát?

– A tálalóeszközök, amiket használunk. Nem csak hagyományos tányérokon, hanem üveglapokon tálalunk, esetleg kis cserépben. Ez nem változtat az ételek minőségén, csak a látványban nyújt érdekességet.

– Milyen visszajelzéseket kapnak, fog terjedni a gourmet, talán évek múlva az étlap ezekből az ételekből fog állni?

– Sok a pozitív visszajelzés, de ezek speciális alkalmak maradnak.

Singola Edit

 

Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora Kulináris élmény: a gourmet vacsora

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!