Másfél mázsa édességből készült a „sertés”
Elkészült a világ legsúlyosabb mangalicája édességből, magokból, gyümölcs aszalványokból. Az érdi cukrászműhelyben rakták össze több napos fáradságos munkával a különleges szobrot, amelyet a hétvégén a budapesti Mangalica Fesztiválon állítanak ki. A hungaricum a Guiness-rekordok könyvébe is bekerül.
Egy édes „állat” várt Érdről szállításra, ami talán nagyobb gondot okozott, mintha élő lett volna. Arra kellett vigyázni, hogy meg ne sérüljön, le ne törjön az orra vagy a farka. A hétvégi nagy Mangalica Fesztivál sztárvendége ő a Vajdahunyad Várban, a sok finomság mellett bizonyára felkelti majd a különlegességre érzékeny látogatók figyelmét. Az édes mangalica pedig biztosan bekerül a Guiness-rekordok könyvébe – a hitelesítők ott voltak a fesztiválon -, mert ilyen méretben és súlyban, ilyen alapanyagból nem készült még ez a hungaricum…
– A mi mangalicánk is egészséges, akár csak a valódi, hiszen gyümölcs aszalványokból és magokból áll – újságolta Biró Kati aki édesség kreálmányaival, híres zsanna-mannájával ő maga is már hungaricumnak számít. – Gáspár Attilával együtt hívtuk életre több napi munkával a különleges szobrot, amely 156 kilogrammot nyom, másfél méter hosszú és nyolcvan centiméter magas. Tizenkét féle gyümölcs és ugyanennyi mag az alkotó eleme.
A mangalicában többek között van aszaltszilva, sárgadinnye, áfonya, pirított mák, szezám, tökmag. Úgy kellett összetapasztani a szobrot, hogy az kibírja a szállítás mellett a háromnapos forgatagot is. Bíró Kati és csapata rendszeresen járja a magyar és külföldi fesztiválokat és mindenütt feltűnést keltenek ötletes, míves és finom készítményeikkel, amelyek művészi hajlamukról is árulkodnak. A mangalica kolbász vagy szalámi után minden bizonnyaljól jön majd egy kis mangalica desszert.
Temesi László