Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a „garantáltan hagyományos különlegesség” (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminősítést a nápolyi pizza. A délolasz város pizzasütői érthetően örömmámorban úsznak. A meghatározott térségből származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre – például a tokaji borra – a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülő ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minőségi garanciát is jelent.
Ez utóbbi kategóriába került most a nápolyi pizza, amelynek pontosan meghatározott arányokban kell tartalmaznia oreganót, bazsalikomot, illetve mozzarellát.
A tésztaanyagban egy liter vízhez 50 gramm só, 5 gramm élesztő és 1,8 liter liszt dukál. A pizza átmérője nem lehet nagyobb 35 centiméternél, a sütőedény nem lehet magasabb 2 centiméternél. Az elkészítés egyes fázisaihoz is kötelező időmennyiséget határoztak meg.
„Nagy győzelem ez Olaszország számára” – lelkendezett Rómában a hivatalos minősítési okmányok brüsszeli aláírása után Luca Zaia mezőgazdasági miniszter.
„Végre elismerték a pizzánkat!” – mondták nápolyi pizzasütők, hozzátéve, hogy senkinek nem akarják megtiltani a pizzakészítést, de ha azt nápolyinak nevezik, akkor be kell tartani a receptelőírásokat.
Az olasz finomságok közül eddig a pármai sonka és a mozzarella sajt büszkélkedhetett védett eredet-megjelöléssel.
(MTI)