Az 1989-ben alakult Slow Food a biodiverzitás védelmét, az íznevelést, az emberszabású életmód elősegítését, a helyi közösségek által megtermelt termékek megóvását propagálja. Ma már a világ 132 országában több mint 100.000 tagot számlál.
A mozgalom alapját a helyi csoportok, a Conviviumok képezik. A Slow Food Tokaj Convivium a helyi hagyományok gyűjtését és megőrzését, ízműhelyek, szakmai kóstolók szervezését tűzte ki céljául.
Az alapító tagok között van Gergely Miklós, a tállyai Oroszlános
Borvendéglő tulajdonosa, Baranczó Attila séf valamint Wille-Baumkauff
Márta és Stefan, a Pendits Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosai.
A Tokaj Convivium első nyilvános bemutatkozása 2009.december 10. napján 18:30 órai kezdettel lesz a tállyai Oroszlános Borvendéglőben.
Ezen a napon ünnepli a Slow Food világszerte az un. Terra Madre (Anyaföld) napot. Baranczó Attila séf a Pendits és a Szirmay Kúria boraihoz a helybeli specialitásokból meglepetés menüt szolgál fel.