2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » A Lipton márkáról és Sir Thomas Liptonról
A Lipton márkáról és Sir Thomas Liptonról

A Lipton márkáról és Sir Thomas Liptonról

A Lipton márkáról és Sir Thomas LiptonrólSir Thomas Lipton neve mára egyet jelent a modern európai teázás megteremtésével. 1871-ben a skóciai Glasgowban nyitotta első boltját, 21 esztendős korában. 1890-ben vitorlát bontott és Ceylon felé véve az irányt a világ legjobb teájának a keresésére indult és végül saját teaültetvényeket vásárolt. A teatermesztést finom és nemes művészetté fejlesztette, oly módon keverve a teákat, hogy egyedülálló és üdítő ízeket alkosson, amelyek hírnevet és szerencsét hoztak számára.


Thomas Lipton belépése a teaüzletbe nagyon sikeres volt. A teák háromfajta minőségben voltak kaphatóak, a legjobb minőségű ‘Quality No 1’, piros Lipton pajzzsal ellátott sárga csomagolásban került a piacra, mely a mai napig jelképezi a Lipton márkát. Thomas Liptonnak a 19. század végén 300 ügyintézője volt Londonban, ahová 1891 folyamán áthelyezte központját Glasgow-ból. 5000 kéz dolgozott neki Ceylonban és 150 üzlete volt Anglia legkülönbözőbb pontjain. Munkája elismeréseképp 1898-ban Viktória királynő lovaggá ütötte.

Sir Thomas Lipton volt az első igazi modern hirdető, megelőzve saját korát. Neki köszönhetően a Lipton ma világszerte több mint 150 országban van jelen.

Ami a Lipton szakértelmét annyira nagyszerűvé teszi, az az, hogy a vállalat a felhasznált teákat nem kizárólag vásárlás útján szerzi be, hanem 1890 óta, amikor Sir Thomas Lipton megvette első teaültetvényét Ceylonban, saját ültetvényekkel is rendelkezik.

A saját ültetvényeken való termesztés teszi lehetővé, hogy tovább vihető Sir Thomas Lipton küldetése: a Lipton munkatársai állandóan keresik a legjobb ízélmény nyújtásának újabb és újabb lehetőségeit. A saját ültetvényeken kívül 35 országból szerzik be a teákat, hogy biztosítható legyen az állandó íz és a folyamatos ellátás.

A Lipton Teaintézetről

A Lipton Teaintézet küldetése a tudatos teafogyasztás folyamatos népszerűsítése, és a teacserjétől a csészénkig tartó útjának megismertetése. Kutatásuk középpontjában mindenekelőtt a teagyártás folyamata, a tea jellemzői és az emberi szervezetre kifejtett élettani hatásai állnak.

Az intézet központja a nagy-britanniai Sharnbrookban található, feladata a világ számos kutatóközpontjában dolgozó tudósok munkájának összegzése. Ezek a kutatóközpontok legfőképpen ott találhatók, ahol a legtöbb teát termelik, nevezetesen Indiában, Kenyában, és a legfejlettebb italpiaccal rendelkező országokban, például az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában.

Az intézet dolgozói rengeteg értékes információt halmoztak fel a tea termesztése, feldolgozása és az ideális keverékek kutatása területén. Ezt a tudást számos szakmai kiadványban tették közzé, amelyek a tea emberi szervezetre mért pozitív élettani hatásával foglalkoznak. Szakembereik a teatermesztés- és készítés minden egyes lépését ismerik, és ez alapján új teakeverékeket dolgoznak ki, vagy egyéb hozzávalókat találnak. Gondos és türelmes munkájuk eredménye az az innovatív termékcsalád, amely a rendelkezésre álló tudás ötvözésével kimagaslóan ízletes teakeverékeket tartalmaz.

 
A filteres tea rövid története

Hosszú utat járt be a teapiac, míg a kimérve árult tealevelektől eljutott a mai márkázott, filteres teákig.

Luk Yu, a Tang-dinasztia költője már 780-ban leírja, hogy a teát két papírlap között is át lehet gőzölni. Ennek ellenére a teafilter feltalálása Thomas Sullivan, egy amerikai teakereskedő nevéhez fűződik, aki 1908-ban állt elő az apró selyemszütyők ötletével, amelyekben termékmintákat ajándékozott a vásárlóinak. Az egyik vásárló forró vízbe helyezte a kis tasakot, és megszületett a teafilter. Az 1920-as évek elején Sir Lipton kézzel kötözött gézcsomagokban értékesítette a teát a szállodák és az éttermek számára. 1929-ben ezeket a tasakokat átalakították, hogy otthoni használatra is alkalmasak legyenek. Amellett, hogy egyre praktikusabb lett a tealevelek csomagolása, az újabb és újabb filterek kifejlesztésénél az is szempont volt, hogy minél könnyebben és teljesebben kioldódjon a tealevelek, gyümölcsök és fűszerek íze. A kezdetek óta a teafilter rengeteg változáson ment keresztül, de ezek közül az egyik legnagyobb a piramis alakú filter bevezetése volt 1996-ban.


A Lipton piramis alakú teafiltere

A Lipton új, piramis alakú filterei segítik a tealevelek, a gyümölcsdarabok, a herbáriák és a fűszerek aromájának jobb kioldódását. Az új forma azt is lehetővé teszi, hogy még nagyobb tealevelek és gyümölcsdarabok kerülhessenek bele a különlegesen finom ízek és a kiváló minőség érdekében. A filterek formatartó anyagból készültek, amely lehetővé teszi a tea jobb kioldódását, és nem változtatja meg a teakeverék ízét.

A Lipton piramis teák között találunk fekete teákat, ízesített fekete teákat, gyümölcs és herba teákat, és a ma még ritkaságnak számító teakülönlegességeket is.

 

MANGÓS CSIRKESALÁTA, ZÖLD TEÁS ÖNTETTEL

HOZZÁVALÓK:

60 dkg csirkemell filé

Só, frissen őrölt bors

1 közepes fej édes fehérhagyma

0,5 dl olívaolaj

3 db érett, de keményebb húsú mangó

A teás öntethez:

0,5 dl kukoricacsíra olaj

0,5 dl fehér pezsgőecet, vagy borecet

1,5 dl forró víz

1 filter LIPTON PIRAMIS ZÖLD TEA

4-5 szál friss menta

A csirkemell filét 1X1 centis kockákra daraboljuk majd sóval, borssal, az aprított fehérhagymával ízesítjük, összekeverjük és a forró olívaolajon, pirosra sütjük. Ezután a mangókat vékonyan meghámozzuk, a húsát levágjuk a magról, és kettő gyümölcsét szintén 1×1 centis nagyságú kockákra vágjuk. A harmadik mangó húsát vékonyra szeleteljük, majd a tálaláshoz használjuk. A kihűlt csirkemellet, a mangót salátás tálba szórjuk, és elkészítjük a teás öntetet. A kukoricacsíra olajat a pezsgőecettel vagy borecettel, a forró vízzel leforrázott kihűtött zöld teával elkeverjük, majd beleszórjuk az aprított mentát, és a salátára öntjük. Ezután lazán összekeverjük, és lefedve 30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a salátás tányérokat szeletelt mangóval megdíszítjük, ráhalmozzuk a mangós csirkesalátát, és friss mentalevelekkel díszítjük.

NARANCSOS SÁRGARÉPASALÁTA, CITRUS GYÜMÖLCSTEA ÖNTETTEL

HOZZÁVALÓK:

60 dkg zsenge sárgarépa

3 db narancs

8 dkg tökmag

Az öntethez:

2,5 dl forró víz

2 filter LIPTON PIRAMIS CITRUS GYÜMÖLCSTEA

2 evőkanál virágméz

0,6 dl olívaolaj

1 csokor citromfű

Kevés só

A meghámozott sárgarépákat salátás tálba reszeljük, majd a narancsokat éles késsel meghámozzuk, a gyümölcsök húsát kivágjuk, nagyobb darabokra aprítjuk, és a répához adjuk. A tökmagot szárazon, közepesen forró serpenyőben megpirítjuk, és kihűtjük. A gyümölcstea öntethez forró vízzel leforrázzuk a citrus gyümölcstea filtert, majd kihűtjük, ezután belecsorgatjuk a mézet, az olívaolajat, és az aprított citromfűvel, kevés sóval ízesítjük. Ha elkészült a salátára öntjük, majd jól összekeverjük, megszórjuk a pirított tökmaggal, és azonnal kínáljuk.


ÍZLETES TEAZSELÉ KEHELYBEN, FRISS GYÜMÖLCSÖKKEL

HOZZÁVALÓK:

4 dl forró víz

2 filter LIPTON PIRAMIS EPER-MÁLNA GYÜMÖLCSTEA

2 jó evőkanál cukor vagy méz

1,5 csomag színtelen tortazselé por

20 szem friss málna

8 szem friss eper

Édes tejszínhab, és pár szál friss mentalevél a tálaláshoz

A forró vízzel leforrázzuk a gyümölcsteát, majd langyosra hűtjük, belekeverjük a cukrot vagy mézet, és ha teljesen elolvadt, keverve beleszórjuk a színtelen tortazselé port. Ezután felforraljuk, majd lassú tűzön keverve 2-3 percet főzzük. A friss gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, jól lecsepegtetjük, és a málnát egészben, az epret cikkekre vágva kelyhekbe tesszük. Végül felöntjük a meleg teazselével, és 1- órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor édes tejszínhabrózsával, és friss mentacsúccsal díszítjük.

 

FRISSEN SÜLT CSIRKEMELL SZELETEK, MANDULÁS FEHÉRTEA MÁRTÁSSAL

HOZZÁVALÓK:

4 db csirkemell filé

Só, frissen őrölt bors

1 közepes fej vöröshagyma

0,5 dl olívaolaj

A mártáshoz:

2 dl forró víz

2 filter LIPTON PIRAMIS FEHÉR TEA

1 kiskanál étkezési keményítő

0,5 dl 30%-os tejszín

1 evőkanál szárazon pirított szeletelt mandula

4 adag párolt jázminrizs

A csirkemell filéket lapjával félbevágjuk, majd sózzuk, borsozzuk, bekenjük a krémesre aprított vöröshagymával. Ezután egy órát lefóliázva hűtőben állni hagyjuk, majd a forró olívaolajon minden oldalukat pirosra sütjük. Az elkészült húsokat tányérra szedjük, majd a visszamaradt zsiradékra ráöntjük a forró vízzel leforrázott, fehér teát, és felforraljuk. Most lassú tűzön, a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük, sóval ízesítjük, és hozzáadjuk a kevés forró mártással elkevert tejszínt. Végül lassú tűzön egy percet főzzük, és mielőtt lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk az összemorzsolt pirított mandulát. Tálaláskor a csirkemell szeleteket tányérra tesszük, párolt jázminrizzsel körítjük, és meglocsoljuk a mandulás fehértea mártással.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!