2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Régi-új ismerős, a tök
1587-regi-uj-ismers-a-tok-01

Régi-új ismerős, a tök

„Itt van az ősz, itt van újra…” Megjelentek a legújabb őszi-téli konfekciók, borfesztiválok tömkelegéről adnak hírt az újságok, s ismét középpontba került az évszak egyik legnagyobb slágerének számító tök is. Nem volt azonban az mindig így. Gyermekkoromban csak – hogy is fogalmazzak finoman – a nem épp kedvelt tökfőzelék kapcsán kerültem érintőleges viszonyba e zöldségfélével, de ahogy telnek-múlnak az évek, az én előítéleteim is megkopni látszanak, s a tököt ma már nemcsak lámpásként tudom elképzelni az asztalon.

A tökfélék családja (Cucurbitaceae) rendkívül változatos és sokoldalú, tagjait – közel 500 fajtát – étkezési célra, takarmánynak és sok esetben olajnak is termesztik. A közönséges vagy étkezési tök (Cucurbita pepo) nagy hagyományokkal bíró kultúrnövényünk, amely napjainkban ismét egyre fontosabb szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben. A megannyi tökfajta között találunk egylaki és kétlaki növényeket, lágy- és fás szárúakat egyaránt, termésük alakja és formája pedig rendkívül változatos. Szára több méter hosszan elnyúlik a talajon, fénykedvelő, s mint ilyen se az árnyékot, se az alacsony hőmérsékletet nem tűri jól. A napfény hiányát azonban a kiváló minőségű talaj képes csaknem 100%-ig kompenzálni. Rokonaihoz – uborka, patisszon, cukkíni – hasonlóan termése toktermés, amely a főzőtök esetén halványsárga színű. Eredeti őshazája India és Kína, innen spanyol kereskedők útján került Európába az 1500-as években, ahol a népi nyelv rögtön több találó névvel – dinka, főzőtök, úri tök – is illette.
Az étkezési tök népszerűségét igen sokoldalú felhasználhatósága és az egyre többet kutatott beltartalmi értékei adják. Rendkívül kedvelt a reformkonyha híveinek körében, s ma már a magyar háziasszonyok sem csak levest és főzeléket készítenek belőle. Legjobb, ha zsenge tököt vásárolunk, hiszen amelyiknek kőkemény a héja, azzal meggyűlhet a bajunk pucoláskor és főzéskor egyaránt.  Ha a tök szára friss, nyugodtan megvehetjük. Sok helyen ezt a zsenge tököt ugyanúgy kirántják, mint rokonát, a csillagtököt, s tölteni is inkább ez alkalmas. A nagyobb tököket már érdemesebb legyalulni. A gyalult tök nagyon jól viseli a mélyhűtést, ezért sok háztartásban így rakják el télire is. A laskát – vagy más néven istengyalulta tököt – pedig kifejezetten téli eltartása termesztik.
A tökmagot is nagyon sokféleképpen hasznosíthatjuk, tehetjük pogácsába vagy kenyérbe, a pirított és sózott tökmag pedig kedvelt csemege.

Egyre több tökből készült receptre bukkanhatunk szakácskönyvekben és éttermek kínálatában, aminek többek között az az oka, hogy egyre több kutató kezdett el foglalkozni e zöldségféle adottságainak vizsgálatával, s még őket is meglepte ennek sokszínűsége és gazdagsága. Jelentős a cukor-, fehérje-, vitamin-, nyomelem-tartalma. A huszonegy fajta karotinból nyolc található benne, köztük olyan is, mely az immunrendszert erősíti. Levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani, így cukorbetegeknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken annak cukortartalma. Mégsem elsősorban emiatt emelik ki az egészséges életmód hívei a többi zöldségféle közül. Fiziológiás értékei ugyan elmaradnak más növényekétől, viszont a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom jelentősen emel megítélésén. Emellett termésében található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, de található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is.
Az elmúlt pár évben számtalan fesztivál született azzal a céllal, hogy a tököt népszerűsítse, s a régen hagyományosnak számító ételeket megismertesse és megszerettesse az emberekkel.  Így bukkantak többek között a tök-lapcsánkára, a különböző zamatú tök-ivólevekre, számtalan tökből készült süteményre és a tökös-mákos rétesre. A lapcsánka eredetileg reszelt krumpliból készül, kevés liszt, esetleg tojás, só és fűszerek hozzáadásával, forró olajban ropogósra vagy lágyabbra sütve. Önmagában vagy öntetekkel tálalják. A töklapcsánka krumpli helyett tökből készül, neve, elkészítési módja és fűszerezése tájegységenként változik. Érdekes, hogy ez általában nem sütőtökből készül.
A méhészek figyelme is egyre gyakrabban fordul a tök felé, hiszen ahogy mondják a teljesen érett sütőtök jól megsütve önmagában is olyan édes, mint a méz. Hosszú ideig a vegyes virágmézet és az akácmézet ismerte a nagyközönség, de az igények megváltozásával hagyománya lett a tiszta repce-, napraforgó-, akác- és hársméznek is, de ha nagy területen virágzik a tök, oda is kitelepítik a méheket. Divatos a gyümölcsök és az olajos magvak kombinálása mézzel. A gyümölcsök és magvak rendelkeznek a szükséges vitaminokkal, nyomelemekkel, a méz pedig fokozza hatásukat.
Igen, sokat változott a világ. Egyre gyakrabban fordulunk a könnyen és változatosan elkészíthető ételek felé. A tök egyike ezeknek. Nincs is annál jobb, mikor hűvös őszi estéken sült tök illata tölti be a gyertya meghitt fényébe burkolódzó szobát.

 

                                Köteles Viktória

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!