2025. 05. 10. szombat

Ármin, Pálma

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Mi is a gasztronómia?
Mi is a gasztronómia?

Mi is a gasztronómia?

Mi is a gasztronómia?A gasztronómia görög eredetű szó, melynek jelentése ínyencség, az étkezés művészete. További jelentése a szakácsművészet, az ínyesmesterség, tágabb értelemben pedig a terítés, a felszolgálás művészete és az étkezés kultúrája.

 

 

 

Vajon ki volt Magyarországon az első protokollfőnök?
 
Valószínűleg az a főudvarmester, aki Mátyás király udvarában a ceremóniákért volt felelős, egyben az udvartartás feje volt. Szigorú volt az udvari rangsor, amely ekkor már régóta külön tudománynak számított.

Mátyás király udvara eleinte magyaros volt, példát szolgáltat a protokoll fejlődésére, mert a király étkezéseinél eleinte szabad asztalt tartott, a részvétel tehát viszonylag kötetlen volt.

Beatrix nápolyi királylány volt a második felesége, aki mellett beállt az előre elrendezett szertartásos és fényes lakomák divatja. A díszebéd ültetési rendjét már a főudvarmester, a protokollfőnök szabja meg és az ételeket is főurak szolgálják fel.

 Az erdélyi fejedelmek idejében a konyha olyan gasztronómiai kultúrkincs, melyhez hasonló négy vagy öt lehet még a világon.

Honnan ez a rendkívüli vendégszeretet? Valószinüsíthetően a sokféle nép, vallás és kultúra hasznos egyesülése formálta ki ezt a nagyszerű konyhai tudományt, amely ma is rabul ejti az ínyenceket.

A százötven éves török hódoltság túl nagy idő ahhoz, hogy észrevétlen maradhasson a gasztronómiai kultúrában.

A törökök kiverése után a magyar pusztákon végigutazó ember számára az egyetlen menedék a csárda. A bográcsban főzött egytál ételek, a nyársonsültek, a kemencében készülő tészták, mind-mind a csárda kultúrából átöröklött ételeink.

A fentiekből látható, hogy hosszú évszázadokon át a régi és új formák együtt élnek a vendéglátásban.

A hazánkba látogató vendégek alkalmazkodnak a helyi szokásokhoz, de a kulturált vendéglátáshoz hozzátartozik az is, hogy vegyük figyelembe a külföldiek speciális igényeit is.

                                                                                                 

Vámos Lászlóné

protokoll-info.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!