Ezt a nyári könnyű levest csak mi hívjuk „Kő levesnek” mint a népmesében, mert igazság szerint hirtelen készül, s éppen az megy bele, amit a fridzsiderben, vagy a spájzban találok. A mennyiség is annyi amennyi éppen otthon van.
Hozzávalók
Húsos karaj csont/ha van/
Leves zöldségek: sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé,
Kelkáposzta, karfiol, kelbimbó, gomba, burgonya/ha van/
Paprika, paradicsom,hagyma, fokhagyma,
Só, bors, pirospaprika,
Zsiradék
Valamilyen leves tészta
Elkészítés
Ha van húsos csont akkor abból alaplevet készítek, s, ha megfő akkor az apró húsokat lenyesegetem, s belekerül a levesbe. A zsiradékon megpárolom az apró kockákra vágott zöldségeket, szinte mindent, és egészben a vöröshagymát, a cikk fokhagymákat, a paprikát és paradicsomot. Felengedem a csont lével, ha nincs akkor sima vízzel befűszerezem és készre főzöm. Most eperlevelet főztem bele, de szinte mindenféle tésztával kitűnő nyári leves.