2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
A legnépszerűbbek között a Miskolci Egyetem

A legnépszerűbbek között a Miskolci Egyetem

A legnépszerűbbek között a Miskolci EgyetemA legnépszerűbb intézmények között szerepel a Miskolci Egyetem a nappali munkarendes alap- és egységes, osztatlan képzésre jelentkezőket figyelembe véve, az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján – derül ki a Felvi.hu-ról.

E rangsorban a nagy tudományegyetemek továbbra is kiemelkedően szerepelnek, közülük a Miskolci Egyetem az országos átlagot jelentős mértékben meghaladó elsőhelyes jelentkezői létszámnövekedést (36,9 százalék) ért el az idén. A Felvi.hu adatai szerint az országos átlagos változás a 2008. évihez képest 22 százalék körüli. A legnépszerűbb intézmények 10-es listájának állami fenntartású intézményei között a Miskolci Egyetem érte el az első helyen jelentkezők legmagasabb létszám növekedési arányát. Csaknem negyven százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Miskolci Egyetemre az idén, mint tavaly. Ezzel az eredménnyel a Miskolci Egyetem ebből a szempontból az ország felsőoktatási intézményei közötti rangsorban a legelső helyet foglalja el.

Az összes jelentkezések számát tekintve a Miskolci Egyetem az ország 57 felsőoktatási intézménye között a rangsorban az előkelő 10. helyre lépett előre.

A Felvi.hu-n május 15-én közzétett adatok alapján összesen 7968-an jelölték meg továbbtanulásuk színhelyéül a Miskolci Egyetemet – 1326-tal többen a múlt évinél. Közülük első helyen 4366-an jelentkeztek – a múlt évihez képest 1176-al többen tettek így.

A Miskolci Egyetem nyolc karának és egy intézetének képzési kínálatából a legfrissebb adatok szerint a Gazdaságtudományi Karé volt a legnépszerűbb mind az összes jelentkezés, mind az első helyre jelentkezők tekintetében.

A mesterképzések tekintetében a Bölcsészettudományi Kar áll az élen mindkét tekintetben, az egyetemen belül egyébként ez a kar indítja a legtöbb mesterszakot. Összegyetemi szinten 1663 volt a jelentkezések száma, az első helyre jelentkezőké ezen a képzési szinten pedig 663.

A jelentkezők számában a legszembetűnőbb emelkedés a Bölcsészettudományi Karon figyelhető meg, ahová 2009-ben több mint kétszer annyian adták be jelentkezési lapjukat, mint 2008-ban. De 30 százalék fölötti emelkedést mutat a Műszaki Földtudományi, az Egészségügyi, az Állam- és Jogtudományi, illetve a Gépészmérnöki és Informatikai Karra jelentkezők aránya is. Sőt, a nyolc tudományterületet lefedő karok mindegyikén nőtt mind az összes jelentkezések, mind az első helyre jelentkezők száma a múlt évi adatokhoz képest.

Így összességében tavalyihoz viszonyítva csaknem 1200-zal többen döntöttek úgy, hogy tanulmányaikat elsősorban a Miskolci Egyetemen szeretnék folytatni.
A szélesedő képzési paletta eredményeképpen egyre több diákot vonz a Miskolci Egyetem. A hallgatók évről évre mind jobban megtalálják az igényüknek megfelelő alap- vagy mesterszakokat. A jelentkezők számának emelkedése azért különösen örvendetes, mert több felsőoktatási intézmény csak az elmúlt egy évben végbement integráció következtében tudta megelőzni egyetemünket az országos jelentkezési rangsorban.

AZ ME A VERSENYKÉPES DIPLOMÁÉRT
A Miskolci Egyetemen a mintegy hetven szakon folyó oktatás magas színvonalát több szakmai elismerés mutatja. Közülük is kiemelkedő a Felsőoktatási Minőségi Díj, melyet az országban elsőként érdemelt ki a Miskolci Egyetem a minőségfejlesztés terén elért kimagasló eredményeivel.

A legnagyobb elismerés mégis a jelentkezési statisztikákban mutatkozik – kínálatát igazi universitasként építi az Európában egységes bolognai rendszernek megfelelően az egyetem. Az oktatás tantervi szerkezetébe folyamatosan beépítik kutatási eredményeiket, a hazai és nemzetközi tudományos konferenciákon szerzett ismereteket, tapasztalatokat. Jól képzett szakembereik, korszerűen felszerelt műszerparkjaik laboratóriumaik és műhelyeik így amellett, hogy a hazai tudományos kutatás és műszaki fejlesztés jelentős színhelyei, az egyetemet az oktatás gyakorlatközpontú tudományos intézményévé avatják. Oktatóink kutatási témái alkalmazásorientáltak, ennek köszönhetően a hallgatók is valós kutatásokban vesznek részt, nagy projektek megvalósításán munkálkodhatnak. Elhelyezkedésüket segíti a Miskolci Egyetemen szerzett diploma, s jelentős részük munkaadóként is elősegíti a térség felemelkedését.

Folyamatos a karokon a bolognai rendszernek megfelelő alap- és mesterszakok akkreditálása, indítása. A megújult képzések korszerű, az igényekhez formált lehetőségeket biztosítanak – ezt tükrözik a felvételi adatok is. Vannak ugyanakkor olyan szakok is az egyes tudományterületeken, – mint például a szénhidrogének bányászata, az ország fosszilis és megújuló energiahordozókkal való ellátásának kérdései – melyeket egyedül itt érhetnek el hazánkban a továbbtanulni szándékozók. Megtalálhatják a fiatalok a számításukat itt, hogy versenyképes diplomával a kezükben építhessék a jövőjüket. E cél miatt örvendetes, hogy az Oktatási Hivatal ebben a tanévben összesen 2 alapképzést, 16 mesterszakot, 32 szakirányú továbbképzést és 3 felsőfokú szakképzést regisztrált a Miskolci Egyetemen.

Első helyen a jelentkezők növekedési aránya %-ban *

(*Állami fenntartású felsőoktatási intézmények)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek