Bizony sírva vigadtak a tardi kakasok azon szombati napnak a hajnalán, amikor a Tard Önkormányzat és az Észak-Bükki Gasztronómiai szövetség hívószavára 49 csapat döntött úgy, hogy valami ínyencséget főz belőlük. Bár az a 21 amelyet a szépségversenyre nevezték a kendermagostól a japán, valamint az őshonos magyar fajtákig azok büszkén billegették magukat. A zsűri a sarkantyújuk, tarajuk, tartásuk alapján döntött a legszebbről, mint azt Csetneki László elnöktől megtudtuk. Mindezen bírálati szempontok alapján Német Mihályné Gyuri kakasa harmadik, A Balázs BT. Foltoskája második és Nyakó Béla kakasa első díjat kapott, s ők hárman elkerülték az idén a bográcsot.
Az ország minden részéből – Szolnok, Debrecen, Győr, Miskolc, Kalocsa, Budapest, Mezőkövesd, Mezőkeresztes, Eger – érkeztek a csapatok, s még a szerbiai Oromhegyes Kis Ferenc Általános Iskolájából is elhozta tanítványait Rózsa József tanár úr, akik „kakaspörkölt ahogyan mi szoktuk” főztjükért különdíjat vehettek át a zsűritől, akik a hazai gasztronómia nagy doyenjei voltak.
A kakas pörköltökkel egy időben süteményverseny is zajlott, amelynek győztese Romhányi Adrienn diós-mákos beigli tortája lett. Nekem a mezőkeresztesi nyugdíjas klubból érkező asszonyok kapros túrósa ízlett a legjobban, amelynek alább közre is adom a receptjét. Régen ezt kemencébe sütötték.
A kövesdi Balázs baráti társasága is kapott díjat akik, „ tarajos kakasok vasutas módra, túrós csusza ágyon” című étkükkel versenyeztek, amely nem azért kapta e nevet, mert sokat utazott mire a bográcsba került, hanem mert a társaság minden tagja vasutas.
Egyszóval mindenki jól szórakozott, jót evett, ivott, s az abszolút nyertes a Bükki Team vitte el a nagydíjat.
Hozzávalók: Elkészítése: A lisztből, vajból, tojássárgájából tésztát gyúrunk annyi tejföllel, hogy a tészta meglehetősen lágy legyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, széleit fölhajtva tepsibe tesszük, s jó vastagon megkenjük a töltelékkel, amihez a tehéntúrót összevegyítettük a vajjal, tojássárgájával, a két tojás kemény habbá vert fehérjével, ízlés szerint sóval és apróra vágott kaporral. A tetejét megkenjük tejföllel, és forró sütőben megsütjük. |