2024. 10. 28. hétfő

Simon, Szimonetta
1 EUR 405 HUF
1 GBP 486 HUF
Kezdőlap » Gasztro » Gasztrománia » Oroszlános borvendéglő
Oroszlános borvendéglő

Oroszlános borvendéglő

Oroszlános borvendéglőLehet, hogy már máskor is leírtam, de úgy vagyok vele, hogy minél többet, többször járok Zemplénben annál „szerelmesebb” vagyok bele. Ahogy átlépem kapuját, s elém tárulnak a dombok, s a gyönyörűen megművelt szőlőbirtokok, valami végtelen nyugalom száll meg, mintha a csodálatos vulkanikus lankák, nemcsak a szőlőfürtöknek, hanem az ember zaklatott lelkének is jót tennének. Mindig újabb és újabb értékekre, érdekes emberekre bukkanok. Így van ez most is. A hely, amely most rabul ejtett, az egykori patinás Szirmay kúriában megvalósult kicsi manufaktúra, már a Zempléni Fesztivál egyik rendezvényén is felkeltette a figyelmemet, hiszen gyöngyszem ez a Zemplén kincsei között.


-A második éve működő Oroszlános Ház fő profilja egyértelműen Hegyalja kincsén, a boron alapszik. A  hagyományos szolgáltatásokon túl, bormenüvel, borkóstolásokkal, borvacsorákkal, borgasztronómiai programokkal egybekötött céges és civil rendezvényekre várjuk a vendégeket, – mondja Gombos Katalin marketing igazgató, aki végig kalauzol a házban. Majd így folytatja: – A 2006 januárjában megnyílt, a miskolci Apsus Pénzügyi Zrt. tulajdonában lévő vendéglő újjászületését mind a berendezésben, mind az építésben a legnagyobb gondosság és odafigyelés jellemezte. Az azóta eltelt időszak azt bizonyította, hogy igenis szükségesek a Hegyalján az ilyen magas színvonalat képviselő éttermek és szálláshelyek. Az is bebizonyosodott, hogy szükség van további bővítésre, így a tulajdonosok tervei szerint újabb fejlesztés következik majd a szálláshelyek bővítésében.

 

-Honnan várják a vendégeket, s mi az a kuriózum ami kínálnak

-Meglehetősen tág a megcélzottak köre, de mindenképpen azt mondanám, hogy a laikus és a tapasztaltabb borkedvelőket várjuk, a táj és a természet, és az épített értékek, a történelmi múlt iránt érdeklődőket is. Természetesen ehhez több napos zempléni programokat, és látnivalót is kínálunk, szervezünk. Mi a kuriózum? Talán az, hogy a konyhánk – amelyben Baranczó Attila a séf – egy kis manufaktúrához hasonlít leginkább, ahol nagyon sok a helyben készített sajt, pástétom, lekvár, és szörp, amit nemcsak azért tartunk fontosnak, mert a környéken megtermelt alapanyagokat hasznosítjuk, hanem azért is mert ezek az ételek egészségesebbek, ízletesebbek.
Keretbe- apróval

A bejárati nagykaput díszítő oroszlánfejes kopogtatók, a Hillebrandt stílusjegyeit viselő árkádsoros belső udvarrész, valamint a boltozatos tornác máig az épület ékességei. A látogató a borvendéglő oroszlános kapuján át az egykori kocsiáthajtón keresztül érkezik a boltozatos, nyitott előcsarnokba. Az előcsarnokból nyílik a borvendéglő – együttesen 60 fő befogadó képességű – hármas terem-kombinációja: a Szirmay-terem (étterem-kávézó) – főként az átmenő vendégek részére, a Hollóházi-terem (Hollóházi-porcelánnal és damaszttal terített ebédlő és különterem), valamint a szivarszobaként is funkcionáló Szalon – a borozgató-szivarozgató – beszélgető társaságok kedvére. A Ház borvendéglőjének étlapján a hegyaljai – sőt tállyai – ételkülönlegességek mellet alapvetően a Ház specialitásai találhatók, úgymint a kétszemélyes Oroszlános tál, az Oroszlános bélszínszelet, a Furmintban párolt pisztráng, a Borházgazda kedvence, etc. De természetesen a desszertkülönlegességeket sem hagyhatjuk ki a sorból, elegendő, ha csak az Aszútörkölyben érlelt mazsolaszőlővel töltött csokoládétrüffelt vagy a Szirmay-féle aszúboros teasüteményt említjük.
A Ház 50 főt befogadni képes pinceborozója a kúria főépülete alatt, az ún. pinceboltban helyezkedik el. Közepén egy hatalmas, az aszúszedő-tábla formáját viselő, 22 személyes asztal áll, amelyet körülülve akár hegyközségi ülések is levezethetők. A pinceborozóból – a palacktárolón áthaladva – a kb. 500 éves Szirmay-borospincébe érkezünk, melyből jelenleg hetven méter van feltárva. A Ház borospincéjének védettségében – a térségben egyedülálló módon – nem csupán a Szirmay-pince borai, de a Minorita Szerzetesrend Arad-hegyalján termett, ún. Papok Bora (az ottani mikroklíma által aszúsodni képes kadarkából készült vörösbor), valamint a tolcsvai Bormúzeum muzeális borai is otthonukra leltek.
A Ház hármas szolgáltatás-komplexumának harmadik sarokköve még megemlítésre vár. Nos, a szállodarész 2 földszinti és 2 emeleti lakosztállyal áll vendégei rendelkezésére: az Aszú elnevezésű lakosztály 1 fő; a Furmint – infraszaunával – 2 fő; a Muskotály – ugyancsak infraszaunával – 2 fő, pótágyakkal 5 fő; a Hárslevelű pedig 4 fő, pótágyakkal 7 fő részére biztosít szálláshelyet 3 csillagos kategóriájú, kényelmes, hangulatos körülmények között.

Oroszlános borvendéglő Oroszlános borvendéglő 

Oroszlános borvendéglő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp