2021. 06. 22. kedd

Paulina
1 EUR 355 HUF
1 GBP 415 HUF
erasmushid2

Manhattan Európában? – Irány Rotterdam

Vajon mi köze van Pandora szelencéjének New Yorkhoz? – repülj el Rotterdamba, és kiderül! Hollandia második legnagyobb városa nemcsak az egyik legmenőbb hely Európában, de ráadásul kihagyhatatlan úti célpont az építészetrajongóknak.

Mintha csak egy mini-Manhattanben járnál…

erasmushid2Ha szereted az izgalmas építészeti megoldásokat, akkor Rotterdam a Te városod! A metropolisz építészeti sikertörténete szomorúan kezdődött, ugyanis a II. Világháború bombázásai során az egykori történelmi belváros teljes egészében elpusztult. Ezt követően a városvezetés úgy döntött, hogy a legmodernebb formában, építészeti újdonságok garmadájával építik újra Rotterdamot. Így született újjá a manapság csak mini-Manhattannek becézett, lenyűgöző város a Nieuwe Maas folyó két partján. A csodás felhőkarcolók közül érdemes kiemelni a New York-i Empire State Building szellemében átépített Millennium Towert, illetve Hollandia legmagasabb lakóépületét is, a New Orleanst és a De Rotterdam 149 méter magas tornyát is. A központi pályaudvar háromszögbe hajló futurisztikus épülete különleges látványosság csakúgy, mint a központi piacnak helyet adó Markthal, ahol óriási gyümölcs és zöldségfelhők alatt vásárolgathatunk. Kihagyhatatlan az a 38 sárga kockából álló épületegyüttes is, amelynek kockái ikonikus jelképeivé váltak Rotterdamnak, de leginkább a magyar Rubik kockára hajaznak.

Kerekezz és élvezd a tiszta levegőt!

Ha maradéktalanul szeretnéd élvezni a felhőkarcolók látványát, akkor érdemes hajóval is bejárni a várost, rengeteg sétautat szerveznek a kikötőből indulva, a vállalkozó szelleműek helikopteres panorámatúrán is megcsodálhatják az égbenyúló épületeket. Ha mégis inkább szívesebben sportolnál, akkor pattanj bringára, ami városszerte könnyen kölcsönözhető és kerekezz! Nemcsak azért érdemes két keréken közlekedni, mert így autentikus hollandnak érezheted magad, hanem azért is, mert a városi központi parkban valódi szmogmentes levegőt is belélegezhetsz Daan Roosegarde jóvoltából. A világ egyik legismertebb, környezettudatos művésze ugyanis a felhőkarcolók mintájára álmodta meg a lenyűgöző Smog Free Towert, amely szellőzőin keresztül tisztítja a környezetében lévő levegőt. A művész tervei szerint hamarosan óriási buborékok is megjelennek majd városszerte, ahová bármikor betérhetsz egy-egy friss szippantásra.

Páratlan élmény a páratlan méretű kikötőben

A rotterdami kikötőt minden idelátogatónak látni kell! Egyrészt ez volt évszázadokig a világ legnagyobb kikötője, amíg meg nem nyitott szingapúri testvére, másrészt a XIX. és XX. században meghozta Hollandia számára a gazdagságot: milliók indultak innen útra, hogy kereskedjenek vagy áthajózzanak az „Új Világba”. A manapság 180 ezer embert foglalkoztató komplexum külön kis város a városban, amelynek saját múzeuma a világ egyik legszínesebb hajózási kiállításának ad otthont. Az erősebb nem képviselői pedig minden bizonnyal elámulnak MaeslantKeringtől, a Rotterdami kikötőt védő, mozgatható gáttól, amelynek 360 méter széles kapui a belvárostól körülbelül 25 km-re helyezkednek el. Ez a gát a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, egyetlen szárnya akkora, mint a párizsi Eiffel-torony!

Aki a világnak adta Pandora szelencéjét…felhokarcolok

Bár Rotterdam első látásra hipermodern városnak tűnik, a múlt emlékei lépten-nyomon felbukkannak. Így például itt született Erasmus, a közismert humanista tudós-filozófus is, akiről az Európai Unió felsőoktatási ösztöndíj-programját is elnevezték. A város számos intézménye viseli nevét: így a legnagyobb híd, az egyetem és a közkórház, ezeket mind érdemes megnézni. Rotterdami Erasmus kiváló tudós volt, aki számtalan művet, bibliafordítást adott a világnak, és többek között neki köszönhetjük Pandora szelencéjének legendáját is. Eredetileg a görög mitológiában Pandora egy korsóból engedte ki a különböző betegségeket és veszélyeket, csak Erasmus egy félrefordítás révén szelencének nevezte el a szóbanforgó tárgyat. Tette mindezt olyan sikerrel, hogy mára világszerte Pandora szelencéjeként ismerik. Ha kíváncsi vagy Rotterdam régmúlt hangulatára, akkor látogass el a Delfshaven kerületbe, ahol eredeti házacskák és lagúnák között fedezheted fel a város történelmét.

Egy város, ahol a gyorskaja a menő

Bár Rotterdam öt különböző Michelin csillagos étteremmel büszkélkedhet, ha igazán autentikus helyi ételre vágysz, akkor az utcán kell étkezni. Minden bizonnyal a rengeteg itt lakó fiatalnak köszönhetően az úgynevezett „street-food”-nak itt valódi nimbusza alakult ki: érdemes megkóstolni a „hot chips”-et, ami tejfölös hagymás sült krumplit takar vagy a „New York ball”-t, ami egy fűszeres fasírtgolyó, és egykoron a New Yorkba induló kivándorlók kedvenc eledele volt. A Markthal vásárcsarnokot övező éttermekben pedig bármikor szívesen elkészítik kedvenc fogásodat, ha bevásárolsz hozzá a futurisztikus piacon.

Programkavalkád holland módra

kikotoA városban tanuló fiatalok, a turisták és az itt lakó mintegy 600 ezer ember számtalan fesztivál, kiállítás, bár, pub és szórakozóhely programjai közül válogathat nap mint nap. Csak a közeljövő programjai közül szemezgetve: július 31-én Metz on the Beach (Balaton Soundhoz hasonló fesztivál), aug. 12-13, HOP sörfesztivál vagy említhetjük az igazi ínyenceknek az aug 17-21 között zajló, rotterdami Festival Latino Americanot, ahol filmvetítés, gasztróélmények és igazi latin fieszta vár.

Ha az utazás mellett döntöttél, akkor nézd meg az en.rotterdam.info honlapot, ahol mindig naprakész programajánlatok várják az érdeklődőket angolul.

Budapestről a Transavia légitársaság gépeivel közvetlenül, naponta akár többször délelőtt vagy délután is eljuthatsz Rotterdamba, ahol rengeteg különböző árkategóriájú szállás közül választhatsz. Az egyik legigényesebb diszkontlégitársaság modern, Boeing 737-700-asokkal szállít erre a desztinációra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Archívum

Menü

Archívum