2022. 07. 4. hétfő

Ulrik
1 EUR 402 HUF
1 GBP 467 HUF

Térkő téglából, kőből vagy betonból?

Manapság nagyon elterjedt és közkedvelt a térkő, ami nem csoda. Esztétikus, strapabíró, nem lesz sáros a lábunk csapadékos időben, szóval vannak előnyei bőven. De miből készül egy térkő? Téglából, kőből vagy esetleg betonból?

Annyiféle van! Rengeteg forma és szín, szinte már követni sem lehet. Nézzünk kicsit a térkövek körmére, hogy lássuk, miből készülnek. És megtudhatjuk azt is, hogyan tudunk dönteni köztük, melyiket válasszuk.

Számít az alapanyag és az anyagvastagság?

Az, hogy egy térkő miből készül, azt ténylegesen a gyártástechnológia határozza meg. Azonban elmondható, hogy manapság betonból készülnek a térkövek, amik fő alapanyaga a természetes kő. Persze számít, hogy milyen jó az alapanyag, de erre figyelnek a gyártók, sőt javaslatokkal is segítik a vásárlásunkat.

Meghatározzák, hogy milyen igénybevétel esetén mely térkövek használhatóak, ajánlottak, és melyek nem. A nagy teherbírású térkövek akár ipari mennyiségű autóval is elbírnak, míg mások inkább az autóbejárókra vannak tervezve. Általában az autós forgalomra szánt térkövek vastagabbak kevésbé terhelhető társaiknál.

Érdemes megnézni a gyártók ajánlásait térkővásárlás előtt, nehogy meglepetés érjen minket, mert nem bírja a terhelést az új térkövünk. Ez a gyártói ajánlás döntő kell legyen magas terheltségű (gépjárműforgalomnak kitett) területek térkövezése esetén.

Mi fog dönteni egy adott térkő mellett valójában?

Ha valami, hát a terhelhetőség garantáltan döntő tényező egy térkő kiválasztása során. Ahol autó is terheli a térkövet, oda meg se próbáljunk gyengébb, gyalogos forgalomra tervezett térkövet lerakni. Ugyanígy fontos a rögzítés mikéntje is. A hagyományos kerti szegélyes megoldást gyalogos és kerékpáros forgalomhoz ajánlanám, míg a modern és erős Steinfix kerti szegélyt autós forgalomhoz is.

Ha megvan, hogy mit lehet és mit nem, onnantól kezdve szabad a vásár. Innentől kezdve már a mi ízlésünk fogja meghatározni, hogy hova milyen térkövet rakunk le. Ezért jó, hogy már sokféle térkő közül választhatunk. Vannak egészen modern megjelenésűek, de antikok is, rengeteg színes lehetőség közül választhatunk, és választhatunk akár téglát is. Igen, téglát. Vagyis igazából téglakövet, ugyanis a Barabás téglakő megjelenését tekintve téglára hajaz, de ténylegesen betonból készült. Kiváló megjelenésének köszönhetően szinte bárhol megállja a helyét, ahova egy kis hangulatot akarunk csempészni.

Kombináljunk bátran

Amikor megvan a kiválasztott térkő, akkor szokott velünk jönni egy másik, ami szintén tetszik. Ilyenkor szokott az lenni, hogy melyiket is válasszuk a kettő közül. De van egy jó hírem: nem kell választani! Ugyanis nyugodtan lehet kombinálni a térkőfajtákat egymással. Így kialakíthatóak különböző sávok (kerékpáros, gyalogos), vagy egyszerűen alkalmazkodhatunk a környezethez. Így már sok variációs lehetősége lesz, javaslom, éljen velük!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum