2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF

Napjaink winchesterei

Régen úgy volt könnyebb az élet, hogy egy félautomata mosógép és egy centrifuga volt a lakásban, napjainkban pedig úgy, ha van egy merevlemezünk. Adattárolás szempontjából ideális megoldás. Helyet spórolhatunk vele, a porosodó, sérülékeny, papír alapú adatainkat ezen rögzíthetjük, de akár a házi CD és DVD állományunkat is tárolhatjuk ezen a sok-sok lemez helyett. Akár a számítógépünkbe épített, de akár külső meghajtóként működő formában is elérhetőek. Száz százalékosan a felhasználói szokások döntenek arról, hogy melyik merevlemez a legideálisabb a számunkra.

Merevlemezek története, működése

Az 1970-es években jelentek meg először, azóta is szinte változatlan működésben és kialakításban szolgálnak bennünket. Ezekben az években a hazánkban még extrának számító mosógép és centrifuga már elég szépen megváltozott azóta.

A merevlemezek működés közben az adatokat egy mágnesezhető tányérra viszik fel. Ezt az író fej segítségével végzik el, ami később olvasófejként működik, amikor az adatokhoz hozzá szeretnénk férni. A tányérok működés közben folyamatosan pörögnek, az író-, olvasófej folyamatos mozgásban van. Ennek köszönhetően produkálják a merevlemezek működés közben a folyamatos zajt, amit annak a hűtést biztosító ventilátora ad ki. Centrikus körök mentén vannak az adatok, kicsit a régi bakelit lemezek elvéhez lehetne hasonlítani. Működésüket memóriachip biztosítja, ugyanolyan, mint amilyen az USB stickekben, pendrive-okban található.

Napjainkban a HDD-kel szemben már megjelentek az SSD-k is. Ezekben nincs mozgó alkatrész, működésükhöz csak memóriachipet használnak. Nem igényelnek hűtést, mivel a hőtoleranciájuk sokkal jobb. Ennek köszönhetően pedig ezek az adattároló megoldások már teljesen hangtalan működést biztosítanak.

Élettartam növelés

Az adathordozók élettartamát nagyban befolyásolják a felhasználói szokások és a karbantartás is. A HDD-k a kényesebbek. Ezek néha igénylik az újraformázást. A fájlok és programok telepítéséből és törléséből adódóan szükséges a rendszeres töredezettségmentesítés is. Ezekre ügyelve a működésének minőségét és az eszköz élettartamát is pozitívan befolyásolhatjuk.

A legjobb merevlemez

A választás szempontjából legmeghatározóbbak a felhasználói szokások. Elsősorban az, hogy a felhasználónak milyen méretű tárhelyre, illetve külső vagy belső használatú meghajtóra van-e szüksége. A merevlemezek tekintetében mindenképpen a fizikai tulajdonságokon kívül a megbízhatóság a fő szempont. Stabil működést kell hosszú távon biztosítaniuk a kiválasztott eszközöknek. A Blackblaze felhős szolgáltató hosszú éve teszteli a piacon kapható merevlemezeket. Vizsgálják ezeket rendszerindítási és adattárolási szempontból is. Adataik publikusak, érdemes a vásárlás előtt némi időt szánni arra, hogy az általuk elmondott tapasztalatokat a magunk előnyére tudjuk fordítani./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum