2023. 12. 7. csütörtök

Ambrus
1 EUR 381 HUF
1 GBP 445 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Mire vigyázzunk a WPC teraszburkolat választásánál?

Mire vigyázzunk a WPC teraszburkolat választásánál?

A WPC teraszburkolat az egyik legidőtállóbb, de ugyanakkor legesztétikusabb megoldás is, ha teraszburkolatról, korlátról, padozat burkolásáról, pergolák, térelválasztók és paravánok kiépítéséről esik szó.

 

 

 

A WPC teraszburkolat az egyik legidőtállóbb, de ugyanakkor legesztétikusabb megoldás is, ha teraszburkolatról, korlátról, padozat burkolásáról, pergolák, térelválasztók és paravánok kiépítéséről esik szó.

A WPC egy kompozit-anyag, amely farostból vagy falisztből készül, melegen megmunkálható műanyag és adalékanyagok társításával. Az így kapott Wood Plastic Composite ötvözi a fa pozitív tulajdonságait a műanyagéval és így biztosít egy időtálló és tartós megoldást a terasz burkolására. Tudni kell azt is, hogy a WPC teraszburkolat nem igényel további felületkezelést, nem szükséges, a fával ellentétben időszakosan lecsiszolni és újrafesteni, hogy az anyag tulajdonságai megmaradjanak.

Az anyag összetételének és a gyártási folyamatnak köszönhetően nem tesz benne kárt a változékony időjárás: a csapadék, a hőmérsékletingadozás nem rongálja, a gomba, penész vagy rovarok hada nem befolyásolja negatívan a burkolat állagát.

A WPC-kompozit előnyös tulajdonsága, hogy nem törik és nem szálkásodik. Nem szükséges színt festeni rá, ez ugyanis már a gyártási folyamat során megtörténik.

A piacon különböző tartósságú és színű/erezetű WPC-profilok kaphatók, ezért fontos, hogy a teraszburkolat anyagának a kiválasztásakor alaposan megfontoljuk, hogy azt milyen célra szeretnénk hazsnálni és annak megfelelően szerezzük be.

Vannak légkamrás vagy tömör profil szerkezetűek, perma-tech réteggel bevont WPC burkolatok, továbbá egyedi felületi texturával ellátott vagy sima, minőségi és modern anyagok.

A WPC burkolat rejtett rögzítési megoldásainak köszönhetően teljesen sima, esztétikus eredményhez vezet, nem lógnak ki a felületből a különböző csavarok vagy szegek. Ugyanígy a WPC-ből készült kerítések is, teljesen ízlésesek és elegánsak.

Az elhelyezéséhez azonban ajánlott szakember alkalmazása, ugyanis van néhány szempont, amit ha nem tartanak be, az anyag maradandó károsodásokat szenved.

Mire is figyeljünk tehát a burkolat elhelyezésénél?

Mivel a WPC burkolat hosszú évekig lesz majd az udvarunk-kertünk dísze, érdemes minőségi csavarokat beszerezni a rögzítéséhez. Ellenkező esetben a rozsdásodó csavarok lesznek azok, amelyek a burkolat meghibásodásához vezetnek majd.

Egy szakképzett iparos tudni fogja, hogy a WPC burkolat elhelyezésekor helyet kell hagynia a hőmérséklet ingadozásból eredő tágulásnak vagy éppenséggel összehúzódásnak. A burkolat ugyanis, a benne lévő műanyagnak köszönhetően, nagyobb mértékben fog méretváltozást szenvedni, mint a fa.

A járólapokat a lejtés irányába kell elhelyezni, hogy az eső vagy hó ne képezzen pocsolyát és a csapadék az erezet mentén könnyűszerrel le tudjon folyni. Ily módon is elő tudjuk segíteni a burkolat élettartamának a megőrzését.

A burkolatot egy teljesen lapos, szintkülönbségtől menjen fogadófelületen kell elhelyezni és szakszerűen rögzíteni. A fogadófelülethez fixen kell rögzíteni a járólapokat, így elkerülve azt, hogy azokon alakváltozás lépjen fel./X/

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek