2021. 10. 20. szerda

Vendel
1 EUR 362 HUF
1 GBP 428 HUF

Milyen VPS csomagot érdemes választani?

Minden egyes weboldal esetén érdemes számba venni azt, hogy mekkora lesz a várható látogatottsága az idő múlásával, mekkora forgalmat fog lebonyolítani az oldal. Ugyanígy fel kell mérni természetesen azt is, hogy mekkora tárhelyre van szükség a site működtetéséhez.

 

Ha ezekkel megvagy, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen VPS csomagot érdemes választani. Mielőtt ezt elkezdenénk elemezni, vizsgáljunk meg néhány alapfogalmat!

 

VPS, SSD, HDD – mit jelentenek ezek a mozaikszavak?

 

A VPS-t magyarul virtuális privát szervernek nevezik. Ezek azért hasznosak, mert könnyen lehet rajtuk saját beállításokat végezni, ráadásul akkor is megállják a helyüket, amennyiben jelentősen megemelkedik a felhasználók száma. Így nem kell attól tartanod, hogy egy virálisan elterjedő cikk esetén leáll a weboldal.

 

A HDD és az SSD mozaikszavakat sokan összekeverik. Az ugyebár köztudott, hogy az adatokat a számítógép a merevlemezen tárolja. Ugyan ez fontos komponens, mégsem a mérete befolyásolja azt, hogy mennyire lesz gyors a gép. Sokkal jelentősebb ebből a szempontból az a tény, hogy milyen típusú a meghajtó.

 

A HDD-ken egy mechanikusan mozgó fej olvassa az adatokat, ami lassabb munkavégzést tesz lehetővé. Az SSD-ket ugyancsak adattárolás céljából hívták életre, ám ezek sokkal gyorsabbak. Számszerűleg kifejezve akár hétszer olyan gyors lehet az SSD, mint a HDD. Az SSD ugyanis memória chipes modul, így a teljes háttértár egyszerre érhető el.

 

Nézzük azokat a VPS csomagokat!

 

Térjünk a tárgyra és vizsgáljuk meg, hogy az AB Plusznál elérhető VPS csomagoknak mik az ismérvei. Egy alapcsomag tartalmaz 256 MB RAM-ot, 1 vCPU-t, 10 GB HDD tárhelyet és 1 darab fix IP címet. Szintén jár hozzá Root SSH hozzáférés, Vmware hypervisor, szabadon választható operációs rendszer is.

 

Az egyes csomagok között a fő eltérés a RAM-ban, a vCPU-k számában, valamint a tárhely méretében mutatkozik meg. Létezik 1, 2 vagy akár 4 GB RAM-os csomag is. A HDD tekintetében létezik 40, 80 vagy akár 150 GB-os egység.

 

Mi várható el pontosan egy VPS csomagtól?

 

A stabil és gyors szerverek alapfeltételei annak, hogy elégedett lehess egy VPS csomaggal. Márkás szerverek és gyors SSD meghajtók szükségesek. A dedikált erőforrások szintén elvárhatók egy alap VPS esetében is.

 

Nem lehet kérdéses a stabil hálózat. BIX kapcsolattal és folyamatos monitorozással optimális lehet a hálózati kapcsolat. A stabilitás mellett legalább ugyanolyan fontos a biztonság. Ügyelj arra, hogy az a szolgáltató, akitől VPS csomagot igényelsz, rendelkezzen tartalék szerverekkel, és képes legyen akár napi mentésekre is.

 

Végül, de nem utolsósorban nézz utána, hogy van-e magyar nyelvű ügyfélszolgálata a cégnek, és milyen válaszidővel dolgoznak. Manapság már a 0-24-ig ügyeletben lévő support számít sztenderdnek ezen a téren./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum