2022. 07. 6. szerda

Csaba
1 EUR 407 HUF
1 GBP 475 HUF

Milyen VPS csomagot érdemes választani?

Minden egyes weboldal esetén érdemes számba venni azt, hogy mekkora lesz a várható látogatottsága az idő múlásával, mekkora forgalmat fog lebonyolítani az oldal. Ugyanígy fel kell mérni természetesen azt is, hogy mekkora tárhelyre van szükség a site működtetéséhez.

 

Ha ezekkel megvagy, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen VPS csomagot érdemes választani. Mielőtt ezt elkezdenénk elemezni, vizsgáljunk meg néhány alapfogalmat!

 

VPS, SSD, HDD – mit jelentenek ezek a mozaikszavak?

 

A VPS-t magyarul virtuális privát szervernek nevezik. Ezek azért hasznosak, mert könnyen lehet rajtuk saját beállításokat végezni, ráadásul akkor is megállják a helyüket, amennyiben jelentősen megemelkedik a felhasználók száma. Így nem kell attól tartanod, hogy egy virálisan elterjedő cikk esetén leáll a weboldal.

 

A HDD és az SSD mozaikszavakat sokan összekeverik. Az ugyebár köztudott, hogy az adatokat a számítógép a merevlemezen tárolja. Ugyan ez fontos komponens, mégsem a mérete befolyásolja azt, hogy mennyire lesz gyors a gép. Sokkal jelentősebb ebből a szempontból az a tény, hogy milyen típusú a meghajtó.

 

A HDD-ken egy mechanikusan mozgó fej olvassa az adatokat, ami lassabb munkavégzést tesz lehetővé. Az SSD-ket ugyancsak adattárolás céljából hívták életre, ám ezek sokkal gyorsabbak. Számszerűleg kifejezve akár hétszer olyan gyors lehet az SSD, mint a HDD. Az SSD ugyanis memória chipes modul, így a teljes háttértár egyszerre érhető el.

 

Nézzük azokat a VPS csomagokat!

 

Térjünk a tárgyra és vizsgáljuk meg, hogy az AB Plusznál elérhető VPS csomagoknak mik az ismérvei. Egy alapcsomag tartalmaz 256 MB RAM-ot, 1 vCPU-t, 10 GB HDD tárhelyet és 1 darab fix IP címet. Szintén jár hozzá Root SSH hozzáférés, Vmware hypervisor, szabadon választható operációs rendszer is.

 

Az egyes csomagok között a fő eltérés a RAM-ban, a vCPU-k számában, valamint a tárhely méretében mutatkozik meg. Létezik 1, 2 vagy akár 4 GB RAM-os csomag is. A HDD tekintetében létezik 40, 80 vagy akár 150 GB-os egység.

 

Mi várható el pontosan egy VPS csomagtól?

 

A stabil és gyors szerverek alapfeltételei annak, hogy elégedett lehess egy VPS csomaggal. Márkás szerverek és gyors SSD meghajtók szükségesek. A dedikált erőforrások szintén elvárhatók egy alap VPS esetében is.

 

Nem lehet kérdéses a stabil hálózat. BIX kapcsolattal és folyamatos monitorozással optimális lehet a hálózati kapcsolat. A stabilitás mellett legalább ugyanolyan fontos a biztonság. Ügyelj arra, hogy az a szolgáltató, akitől VPS csomagot igényelsz, rendelkezzen tartalék szerverekkel, és képes legyen akár napi mentésekre is.

 

Végül, de nem utolsósorban nézz utána, hogy van-e magyar nyelvű ügyfélszolgálata a cégnek, és milyen válaszidővel dolgoznak. Manapság már a 0-24-ig ügyeletben lévő support számít sztenderdnek ezen a téren./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum