2021. 12. 8. szerda

Mária
1 EUR 366 HUF
1 GBP 431 HUF

Memóriakártyák típusai és jellemzői

Ezek az aprócska digitális tárolóeszközök, amelyet a szaknyelv csak memóriakártyának nevez, beleszőtte magát az életünkbe. Kis méretük ellenére rengeteg adat tárolására képesek, és nagyon egyszerűen használhatóak.

A legtöbb kis elektronikai eszközünk elsődleges vagy másodlagos mentési helyként egy memóriakártyát használ. Az eltérő eszközök különböző memóriakártya igényekkel rendelkeznek. Telefonok, videókamerák, fényképezőgépek, MP3 lejátszók teljes körű működése elképzelhetetlen egy ilyen eszköz nélkül. Sőt a táblagépek, játékgépek és konzolok sem működhetnek nélkülük.

A memóriakártya választás esetén a kezünk meg van kötve. Az eszközök kizárólagosan csak egy memóriakártya típus használatára képesek. A szabványnak megfelelő memóriakártya kiválasztásakor ideális annak az egyik legfontosabb tulajdonságát, a sebességét figyelembe venni.

Memóriakártyák sebessége

A memóriakártyák sebességét a „class” elnevezés mögé bújtatják. Mindig páros számmal jelölik. A kártyák minimum írási és olvasási sebességét takarják Mb/másodpercben. Értelemszerűen a magasabb értékű szám gyorsabb memóriakártyát takar.

A memóriakártya sebessége önmagában nem garancia a gyors működésre. Ehhez hozzájárulnak a készüléknek a tulajdonságai, amelyben felhasználásra kerülnek. Ehhez arra van szükség, hogy az eszköz is támogassa a gyors adatátvitelt.

Memóriakártyák tárhelye

A másik legfontosabb meghatározó a tárhely mérete. Itt is alkalmazkodni kell az eszköz gyártójának paramétereihez. Minden esetben meghatározzák, hogy egy eszköz milyen adatmennyiségig képes kártyát kezelni. Ez főleg telefonok és kamerák esetében jellemző. A megadott memóriakártya tárhely méret felett meg se próbáljunk kártyát venni, mert az biztosan nem fog működni a készülékben.

Memóriakártya típusok

A memory stick a Sony saját memóriakártyája volt. Ma már a Sony sem használja, áttértek az SD-kre. Az Olympus és a Fuji fejlesztette kártyatípus az xD-Picture Card volt. 2010-ben ők is lecserélték, helyette már ők is az SD-t használják. Volt még a MultiMediaCard a Siemens és a Sandisk termékekben, de már ezek is lecserélődtek.

Ebből következően, és egyébként is napjaink legelterjedtebb memóriakártyái a Secure Digital elnevezésű kártyák. Három méretben kaphatók: a normál SD, a MiniSD és a MicrosSD. Napjaink piacvezetője a MicroSD. Rendkívül széles tárhely méretben elérhetőek. Mobiltelefonok, kamerák, fényképezőgépek legtöbbje ezt a típust használja.

A jelenleg forgalomban lévő majdnem összes kis elektronikai eszköz adattárolási megoldását az SD kártyák látják el. Több gyártó kínálatában, széles tároló nagysággal és működési sebességgel elérhetőek. A termékek árai is széles sávon mozognak. Ezeken az eszközökön akár pótolhatatlan adatainkat is tárolhatjuk. Válasszuk ismert gyártók garanciális termékeit. Kerüljük a gagyi, olcsó és silány minőségű kiviteleket, ezzel megkímélhetjük magunkat az adatvesztéssel járó fejfájástól.

/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum