2022. 11. 29. kedd

Taksony
1 EUR 409 HUF
1 GBP 472 HUF

Meg lehet bízni az olcsóbb gumimárkákban is?

Az olyan prémium gumigyártókról, mint amilyen a Michelin, a Bridgestone, a Continental vagy éppen a Pirelli, biztosan hallottál már. Találkozhattál a hirdetéseikkel óriásplakátokon és a neten egyaránt.

 

 

 

 

 

 

A kérdés az, hogy mi a helyzet a kevésbé ismert gyártók termékeivel? Akadnak köztük olyanok, amelyek épp olyan biztonságosak és tartósak, mint a nagy márkák abroncsai? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni a következőkben.

Létezik-e független gumiteszt?

A válasz az, hogy igen, létezik. Több ilyen gumiteszt van, a magyar sajtóban is rendszeresen leközlik a német autóklub, az ADAC téligumi-tesztjeit, de több helyen találkozhatsz az Autobild független értékeléseivel is. Ezeket a teszteket nem egy gumigyártó támogatja, hanem független szakemberek végzik el, akik objektív számadatok alapján állítják össze a listájukat arról, hogy melyik évben melyik abroncs hogyan teljesített.

A prémiumkategóriás abroncsok többsége rendre kiválóan szerepel ezeken a gumiteszteken. A legjobbak között azonban nem kizárólag prémium abroncsokat lehet találni minden esetben. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy túl sokat költs autógumira, akkor mindenképpen érdemes lehet áttanulmányoznod egy ilyen táblázatot.

A középkategóriás abroncsok számítanak az arany középútnak?

Beszédes a nevük, hiszen nagyjából minden tekintetben átmenetet képeznek az olcsó és a drága abroncsok között a középkategóriás gumik. Mi több, sok esetben egy középkategóriás téli gumi éppen olyan jól teljesít a teszteken, mint a prémium gyártók termékei. A különbség néha pusztán annyi, hogy a középkategóriás gyártók mögött nincsen olyan grandiózus marketinggépezet.

Minőségi probléma ritkán adódik a középkategóriás abroncsokkal. Éppen ezért is szokták őket minőségi gumikként kezelni. Ilyennek számít a Firestone, a Fulda, a Toyo és a Hankook is a teljesség igénye nélkül.

Mi a helyzet az olcsó gumikkal?

A gazdaságosnak nevezett abroncsok nevei olyannyira ismeretlennek hathatnak, hogy ha nem látnád egy téli gumira írva, akkor talán azt sem tudnád, hogy egyáltalán gumimárkáról van szó. Ebből azonban más következtetést nemigen lehet levonni, csupán azt, hogy a gyártó nem költ őrült összegeket reklámra, vagy eddig te nem találkoztál a hirdetésükkel.

A hipermarketekben kapható vagy a kínai abroncsokkal kapcsolatban sokaknak vannak erős fenntartásaik, nem ok nélkül. Az olcsó gumik fő hátránya nem az, hogy nincs trendi márkanevük, hanem az, hogy féktávjuk általában hosszabb minden időjárási körülmény között. Néha akad egy-egy kivétel, de ez igen ritka. Ezen túlmenően jóval nagyobb menetzajjal jár a használatuk, továbbá az életidejük sem olyan hosszú.

Egy dolog azonban biztos, mégpedig az, hogy egy olcsó, de új szett garnitúra sokkal jobb választás, mint fent hagyni az autón a túlságosan kopott prémium abroncsokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömény árverés a NAV-nál
Az igazán bátrak a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) vesznek alkoholt, például Merész barackot, Bükki vegyesgyümölcsöt, Avasi Keserűt, esetleg Hat k…