2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF

Kína hiperszonikus rakétát fejleszt ki

A hangsebességnél ötször gyorsabban repülő hiperszonikus rakétát fejlesztenek ki Kínában – tudatta a Magyar Békekör a Financial Times (FT) vasárnapi számában megjelent jelentés alapján.

     Az új hiperszonikus siklójárművet úgynevezett „Hosszú menetelés” rakétával földkörüli pályára bocsátották, majd földközeli pályán folytatta útját a célpont felé. A brit lap értesülése szerint a rakéta célt tévesztett, 10-12 mérfölddel odébb csapódott be.

      A Financial Times azt írja, hogy az augusztusban végrehajtott teszt meglepte a nyugati hírszerzést. Nem tudták, hogy Kína már itt tart. „Fogalmunk sincs, hogyan csinálták” – mondta egy hírszerző tiszt a FT-nak.

     Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mind hiperszonikus fegyvereket fejleszt, beleértve a siklójárműveket is, amelyeket rakétán bocsátanak az űrbe, de saját lendületük alatt keringenek a Föld körül.

     Glen VanHerck tábornok, az észak-amerikai légi és űrvédelmi parancsnokság (NORAD) vezetője egy augusztusi konferencián elmondta, hogy Kína „nemrégiben nagyon fejlett hiperszonikus siklójármű képességet mutatott fel”. Figyelmeztetett arra, hogy a kínai képesség jelentős kihívás elé állítja a Noradot, a fenyegetés, az előrejelzés és a támadásértékelés tekintetében.

      A Békekör megfigyelője szerint Kína új harci képessége lényeges változást idézhet elő a nemzetközi erőviszonyokban, és jelentősen megnehezítheti az Egyesült Államok dolgát katonai szembesülésében Kínával.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Márkaépítés trendek 2023-ban
A márkaépítési irányvonalak a médiafogyasztási szokásokkal együtt szinte folyamatosan változnak. Ezekhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell, ha s…