2022. 07. 2. szombat

Ottó
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

Kína hiperszonikus rakétát fejleszt ki

A hangsebességnél ötször gyorsabban repülő hiperszonikus rakétát fejlesztenek ki Kínában – tudatta a Magyar Békekör a Financial Times (FT) vasárnapi számában megjelent jelentés alapján.

     Az új hiperszonikus siklójárművet úgynevezett „Hosszú menetelés” rakétával földkörüli pályára bocsátották, majd földközeli pályán folytatta útját a célpont felé. A brit lap értesülése szerint a rakéta célt tévesztett, 10-12 mérfölddel odébb csapódott be.

      A Financial Times azt írja, hogy az augusztusban végrehajtott teszt meglepte a nyugati hírszerzést. Nem tudták, hogy Kína már itt tart. „Fogalmunk sincs, hogyan csinálták” – mondta egy hírszerző tiszt a FT-nak.

     Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína mind hiperszonikus fegyvereket fejleszt, beleértve a siklójárműveket is, amelyeket rakétán bocsátanak az űrbe, de saját lendületük alatt keringenek a Föld körül.

     Glen VanHerck tábornok, az észak-amerikai légi és űrvédelmi parancsnokság (NORAD) vezetője egy augusztusi konferencián elmondta, hogy Kína „nemrégiben nagyon fejlett hiperszonikus siklójármű képességet mutatott fel”. Figyelmeztetett arra, hogy a kínai képesség jelentős kihívás elé állítja a Noradot, a fenyegetés, az előrejelzés és a támadásértékelés tekintetében.

      A Békekör megfigyelője szerint Kína új harci képessége lényeges változást idézhet elő a nemzetközi erőviszonyokban, és jelentősen megnehezítheti az Egyesült Államok dolgát katonai szembesülésében Kínával.+++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum