2023. 12. 7. csütörtök

Ambrus
1 EUR 381 HUF
1 GBP 445 HUF

Átok vagy áldás a tetőablak?

A tetőtéri ablak nem is olyan régi találmány, egy 1931-es szabadalmi bejegyzésben említik először, ami konkrétan egy felfelé nyíló ablakra vonatkozott. Kellett néhány évtized, mire jellemzően Európa-szerte egyre keresettebb lett, de az 1990-es évek hozta meg az igazi áttörést. Akár a tető kialakítása miatt nem lehetséges a hagyományos nyílászárók beszerelése, akár a tetőtér utólagos beépítése miatt, mindenképpen praktikus találmány.

Típusai

Alapanyukat tekintve készülhetnek fából és műanyagból. Nyitási irányuk háromféleképpen valósulhat meg:

  • Billenéssel
  • Felnyílással
  • Billenéssel-felnyílással

A billenéssel nyitható változat számít hagyományosnak. Maximum 180 fokban nyitható, át lehet fordítani. A kilincs a szárny alján kap helyet. A felnyíló ablakot 45 fokos szögben lehet kinyitni, a billenő-felnyíló típusok pedig ötvözik a nyitási lehetőségeket. Ezeknél a változatoknál a kilincs lehet az alsó, de akár a felső szárnyon is. Érdemes átgondolni, hogy milyet választunk, mert a felül elhelyezkedő fogantyút az alacsonyabbak vagy a gyermekek nem fogják elérni.

A manuális kezelés mellett már kaphatók elektromos vezérlésűek is. Utóbbiak előnye, hogy nem kell odamenni az ablakhoz, elég a távirányítót megnyomni, ha szellőztetni szeretne vagy éppen becsukná a nyílászárót.

Ha már tudja, hogy ilyen extravagáns ablakot szeretne, de a hogyan módját még nem, az RS Ablak a tetőablak kiválasztásában és beépítésében is segítségére lesz, érdemes megnézni a referenciaoldalt inspirációért.

Néhány szempont tetőablak beépítéséhez

A tető dőlésszöge meghatározza, hogy milyen hosszúságú ablakot célszerű elhelyezni. Az a gyakorlat, hogy minél kisebb ez a szög, annál hosszabb a nyílászáró. Ideális esetben a padlószinttől nagyjából egy méterre van az alja, a felső része pedig ne legyen magasabb, mint amennyire egy felnőtt karja felér. A nappali fény bejutása a lakótérbe elengedhetetlen, különben sötét barlang érzésünk támad a helyiségben.

Az fény egyenletes eloszlását több kisebb ablak kialakításával érhetjük el. A szarufák egymástól való távolságán múlik, hogy milyen szélességű tetőablakot tudunk beszerelni. Sajnos, ha a szarufák elhelyezkedése nem egyeztethető össze a kívánt nyílászáró szélességével, akkor átalakítással is számolni kell.

Lehet hó, napsütés vagy eső

Az üvegfelületek a kritikus pontjai az ingatlanoknak hőszigetelés szempontjából. Ez a tetőtéri ablakok esetében hatványozottan igaz, hiszen a tetőt éri leginkább a tűző napsütés, a hó, az eső. Éppen ezért kiváló hőszigeteléssel bírnak ezek a nyílászárók, a leghatékonyabb üvegezéssel látják el őket, hogy minél kisebb legyen az energiaveszteség. Általában felszerelik belső szellőzőnyílással, így elkerülhető a magas páratartalom miatti penészesedés, és biztosítva van a friss oxigén. Létezik egy olyan speciális bevonat, ami UV fényre aktiválódik, és amikor esik az eső, egyszerűen szétoszlatja a cseppeket az üveg külső részén.

A beépítés lehetőségeiről kérje az RS Ablak szakértőinek a segítségét, akik segítenek kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő terméket. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek