2022. 05. 24. kedd

Eszter, Eliza
1 EUR 382 HUF
1 GBP 450 HUF

A mágnesszelepek működése

Manapság körül vagyunk véve számos olyan technikai eszközzel, amelyek létezéséről talán nem is tudunk, de a mindennapi életünkben jelentős szerepe van. Ilyen eszköz például a mágnesszelep. Egy mágnesszelepnek számos felhasználási területe lehet, hasznát vehetjük például a fűtésnél, az autóiparban, a kis- és nagyipari alkatrész gyártás során, de egy hétköznapi öntözőrendszerben is igen fontos szerepet tölt be.

A mágnesszelep feladata az öntözőrendszerekben

A lehető legegyszerűbben megfogalmazva, a mágnesszelep beindítja és leállítja a vizet az automatika által megadott időközönként, valamint vízmennyiség szabályozóként is funkcionál. Természetesen nem csak az automatika tudja irányítani, hanem szükség esetén mi is tudjuk kézzel működtetni egy kar segítségével. Ebből világosan kitűnik, hogy az automata öntözőrendszer egyik legfontosabb része maga a mágnesszelep, hiszen nélküle nekünk kellene kézzel szabályozni az öntözés időtartamát és a rendszeren átfolyó víz mennyiségét is.

A mágnesszelep működése

A mágnesszelep működése nem túl bonyolult, az elektromágnesesség és a nyomáskiegyenlítés kettőse működteti. Zárt állapotban, amikor a szelep bemenetén keresztül vizet juttatunk a szerkezet belsejébe, maga a víz erőt fejt ki, így nekifeszül a membránnak, ami elzárja a víz útját. A membrán másik oldalán egy vasmag található, ami ugyanakkora erővel feszül neki a membránnak, mint a víz a másik oldalon. Amikor azonban áramot kap a mágnesszelep szolenoid, vagyis elektromos része, akkor ez a vasmag elmozdul, így a víz átfolyhat a nyíláson keresztül. Amint megszüntetjük az áramforrást, a vasmagot egy erős rugó visszarántja a helyére, ezzel ismét elzárva az utat a víz elől. Függetlenül attól, hogy kézzel vagy árammal működtetjük, a működési elve mindkét esetben ugyanaz.

A mágnesszelep és az öntözőrendszerek automatizálása

Az automata rendszer kialakításához szükségünk lesz még egy időkapcsolóra, így az öntözőrendszer teljesen önműködővé válik, ami azt jelenti, hogy nincs szükség a jelenlétünkre, hogy az öntözés a megfelelő időközönként megtörténjen. Ehhez elég annyit tennünk, hogy beprogramozzuk a vezérlőegységet a megfelelő paraméterekkel. Mint fentebb említésre került, a mágnesszelep képes a vízmennyiség szabályozására is azáltal, hogy a szelep mennyire nyílik ki. Az átfolyó vízmennyiség szabályzása vízspórolás szempontjából igen hasznos funkció. Az öntözőrendszerünk hatékonysága tovább bővíthető különböző érzékelők (például esőérzékelő) csatlakoztatásával is.

Amennyiben mágnesszelep vásárlását tervezed az automata öntözőrendszerhez, mindenképp nézz körül az AutomataÖntözőrendszer.com oldalán, ahol magas minőségű mágnesszelepek széles választékával várják az érdeklődőket./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum