2022. 05. 21. szombat

Konstantin
1 EUR 383 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • A forgóátvezetések és a forgócsatlakozók használata, részei és típusai

A forgóátvezetések és a forgócsatlakozók használata, részei és típusai

Hűtő- és fűtőközeg, hidraulikaolaj, hőközlő olaj, gőz, levegő közegek átvezetéséhez, illetve bevezetéséhez egy speciális eszközre, az úgynevezett forgóátvezetőkre van szükség.

A forgóátvezetőket rá kell csatlakoztatni a forgó géprészre, az így létrejött kapcsolatnak köszönhetően átveszi annak mozgását, ezzel a mozgással pedig képes lesz az adott közeget bevezetni, kivezetni, valamint átvezetni.

A tömítőpár és a forgócsatlakozó

A forgóátvezetők beszerelése kétféle tömítőpárral lehetséges, ugyanis a tömítőpárnak illeszkednie kell a közeghez. Amennyiben koptató közegről van szó, akkor SiC – SiC tömítéspárral kell beszerelni, ez a speciálisabb eset. Egyéb esetben pedig grafit – SiC tömítéspárt kell alkalmazni.

A forgóátvezetőkön található egy úgynevezett forgócsatlakozó is. Ennek a forgócsatlakozónak a méretét a rotor méretének azonosítójával lehet meghatározni (például: DN15, DN20, DN32).

Amennyiben minőségi forgóátvezetőkre lenne szüksége, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie a Monojet kínálatában.

A forgóátvezetők típusai és a forgórész

A forgatóátvezetőket meg lehet különböztetni a bevezetések száma alapján, lehet egyutas, kétutas, de akár többutas is a forgóátvezető. Itt fontos megjegyezni, hogy akkor sem kell megijedni, ha az “utas” helyett a “csatornás” kifejezéssel találkozunk, hiszen mind a kettő ugyanazt jelenti.

A standard fejjel ellátott kétutas/kétcsatornás forgóátvezetők használhatóak álló, illetve forgó belső csövekhez is. A standard egyutas tömítő fejeket át lehet alakítani kétutas kivitellé, mindösszesen csak egy könyökidomra van szükség, illetve némi szerelési tapasztalat sem árthat.

A forgórésznek kétfajta kivitelezése van. Az egyik menetes, a másik pedig karimás. A menetes forgóeszköz az elterjedtebb, a kivitelezők és a szerelők szívesebben dolgoznak velük. Fontos még, hogy a menet alapján is meg lehet különböztetni a termékeket, ugyanis van jobbmenetes, illetve balmenetes kivitelezésű forgórész is. A karimás kivitelezés is kétfajta lehet: fix, valamint laza karimás. A menetes kivételezés kétféle szabvány alapján készülhet (BSP vagy NPT), a készülék származásának helyétől függ, hogy melyik alapján készítették el.

A forgóátvezetők háza

A standard forgóátvezetőknek a háza a legtöbb esetben bronzból vagy rézből készül. Azonban ez a bizonyos ház személyre szabható, igazítani lehet a speciális igényekhez. Ha például nagy az esély a rozsdásodásra, akkor lehet rozsdamentes anyagból előállított házzal rendelni, ha pedig olyan helyre kerül majd beszerelésre, ahol olyan kémiai anyagokkal érintkezik, amelyek maró hatással rendelkeznek, akkor pedig célszerű saválló anyagból készített házzal rendelkező forgóeszköz-csatlakozót választani./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Éjfélkor jár le a határidő
Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet. Ma a NAV összes központi ügyfélszolgálata 18 óráig, valamint a telefonos N…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum