2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Zombi reaktorok – 30 évvel Csernobil után

Fotókiállítás
2016. május 18-24. Avasi Közösségi Kávézó (3529 Miskolc, Szentgyörgy út 44.)
2016. május 24-31. Református Imaház, Arnót (3713 Arnót, Petőfi Sándor u. 98.)


A kiállítás célja, hogy bemutassa a 30 évvel ezelőtti csernobili atomkatasztrófa következményeit és felhívja arra a figyelmet, hogy az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiaforrások felhasználásával ki lehetne váltani az atomerőműveket.

30 évvel ezelőtt két robbanás rázta meg a Csernobili atomerőművet, miközben az ortodox húsvét szombat éjjelén biztonsági kísérletet végeztek az erőmű 4-es számú reaktorában. A felcsapó lángok 750 méteres magasságig emelték a radioaktív részecskéket és szórták szét egész Európában. Az akkori szovjet kormányzat próbálta az esetet kisebbíteni, de ma már tudjuk, hogy az atomenergia-ipar történetének eddigi legsúlyosabb katasztrófája zajlott le. A történetnek sajnos nincs vége. Miközben a baleset hatásai máig érezhetők, a veszély nem múlt el. Ukrajnában négy erőműben 15 atomreaktor üzemel. A legtöbbjük eredetileg tervezett élettartama napjainkban jár le, és mindet meg kívánja hosszabbítani az ukrán kormány, hogy tovább működjenek. A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Bankfigyelő Hálózat más úton keresné a megoldást. Ukrajnában használják fel az egyik leginkább pazarló módon az áramot Európában.

A Magyar Természetvédők Szövetsége tavaly, a baleset 29. évfordulóján járt a helyszínen. Az út során meglátogattuk a csernobili lezárt övezetet, Európa legnagyobb atomerőművében Zaporizzsjában, és eljutottunk az egyetlen, sugárbetegségekre specializálódott kórházba is.

A kiállítás az ott készült fotókon keresztül mutatja be a balesetet és a mai ukrajnai helyzetet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum