2021. 07. 31. szombat

Oszkár
1 EUR 357 HUF
1 GBP 420 HUF

Szent Iván éj a Diósgyőri várban

Június 24-én fellobban Szent Iván tüze, amelynek fényénél a vár ismét titkokat mesél királyi szerelmekről, bűvös virágokról és népi hiedelmekről. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó öleli körbe a várat, horoszkópos és csodaszer árus vidámítja a vendégeket, párválasztó varázslatokat ismerhetünk meg, hogy aztán parazsat ugorva teljesüljenek legtitkosabb vágyaink.

Szent Iván titokzatos éjszakáján hatalmas tüzek gyúlnak mindenütt, hogy fényükkel eloszlassák a sötétséget, melegítsék, bátorítsák az embereket és összepárosítsák a magányos szíveket.  A Diósgyőri várban évszázados titkok tárulnak föl: hogyan lett a magyaroknál Keresztelő Szent János születésének ünnepéből Szent Iván éjszakája? Milyen hiedelmeket, babonákat őrzött meg a népi emlékezet? Játszunk el a gondolattal, vajon megváltoztatta volna-e királynéink sorsát egy Szent Iván éji varázslat…?
A programok az Alsó és Felső várudvarban folyamatosan zajlanak este hét órától kezdődően.  A vendégeket levegőakrobaták szórakoztatják majd, akik hét méter magasan mutatják be a szerelmi csatározásokat, kibékülve és egymásba borulva, mindezt a cirkuszművészet nyelvén megfogalmazva. A horoszkópos és a csodaszer árus mindenféle középkori varázsszert és vágykeltőt kínál majd az ifjú párok felvidítására. A szerelmesek párválasztó táncházban is egymásra találhatnak. Az éjszaka sötétjét pedig szerelmi tűztánc világítja meg. A versíró műhelyben középkori zenészek és költő segítségével hódíthatja meg kiválasztottja szívét a szerelmes hölgy vagy férfiú. Megelevenedik majd Keresztelő Szent János legendája és Salome végzetes táncát is megcsodálhatják a vendégek. A Lovagteremben „életre kelnek” a középkori vívókönyvek, a csodás bükki naplemente után pedig a csillagokat is megnézhetjük a Várteraszon, szakavatott csillagászok segítségével. A kézművesek bemutatóin nemcsak nézelődni lehet, de egy saját kezűleg készített ajándékot is hazavihet szívszerelmének az ügyes kezű inas. A Diósgyőri várban engedjük szabadon szárnyalni a képzeletet ezen az éjszakán, majd a legvégén az Alsó várudvaron egymás kezét fogva ugorjuk át a parazsat, hogy teljesüljenek legtitkosabb vágyaink.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum