2022. 08. 15. hétfő

Mária
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Szent Iván éj a Diósgyőri várban

Június 24-én fellobban Szent Iván tüze, amelynek fényénél a vár ismét titkokat mesél királyi szerelmekről, bűvös virágokról és népi hiedelmekről. Az év legrövidebb éjszakáján tűzkígyó öleli körbe a várat, horoszkópos és csodaszer árus vidámítja a vendégeket, párválasztó varázslatokat ismerhetünk meg, hogy aztán parazsat ugorva teljesüljenek legtitkosabb vágyaink.
Szent Iván titokzatos éjszakáján hatalmas tüzek gyúlnak mindenütt, hogy fényükkel eloszlassák a sötétséget, melegítsék, bátorítsák az embereket és összepárosítsák a magányos szíveket.  A Diósgyőri várban évszázados titkok tárulnak föl: hogyan lett a magyaroknál Keresztelő Szent János születésének ünnepéből Szent Iván éjszakája? Milyen hiedelmeket, babonákat őrzött meg a népi emlékezet? Játszunk el a gondolattal, vajon megváltoztatta volna-e királynéink sorsát egy Szent Iván éji varázslat…?
A programok az Alsó és Felső várudvarban folyamatosan zajlanak este hét órától kezdődően.  A vendégeket levegőakrobaták szórakoztatják majd, akik hét méter magasan mutatják be a szerelmi csatározásokat, kibékülve és egymásba borulva, mindezt a cirkuszművészet nyelvén megfogalmazva. A horoszkópos és a csodaszer árus mindenféle középkori varázsszert és vágykeltőt kínál majd az ifjú párok felvidítására. A szerelmesek párválasztó táncházban is egymásra találhatnak. Az éjszaka sötétjét pedig szerelmi tűztánc világítja meg. A versíró műhelyben középkori zenészek és költő segítségével hódíthatja meg kiválasztottja szívét a szerelmes hölgy vagy férfiú. Megelevenedik majd Keresztelő Szent János legendája és Salome végzetes táncát is megcsodálhatják a vendégek. A Lovagteremben „életre kelnek” a középkori vívókönyvek, a csodás bükki naplemente után pedig a csillagokat is megnézhetjük a Várteraszon, szakavatott csillagászok segítségével. A kézművesek bemutatóin nemcsak nézelődni lehet, de egy saját kezűleg készített ajándékot is hazavihet szívszerelmének az ügyes kezű inas. A Diósgyőri várban engedjük szabadon szárnyalni a képzeletet ezen az éjszakán, majd a legvégén az Alsó várudvaron egymás kezét fogva ugorjuk át a parazsat, hogy teljesüljenek legtitkosabb vágyaink.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

ZsÖK programajánló augusztus 15-22. Múzeum Utca Plusz Időpont: augusztus 18–21. Helyszín: Káptalan utca Összművészeti kavalkád veszi birtokba a …

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…