2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
r5

Quintessence VII. Pálinkaverseny

A pálinkaverseny fővédnöke: Dr. Kövér László,

Magyarország Országgyűlésének elnöke

Birs, mandarin és agárdi győzelem a Quintessence VII. Pálinkaversenyen!

Hazánkban évek óta az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence Pálinkaversenyre érkezik a legtöbb nevezett minta. Az idén sem volt ez másként, hiszen rekordszámú pálinka és párlat érkezett az immár VII. alkalommal megrendezésre kerülő versenyre. Magyarországon eddig még soha egyetlen egy pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával.

Bírálatok elvi alapjai

A háromnapos zsűrizésre január 14-16-án került sor Ongán, melynek során a 26 fős nemzetközi bíráló csapat tagjai három országból, Magyarországon kívül Ausztriából és Romániából érkeztek. Minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, de olykor 10 bíráló mondott véleményt a pálinkáról. A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes szoftver programjának segítségével bírálónként kerültek kitöltése. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 6 bíráló minősített (bizottsági, gyors és szárazpróba zsűri tagok vegyesen). Ha nem volt konszenzus, vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozott a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcszsűrihez került a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot töltött ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az éremhatárok a következők voltak: arany 18‒20 pont, ezüst 16‒17 pont, bronz 14‒15 pont.

Új elemként először került bevezetésre az úgynevezett „száraz próba”. Ennek a lényege a kiürült pohár vizsgálata, mely eddig még sehol sem volt része a bírálatoknak. Ez is azt a célt szolgálta, hogy minél többféle szempont vizsgálata alapján, a lehető legtöbb szűrőn megtalálva a konszenzust dőljenek el a helyezések.

A nagyaranyérmes pálinkák közül a társadalmi zsűri tagjai január 22-én egy fogadáson választották ki a közönségdíjas pálinkát Dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke, a pálinkaverseny fővédnökének vezetésével a lillafüredi Palotaszállóban.

Eredmények

A zsűri döntése alapján aranyoklevelet kapott 125 (11%), ezüstoklevelet 276 (24,4%), míg bronzoklevelet 305 (26,9%) pálinka és párlat. 45 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra. A nevezett pálinkák helyileg 118 különböző főzdében kerültek kifőzésre. Az 1132 nevezett és lebírált mintából 266 volt a kereskedelmi tételek száma, 675 a bérfőzők és 191 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A nevezett pálinkák és párlatok helyileg 142 településről érkeztek.

A verseny nagydíjasai

Közönség díjas pálinka/párlat: Pataki Attila mandarin párlata.

Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba.

Legjobb bérfőzető: Pucsok Sándor.

Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. – Felsőzsolca.

Legjobb kereskedelmi főzde: Agárdi Pálinkafőzde Kft.

A Quintessence VII. Pálinkaverseny legjobb pálinkája: Pucsok Sándor birs pálinkája lett.

Eredményhirdetés

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére január 23-án került sor Miskolc- Lillafüreden, a Palotaszállóban, melyet Lakatos Tibornak, az Európa Terv Kft. ügyvezetőjének, a pálinkaverseny főtámogatójának a gondolatai vezettek fel. A rendezvényt pálinkabál és gála zárta, melyet több száz pálinkabarát tisztelt meg jelenlétével.

A zsűri tagja volt

Adamik Anikó, Czakó Gábor, Csobolya Attila, Dezső Tibor (Erdély), Fabulya Attila, Fehér Csaba, Főfai Krisztina, Füstös Imre (Erdély), George L. Hoffer (Ausztria), Gyenesei István Dr., Háger-Veres Zoltán, Hámori Miklós, Hornung József, Hornung Zoltán, Kaizer Gábor, Komáromi János, Krausz Frigyes, Lovassy György (zsűri elnök), Mokrán János, Nagy Árpád, Nagy Attila, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor és Vértes Tibor.

A nevezett pálinkák, párlatok fajta megoszlása

Ananász 1, áfonya 4, ágyas pálinka 49, alma 68, almabor párlat 2, berkenye 6, birs 92, bodza 7, borpárlat 7, borseprő 2, cékla 2, citrus 1, cseresznye 19, csipkebogyó 2, egyéb párlat 15, eper párlat 1, erdei málna 1, erdei meggy 2, érlelt (hordóban) pálinka 20, faeper 3, fekete ribizli 29, földieper 1, galagonya 1, kajszibarack 51, kései meggy 1, kökény 17, körte 30, likőr 13, madárberkenye 6, málna 12, mandarin 3, meggy 99, naspolya 3, őszibarack 10, paradicsom párlat 2, parasztbarack 1, paszternák párlat 1, piros ribizli 5, Piros Vilmoskörte 4, sajmeggy 6, sárgadinnye 3, sárgarépa párlat 1, seprő 3, som 5, sörpárlat 9, sütőtök 7, szamóca 3, szeder 8, szilva 135, szőlő 163, törköly 58, tűztövis 2, vackor 1, vadalma 3, vadbirs 4, vadcseresznye 4, vadkörte 9, vadmálna 1, vadmeggy 1, vadszilva 1, vegyes 61, Vilmoskörte 48 és Zelnicemeggy 1.

A verseny előtörténetéből

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkaverseny eddig hat alkalommal került megrendezésre, melynek története 2010-ig nyúlik vissza. Előbb csak a helybeli pálinka barátokat szólította meg az egyesület, majd egy év múlva már négy megye 28 településéről 168 pálinkamintával neveztek a résztvevők. A mintaszám ezt követően folyamatosan emelkedett. 2012-ben 346, 2013-ban 785, 2014-ben 1030, 2015-ben 1021 nevezett pálinkával és párlattal találkozott a zsűri. Az idei 1100 feletti nevezési szám ‒ mely abszolút rekord Magyarország pálinkaversenyeinek történetében ‒ jelzi, hogy ez a töretlen fejlődés most sem tört meg, sőt. Évek óta rendszeresen, egyre nagyobb számban érkeznek a megmérettetésre külhoni nevezések is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy 2015-ben Szlovákia, Románia mellett Lengyelországból és Ausztriából is érkezett minta a versenyre. A szervezők számára külön büszkeség és megtiszteltetés, hogy 2015-ben először átlépve Európa határait, Kínából is neveztek párlatokat.

A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére évek óta Miskolc – Lillafüreden, a Palotaszállóban, egy pálinka bál és gála részeként kerül sor, ahol kivételes körülmények között találkoznak a határon inneni és -túli a pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők.

A versenyre a határon túlról is érkeznek nevezések. Dezső Tibor (Potio Nobilis – Erdély, Sepsiszentgyörgy) véleménye szerint nem véletlenül. „2013/14-ben a Potio Nobilis cég négy országban (Magyarország, Ausztria, Szerbia és Szlovákia) versenyeztette a pálinkáit. Magyarországon a gyulai, a keceli és az ongai versenyeken. Az ausztriai verseny kivételével volt szerencsém a bírálatokban is részt venni. Bátran merem állítani, hogy a Quintessence verseny a bírálatszervezésben és minőségben, a díjazásban és a díjkiosztó gála szervezettségében, a helyválasztásában ma a Kárpát-medence legrangosabb versenye számomra.”

Ugyancsak Erdélyből, Székelyudvarhelyről érkezett Szőcs Melinda: „Erdélyből, Székelyudvarhelyről neveztünk be idén első alkalommal a Quintessence Competition pálinkaversenyre. Felemelő érzés ilyen rangos megmérettetésen versenyezni, gratulálunk a szervezőknek a nemzetközi hírnevű, a pálinka eleganciájához illő, festői környezetben megszervezett eseményért. Díjnyertes pálinkáink elismerést és büszkeséget jelentenek, gazdagítva a székelyföldi pálinkák hírnevét.”

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde pálinkafőző mestere, nemzetközileg elismert pálinkabíráló, az ország talán legtekintélyesebb pálinkás szakembere a következőképpen vélekedik a versenyről: „Számomra mitől is értékes egy verseny? Attól, hogy az adatokat diszkréten kezeli, munkáját függetlenül végzi, szakmai háttere által a végeredmény, valamint az értékelés segíti munkámat, továbbá cégünk marketingtevékenységébe, a verseny szakmai elismertsége által, hasznosan be tudjuk illeszteni. Ez alapján választjuk ki, hogy pálinkáinkkal melyik megmérettetésre nevezünk. Véleményem szerint ez a verseny az, ami jelenleg Magyarországon szakmai elvárásaimnak megfelel.”

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett versenyről Nagy Árpád, a nemzetközileg is elismert békéscsabai Árpád Pálinka tulajdonos-főzőmestere a következőket mondta:„Jó pálinkát már sokan tudnak (tudunk) főzni idehaza! De jó versenyt rendezni, azt még csak nagyon kevesen. Ezért is fordulhatott elő az elmúlt pár esztendőben, hogy a nevesebb honi pálinkás cégek nemzetközi versenyeken keresték pálinkáik dicsőségét. Az Quintessence Pálinkaverseny ezt hivatott megváltoztatni a maga eredetiségével, őszinteségével és szervezettségével.”

„Nagyon jól szervezett, korrekt, áttekinthető, pontos és profi háttérmunkával alátámasztott a bírálat, amit egy speciálisan erre fejlesztett szoftver segít. Nincs lehetőség, és nincsenek érdekek a pálinkák eredményeinek befolyásolására. A lehető legjobb szakmai háttérrel rendelkezik, ahol világszinten is az élvonalba tartozó know-how befektetésével felépített, folyamatosan fejlesztett bíráló rendszerrel, a legjobb szakemberek értékelik a benevezett mintákat. A gyönyörű, ünnepélyes díjátadó keretében egy életre szóló élmény a nyereményeket átvenni. Röviden: minden szempontból a közép-kelet európai régió kimagaslóan legjobb párlat versenye!” – közölte a versenyről Lovassy György nemzetközi pálinkabíráló, számos hazai pálinkaverseny zsűri elnöke, versenyigazgatója.

r5

Bővebb információk

http://quintessence-palinka.hu/hu

www.okeonga.hu

okeonga@upcmail.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek