2023. 12. 7. csütörtök

Ambrus
1 EUR 381 HUF
1 GBP 445 HUF

Programok a múzeumben

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria
programja
2021. május 25-29.


1./ 2021. május 25., kedd 17 óra – Thália-ház                        
PÁHOLY 25 – A társasági, a zenei, a színházi és az irodalmi élet a 19. században
A miskolci színészmúzeum jubileumi előadássorozata (16)
2021-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a miskolci színészmúzeum, a Thália-ház. A jubileumi év kiemelkedő eseménye a Páholy 25 című művelődéstörténeti rendezvénysorozat. Az előadások a korszak művelődés-, és művészettörténeti világába kalauzolják az érdeklődőket, kiemelve és előtérbe helyezve a miskolci vonatkozásokat. Mindegyik tematikához több előadás kapcsolódik: Vámosi Katalin művészettörténész a társasági élet színtereibe, a szalonok, kaszinók világába vezeti a hallgatóságot, Békési Gábor irodalomtörténész a XIX. század miskolci kötődésű íróit veszi számba, Flach Antal zenetörténész Hangászok Miskolc romantikus zenetörténetéből címmel tart előadássorozatot, Mikita Gábor színháztörténész többek között a század új műfajának, az operettnek a meghonosítóiról mesél.
A nyár végéig tartó rendezvénysorozat előadásait hetente, keddenként (két alkalommal pénteken is), du. 5 órai kezdettel tartják.  (A részletes program a mellékletben!)

Hangászok Miskolc romantikus zenetörténetéből – Fáy Antal zeneszerző (1/16)
Előadó: Flach Antal zenetörténész

2./ 2021. május 26., szerda 16 óra – Thália ház
PILINSZKY KÖZELEBB sorozat 1.
Utolsó távirat
Művészetkommunikációs foglalkozás felnőtteknek
Rendhagyó módon folytatódik a Közelebb sorozat a múzeumi olvasószobában. A Kaffka Margit, Ady Endre és Szabó Lőrinc munkásságát középpontba helyező beszélgetések ezúttal Pilinszky János életműve előtti tisztelgésképpen egy – kifejezetten felnőttekre kidolgozott – művészet kommunikációs beavató tréninggel indulnak. Az aktivizáló, játékos, interaktív délután azoknak az irodalombarátoknak ajánlott, akik szívesen vágnak bele olyan feladatokba, amelyekben akár kreatív írástudományukat is megcsillogtathatják. Az sem árt, ha a résztvevők nem csak a verseket, de Pilinszky líráját is kedvelik, ismerik, vagy szeretnék megismerni azt. Az, hogy e formabontó délután miért és hogyan épül az „Utolsó távirat” köré, derüljön ki szerdán a Színészmúzeumban!

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/5YTvfr4MaHSYuKGA7
A kiállítóhelyre történő belépés szabályait itt olvashatja: https://hermuz.hu/latogatasi-rend/
(Meghívó a mellékletben!)

3./ 2021. május 27., csütörtök 17 óra – Rákóczi-ház                
ODÜSSZEUSZ NEM HARCOL
Dombovári Ágnes Mazsaroff-díjas képzőművész kiállításának megnyitója
Köszöntőt mond: Kónya Ábel – a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője
Dr. Nikolaeva Maria – a Mazsaroff Miklós-díj alapítója
A kiállítást megnyitja: Dombovári Ágnes grafikus

Dombovári Ágnes tervezőgrafikus, Budapesten a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a Varsói Képzőművészeti Akadémián (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) tanult. Elsősorban kulturális rendezvények arculatával, könyvtervezéssel és plakátművészettel foglalkozik. A Magyar Plakát Társaság tagja. Munkáit számos hazai és nemzetközi kiállításon bemutatták. 2020-ban a szakmai zsűri neki ítélte oda a Mazsaroff Miklós-díjat.
„Tervezőgrafikus vagyok, és képi gondolkodásmódom az alkalmazott grafika üzenetközvetítő jellegében gyökerezik. A most bemutatásra kerülő képekben, a klasszikus plakátművészet tömör, ám expresszív vizuális hagyományát követve, olyan erőteljes gondolati tartalmakat jártam körül, amelyek a közös, mindennapi valóságunkból és tapasztalatainkból táplálkoznak. Témáim olyan hétköznapi megfigyelések, amelyek túlmutatnak önmagukon. Képeim hol a pátosz, hol a gúny határait súrolják, de mindkét esetben teljes komolysággal kívánnak szólni.” (Dombovári Ágnes)
A tárlat június 20-ig tekinthető meg. (Meghívó a mellékletben!)

4./ 2021. május 28., péntek 17 óra – Thália-ház
PÁHOLY 25 – A társasági, a zenei, a színházi és az irodalmi élet a 19. században
A miskolci színészmúzeum jubileumi előadássorozata (2/16)
Hangászok Miskolc romantikus zenetörténetéből – Reményi Ede hegedűművész
Előadó: Flach Antal zenetörténész

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bányák és barlangok ibolyántúli fényben Berentés Ágnes fotókiállítása Ibolyántúli fényben készített barlangi fotókból nyílik a Herman Ottó Múzeum …

További cikkek