2022. 12. 6. kedd

Miklós
1 EUR 412 HUF
1 GBP 479 HUF

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Herman Ottó Múzeumban

A Herman Ottó Múzeum idén is csatlakozott az országos Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozathoz, melynek központi mottója ezúttal a „Távol is közel…”. A címválasztás arra utal, hogy a járványhelyzet miatti megváltozott körülmények között mennyire felértékelődött az online kapcsolattartás és a minőségi online tartalmak, ismeretátadás szerepe. A szeptember 28. és november 11. között zajló, személyes jelenlétet igénylő programokon azonban természetesen betartják az aktuális járványhelyzetre vonatkozó szabályokat: a múzeum épületeibe csak testhőmérséklet mérése után, orrot és szájat eltakaró maszkban léphetnek be a látogatók, és a biztonságos távolságtartás érdekében az egy-egy rendezvényen fogadható személyek létszámát is korlátozzák, ezért a kiállításmegnyitókon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Az idei őszi fesztivál széles skálán mozgó programjait mintegy keretbe foglalja Viszockij életműve: a Színészmúzeumban október 1-jén nyílt és december 31-ig tekinthető meg az az emlékkiállítás, mely megidézi a legendás színész-költő színházi alakításait, valamint ahol máig érvényes dalait is meghallgathatják. November 10-én, a fesztivál záróprogramjaként rendezik meg a Farkasvadászat – Szubjektív Viszockij címmel a költő Viszockijt bemutató eseményt, ahol többek közt kortárs írók, költők reflexióival is megismerkedhet a közönség. A kiállítás médiapartnere a Spanyolnátha művészeti folyóirat, mely tematikus lapszámot szentel Viszockij munkásságának.

A fenti két időpont között azonban számos változatos tematikájú és különböző korosztályokat megszólító programot kínál a múzeum. Időrendben haladva az első, a Restaurátorok műhelytitkai október 6-án izgalmas bepillantást kínál a kulisszák mögé, ahol a látogatók egy szilikátrestaurátor előadása során megismerkedhetnek azzal a rendkívül aprólékos, már-már boszorkánykonyhába illő folyamattal, melynek során az átlagember által kidobandónak ítélt törött cserépdarabokból újra meseszép mű- vagy használati tárgy válik. Aki nem tud részt venni a rendezvényen, illetve aki még több érdekességre kíváncsi a témában, további anyagokat talál a https://hermuz.hu oldalon, ahol a farestaurálás titkaiba is bepillantást nyerhet.

Október 8-án egy szakmai programmal folytatódik a sor: Erdőjárók kalauza címmel a múzeum/pedagógusok számára szerveznek tematikus délutánt, mely a Herman Ottó Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, valamint a PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum közös rendezvénye. A résztvevők többek közt megismerkedhetnek a megújult múzeumpedagógiai kínálattal, javaslatokat tehetnek azzal kapcsolatban, hogyan tudja segíteni a múzeum a virtuális és a valós térben a pedagógusok munkáját, és tematikus tárlatvezetés során fedezhetik fel a Pannon-tenger Múzeumot.

Másnap, október 9-én már a képzőművészeté a főszerep: ekkor nyílik a Miskolci Galériában egy kiállítás az I. Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyagából. A tavaly ősszel megrendezett fesztivál célja az volt, hogy megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket – a több, mint 2500 beérkezett pályaműből mintegy 164 alkotást láthat most a miskolci közönség: szépirodalmi, non fiction és szöveg nélküli illusztrációkat.

Október 15-én régészeti anyagú, mégis az egyik legégetőbb mai globális problémára, az ember okozta klímaváltozásra rávilágító kiállítás nyílik a Miskolci Galériában Sziklától a kőbaltáig – az erdőtől a sivatagig címmel. A kiállítás újkőkori, csiszolt kőeszközök segítségével, ökológiai szemlélettel mutatja be a látogatónak azt a pillanatot, amikor az ember először befolyásolta jelentősen a környezetét, elindítva ezzel azt a hosszú folyamatot, mely mára már a fennmaradását is veszélyezteti.

A következő, október 16-án kezdődő „Fogadj örökbe egy dinót!” c. többrészes programsorozattal azonban már a gyerekeknek kínálnak önfeledt szórakozást és játékos tanulást a múzeum munkatársai. Az alsó tagozatosoknak szóló foglalkozásokon – október 16-án, 30-án és november 6-án – a dinó-nevelőszülővé vált gyerekek (melyet oklevél is tanúsít majd!) mozgalmas ügyességi feladatokat oldanak meg, kreatív tevékenységek során „életre keltik” a dinójukat, megismerkednek a valaha Magyarországon élt dinoszauruszokkal, valamint a szeptember 24-én bejelentett igazi szenzációs lelettel, az iharkúti álgekkótojással.

Az irodalomkedvelőket igazi csemege várja október 20-án a Színészmúzeumban: a program házigazdájaként Vass Nóra és Mikita Gábor vendégeik, valamint a közönség bevonásával beszélgetnek Szabó Lőrinc munkásságáról, életéről, és bemutatják a Spanyolnátha című folyóirat Szabó Lőrinc 120 c. pályázatának díjazott alkotásait is.

Az őszi fesztivál ideje alatt további három kiállítás gazdagítja a Herman Ottó Múzeum kínálatát. Október 22-én nyílik a Miskolci Galériában F. Balogh Erzsébet Hazatérés/Homecoming című tárlata, melyet Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész, egyetemi docens nyit meg. Ugyanitt látható október 29-től a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által közösen szervezett Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat keretén belül megvalósuló időszaki kiállítás, Teljesítmény címmel. A pályázat kiírásakor a művészeket az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotások létrehozására kérték fel. A megnyitón a Köszönjük, Magyarország! program által megvalósuló, térspecifikus, improvizáción alapuló performansszal köreműködik Rácz Réka és Csuzi Márton.

A közeledő Mindenszentek ünnepéhez is kapcsolódik az október 27-én nyíló Népi vallásosság című kiállítás a központi épület Képtárában. A magyar népéletben évszázadok óta meghatározó szerepe van a hitnek és a vallásnak, ami nem más, mint egy felsőbb teremtő erőben való bizonyosság. A kiállítást 2021-re átívelően tervezi a múzeum, részben állandó elemekkel, részben pedig az évkör ünnepeinek megfelelő megújuló tartalommal – kezdéskor így a halottkultuszra és a temetői kultuszra fókuszálva.  A megnyitón közreműködik Fehérváry Lilla énekes, dalszerző, aki többek közt archaikus imákat, az Ómagyar Mária-siralmat, Mária legendát ad elő, szintén a Köszönjük, Magyarország! program jóvoltából.

A múzeum munkatársai bíznak benne, hogy mindenki talál kedvére való programot kínálatukban és minél több rendezvényen találkozhatnak látogatóikkal.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Centenáriumi tárlat
Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából december 8-án kiállítás nyílik a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában. A közel 20 művet bemutató …
FRIDA, az élet múzsája
A DUDA ÉVA TÁRSULAT ÉS A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ BEMUTATJA: FRIDA, az élet múzsája látványszínház - mozgó festmények tárlata (Bemutató: 2022. decem…

További cikkek