2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Kihagyhatatlan programokkal ünnepel a jubileumi Borsodi Fonó

A XX. jubileum alkalmából fergeteges ünneplésre hív a Borsodi Fonó Folkfesztivál! Fellép a Quimby, a Halott Pénz, Szabó Balázs Bandája, a Csík Zenekar, de a fesztivál egyediségét a gyönyörű környezet, az autentikus népművészeti és gasztronómiai kalandok és a szenvedélyes fesztiválhangulat is fokozza. Június 3-5. között egy minden eddiginél nagyobb szabású XX. Borsodi Fonó Folkfesztivált tartanak Miskolcon.

Visszatekint, de új korszakot is nyit a Borsodi Fonó Folkfesztivál, amely háromnapossá bővült, és a Diósgyőri vár mellett már a szomszédos Lovagi Tornák Tere és Vásártere is bekapcsolódik a helyszínekbe.  A nulladik napon, június 3-án este az IMMIGRANTS, LITTLE G. WEEVIL és a QUIMBY bizonyítja sokoldalúságát, az első nap programja viszont már délelőtt elkezdődik a gyermekeknek szóló műsorokkal. Június 4-én fellép SZABÓ BALÁZS BANDÁJA, PETRUSKA, a Lovagi Tornák Tere Nagyszínpadán pedig a KFT egy különleges formációban jelentkezik Kézdy Luca hegedűművésszel. A fesztivál vendége lesz a Nagy-Szín-Pad című tehetségkutató műsorból ismert SZABÓ BENEDEK ÉS A GALAXISOK, de itt lesz a Halott Pénz is. Míg szombaton a „popzenei élet fenegyerekei” fokozzák a hangulatot, vasárnap a népművészek mutatják meg, hogyan lehet még a cipőnket is „eljárni” tánc közben. KOLOMPOS, CIMBALIBAND, SZINVAVÖLGYI NÉPTÁNCEGYÜTTES, AVAS TÁNCEGYÜTTES, FIGURÁS EGYÜTTES és a PARNO GRASZT is hivatalosak a vasárnapi programra.

A Csík zenekar ismét újít

A jubileumi Fonó programját a fesztivál immár elmaradhatatlan fellépője, a CSÍK ZENEKAR koronázza meg, amely ismét kalandozásra indul a könnyűzene világába. Vasárnap este Ferenczi Györggyel és a Rackajemmel egészül ki a legendás formáció. A két zenekar közös gondolkodásmódja már eddig is emlékezetes közös muzsikálásokhoz vezetett, olyan „slágereket” teremtve, mint például „A széki hobó”.

Programok az egész családnak

A fesztiválon a kisgyermekes családokat is várják programokkal: az Eszterlánc mesezenekar, a Kolompos, az Árgyélus Színház és a Szeredás együttes műsorai mellett a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület mesterség bemutatóit is láthatják, de a Csillagvirág és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület is vendégeskedik majd a Fonón.

Lesz fesztiválkocsma, népi hangszerbemutatók, borudvar, táncházak, de házi jellegű ételek és gasztronómiai kalandok is várják a látogatókat.  Helyben, frissen készülnek majd a faszénen az erdélyi kürtös kalácsok, kemencében sülnek a kenyérlángosok, lesz óriáspalacsinta és kézműves fagylalt a kicsiknek, szarvashúsból készült kolbász, libatepertő, szarvasgombával készült termékek a gourmet-knak. A minőségi italfogyasztókat hat neves magyar borház várja tokaji, móri, egri, villányi, hajós-bajai és szekszárdi borvidékről származó borokkal, bemutatkozik a Panyolai Pálinka és az Epermester gyümölcsbor, debreceni kézműves főzdéből érkeznek a sörök. A Vár utca gesztenyefái alatt és a Lovagi Tornák terén több, int 40 bemutatóhelyen kiállító népművészek, népi iparművészek, kézművesek gondoskodnak arról, hogy senki ne menjen haza vásárfia nélkül, akár emléktárgyat, játékot, ékszert vagy viseletet keres, biztosan megtalálja a rendezvényen.

A fesztivál népszerű „előhírnöke” a Gyermek Fonó, amely május 30. és július 3. között kifejezetten az általános iskolás korú gyermekeknek kínál betekintést a néphagyományok világába. Az idei Gyermek Fonó ideje alatt az előzetes jelentkezések alapján több mint 3000 gyermek fedezi föl a népművészet kincseit.

Jubileumi kiállítás

A jubileum alkalmából nosztalgiázásra is várják a látogatókat. A Diósgyőri vár szomszédságában található Lovagi Tornák Terén 2016. június 4-én 16 órától a húsz év legemlékezetesebb pillanatait felidéző kiállítás nyílik, ahol a helyi fotóriporterek és művészek legjobb munkáit láthatják az érdeklődők. A régi fényképeken nyomon követhetjük, amint a legények és leányok hivatásos művészekké érnek, és egy fesztivál országos, nemzetközi megmozdulássá növi ki magát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum