2023. 05. 28. vasárnap

Emil, Csanád
1 EUR 372 HUF
1 GBP 428 HUF

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria programja

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria programja 2021. június 14-19.

 

 

 

 

 

2021. június 15., kedd 17 óra – Thália-ház

PÁHOLY 25 – A társasági, a zenei, a színházi és az irodalmi élet a 19. században

A miskolci színészmúzeum jubileumi előadássorozata (5/16)

Szerelmi levelező 1. – Déryné Széppataki Róza

Előadó: Mikita Gábor színháztörténész

2021-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a miskolci színészmúzeum, a Thália-ház. A jubileumi év kiemelkedő eseménye a Páholy 25 című művelődéstörténeti rendezvénysorozat. Az előadások a korszak művelődés-, és művészettörténeti világába kalauzolják az érdeklődőket, kiemelve és előtérbe helyezve a miskolci vonatkozásokat.

A nyár végéig tartó rendezvénysorozat előadásait hetente, keddenként (két alkalommal pénteken is) du. 5 órai kezdettel tartják. (Részletes program a mellékletben!)

2021. június 16., szerda 16 óra – Thália ház

PILINSZKY KÖZELEBB sorozat 2.

21. Légyott – BARTÓK PLUSZ PILINSZKY PLUSZ ÉN

című kiállítás megnyitója, az alkalomra megjelenő SPN-kötet bemutatója

Köszöntőt mond: Kesselyák Gergely

Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház első karmestere,

a Bartók Plusz Operafesztivál alapító fesztiváligazgatója,

 

 

2021. június 18., péntek 17 óra – Thália-ház

PÁHOLY 25 – A társasági, a zenei, a színházi és az irodalmi élet a 19. században

A miskolci színészmúzeum jubileumi előadássorozata (6/16)

Szerelmi levelező 2. – Jókainé Laborfalvy Róza

Előadó: Mikita Gábor színháztörténész

(Részletes program a mellékletben!)

 

 

2021. június 18-19., péntek-szombat – Szentlélek RÉGÉSZET NAPJA – EURÓPAI RÉGÉSZETI NAPOK 2021 – „Különleges helyek”

„Túra a fehér barátok udvarában és azon túl”

2021. június 18-19-én a Régészet Napja és Európai Régészeti Napok alkalmából, ismét újító programmal készül a Herman Ottó Múzeum Régészeti Tára. A Magyar Régész Szövetség elnöksége által meghirdetett esemény fő témája idén a „Különleges helyek” címet kapta.

A miskolci múzeum régészei nem csupán egyetlen különleges helyszínre invitálják az érdeklődőket, hanem az annak közelében található meghatározó helyszíneket is megismerhetik. A program kiindulópontja a szentléleki Pálos kolostorrom, ahol majd’ egy évtizede zajlanak régészeti feltárások Dr. Szörényi Gábor András és Miskolczi Melinda vezetésével. Az esemény első órájában a kolostor életének titkaiba nyerhetnek bepillantást a vendégek, megtekinthetik a jelenleg is folyamatban lévő ásatást, első kézből hallhatják a friss eredményeket és egy kis játék segítségével a legérdekesebb leleteket kézbe is vehetik. A program második részében mintegy 60-90 perces túra keretében fedezhetik fel a kolostor egykori életéhez kapcsolódó meghatározó helyszíneket, átfogóbb képet kapva az egykor ottélők múltjáról. Igazi bakancsos program lesz, a régészet és túrázás szerelmeseinek, amely eső esetén is megrendezésre kerül, így mindenképp javasolt túrafelszereléssel és esőkabáttal készülni!

Az esemény a járványhelyzetre való tekintettel kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható. Bár a program során maszk viselése nem kötelező, annak megléte és viselése szükséges bizonyos programpontoknál. Kézfertőtlenítő a helyszínen biztosított.

A program több turnusban látogatható, 18-án (pénteken) 17:00 órai, 19-én (szombaton) 10:00, 13:00 és 17:00 óra kezdettel. A csoportok létszáma korlátozott, melyre helyet a belépőjegy megvásárlásával lehet foglalni.

A részvétel díja felnőttek számára 2000 Ft/fő, nyugdíjasok és gyermekek részére 1000 Ft/fő. A belépőjegy mellé minden vendég egy italkupont kap ajándékba, amely a Szentléleki Fogadóban váltható be.

Regisztrációra és jegyvásárlásra online (www.hermuz.hu) valamint nyitvatartási időben a múzeum főépületének portáján van lehetőség (Görgey Artúr utca 28).

A program végeztével, a Szentléleki Fogadó fakultatív jelleggel meleg étkezésre biztosít lehetőséget.

Részletes felvilágosításért Miskolczi Melindához fordulhatnak – 70/617-5718

(fotók a mellékletben!)

2021. június 19., szombat 17 órától – Rákóczi-ház

KORTÁRS LABOR MISKOLC

Hajgató Terézia x Slam Poetry Miskolc

A Miskolci Galéria új kortárs művészeti eseménysorozatának elsődleges célcsoportja a Miskolcon élő fiatalok köre, az „Y” és a „Z” generáció. Célunk, hogy találkozási pontot találjuk a ma az országban alkotó fiatal kortárs művészek és a kultúrára nyitott helyi fiatalok között.

A sorozat első állomásán meghívott szlemmerek reflektálnak szövegeikkel, egy a professzionális pályájának az elején álló alkotó, Hajgató Terézia műveire.

Program:

17.00 Kapunyitás

18.00 Megnyitó a Slam Poetry Miskolc tagjaival

20.00 Hajgató Terézia tárlatvezetése

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, a látogatás előtt tájékozódjon a belépés feltételeiről az alábbi honlapon: www.miskolcigaleria.eu

Terveink szerint a sorozat júliusban folytatódik, majd az őszi időszakban újabb állomásokkal bővül. Hamarosan látható lesz emellett a Miskolci Galéria You Tube csatornáján egy beszélgetés, amit a „Z” generációról, a kultúra demokratizálásáról, a képzőművészeti és az irodalmi kánonról és általában véve a kortárs művészet befogadásáról rögzítettünk a Miskolci Galéria terében, az újra nyitás előtt. A beszélgetés résztvevői: Zsikla Mónika – kurátor, művészettörténész, esztéta; K. Kovács Flóra – Kortárs Labor Miskolc projektmenedzser, kultúramenedzsment szakos hallgató (MOME); Barcsai László – író, kulturális szervező, a Slam Poetry Miskolc alapítója és vezetője; Orosz Csaba – képzőművész, művészetpedagógus, egyetemi docens; Kónya Ábel – képzőművész, kurátor, HOM – Miskolci Galéria – tagintézmény-vezető

(meghívó a mellékletben!)

2021. június 19., szombat – Bükkszentkereszt

MÚZEUMI VÁNDORBOT

A Herman Ottó Múzeum túrasorozata 2.

A hat részes túrasorozat keretében a Bükk érdekes természeti, történeti és kulturális emlékeit járhatják végig az érdeklődők a múzeum munkatársai és külsős szakemberek vezetésével. A Múzeumi vándorbot összeköti a mozgást az ismeretterjesztéssel. Olyan túrákra invitáljuk a látogatókat, amelyeken egy-egy megálló keretében, a túraútvonalhoz kapcsolódó érdekes témákról, történetekről hallhatnak a résztvevők. Ezen túrák végpontja minden alkalommal a Herman Ottó Emlékház lesz.

A túrákon való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel.

„Üveg túra”

Találkozópont:

a. Búza tér, Volán pályaudvar 8.30 óra (menetrend szerinti volánbusz) vagy

b. Bükkszentkereszt, Kis-hollós megállóhely kb. 9.30 óra

Útvonal: Bükkszentkereszt, gyógyító kövek – Üvegmúzeum – Üveghuta – Száraz Szinva –       Szinva forrás – Y-táró – Herman Ottó Emlékház (Pele-lak)

Téma: növénytan és népi gyógyászat, üveggyártás, ásványtan és karsztfejlődés. Vendégeink megtudhatják a bükkszentkereszti gyógyító kövek történetét, bepillanthatnak a népi gyógyászat izgalmas világába, vagy épp megismerhetik a gyógynövényeknek mindennapjainkban játszott szerepét. Majd sorra kerül a bükkszentkereszti üveggyártás, az üveghuták, illetve a bükki ipari települések 18. századba visszanyúló története.

Meghívott előadók: Dr. Tóth Arnold, néprajzkutató, Dr. Veres László, történész, Fehér Béla, mineralógus

(ld. melléklet!)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életet ajándékozott a Rotary
Újabb 3 gyermek szívműtétjét finanszírozta a Gift of Life program Több, mint 13 éve a Magyar Rotary kiemelt programja a Gift of Life – Ajándékozz …