2022. 12. 9. péntek

Natália
1 EUR 418 HUF
1 GBP 484 HUF
53401-53600/53511

Kapuzörgető nyár Miskolcon

53401-53600/53511Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület KAPUZÖRGETŐ programja július hátralévő részében is számos közösségi programmal várja Miskolcon, a Győri kapuban élőket és az ide látogatókat.

 

 

  • Július 10-én, pénteken, délelőtt 10 órától szeretettel invitálunk minden kedves anyukát, apukát, babát, kistesót és nagytesót a Kapuzörgető Mama-Baba Klub következő találkozójára, amelyre a kényszerszünet után, rendhagyó módon a Győri kapui játszótéren kerül sor. (A Balázs Győző téri református templom melletti tízemeletes házsor mögött.) A hosszú kényszerpihenő után újra induló klub szeretettel várja régi és új tagjait. Fő célja a klubnak, hogy a Győri kapuban élő anyukák a babákkal közösségben tölthessenek el minden héten pár órát, a nélkül, hogy ehhez akár más városrészbe kelljen átruccanniuk. A kismamák, akikhez esetenként felkért előadók is csatlakoznak, kimondottan az őket érdeklő témákról folynak a diskurzusok, miközben a babák is megismerkednek egymással.

 

  • Július 10-én, pénteken, délután 16 órától, a Győri kapu legszebb kertje, legszebb balkonja versenyhez kapcsolódó közösségi beszélgetésre kerül sor az Ifjúsági házban (Győri kapu 27/A). Ezeken a programokon a résztvevők egymástól, illetve szakemberektől sajátíthatnak el gyakorlatias ismereteket az otthoni kertészkedéssel kapcsolatban. A Kapuzörgetők Kertész Klubjában ezúttal egy aktív helyi lakos, Greutter István, a vegyszermentes kertészkedés témakörben tart interaktív előadást.

Ezek a beszélgetések, fórumok és tanulókörök egész júliusban és igény szerint augusztusban is folytatódnak majd terveink szerint. Jó idő esetén kitelepülünk külső helyszínekre, az eseményeket szalonnasütéssel és egyéb meglepetésekkel színesítjük majd. Célunk az azonos hobbit űzők összekovácsolása, és hogy gyakrabban találkozhassanak egymással.

 

  • A Kertész klubot követően, pár perces szünet után, 17 órától a Családi tanulókör folyamat részeként környezetvédelemmel kapcsolatos programmal várjuk a környezettudatos érdeklődőket. Témánk: A Bükk és környezetének megóvása. Témavezető előadó: Serbán Zsolt, Bükk tisztasági nagykövet, kinek mottója: “Varázsoljuk az ország legtisztább hegységévé a Bükköt!”. Előadását követően a résztvevőkkel kerekasztal beszélgetést tartunk a témával kapcsolatban.

 

  • A „régi szép időkben” a Győri kapuban élő családok hétvégenként gyakran tettek kirándulásokat lakóhelyüktől az Avasi kilátóhoz. Ezeket a sétákat általában kisebb-nagyobb családi piknik is követte. Ezen emlékeket felidézvén, a Természeti értékeink megismerése akciósorozatunk részeként, július 19-én, vasárnap, nosztalgia kirándulást tervezünk a Győri kapuból az Avasra. Találkozó 16 órakor a Szent Anna téren és innen indulunk fel az Avasi Kilátóhoz. Önkénteseink egy csoportja, július 9-én felmérték a terepet és kiválasztották azt az optimális útvonalat, amin kényelmes sétával a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki épségben feljuthat az Avasra. Megcsodáljuk a Kilátóból a várost, majd közösségi piknik zárja a délutánt egy közeli tisztáson.

 

  • Július 25-én, immár harmadik alkalommal szervezzük meg a Győri kapui zsibvásár és kézműves napot, amely az első volt azon városi rendezvének közül, amely kivitelezésébe, márciusban közbe szólt a koronavírus.

Ennek a programsorozatnak az apropója azon tény, mi szerint a múltban pezsgő piac élet volt a városrészben. Ezt a hagyományt kívánjuk feltámasztani tavasszal és ősszel, de az elmúlt évben már télen is szerveztünk hasonló programot, a lakossági igények kielégítése céljából.

Természetesen minden hatályos előírás mellett kerül a program megrendezésre, amelynek mottója: „Változtassuk át a Balázs Győző teret egy nyüzsgő piactérré!”

Közreműködik: Mogyorósi Zsolt Pipo, aki a jó hangulatért felel, valamint Hideg Imre játékmester, aki kicsiknek és nagyoknak egyaránt játszóházzal kedveskedik a program teljes idején, 9 és 15 óra között. A piac idején bemutatkoznak a Kapuzörgetők és egyéb Győri kapui közösségek is.

Tele a garázs, a padlás? Már nem fér be a család a lakásba, a házba a sok lomtól? A régi, megunt dolgokat tárolni már nem tudja, kidobni viszont sajnálja? Jöjjön el és szabaduljon meg tőlük mások örömére!

Kérjük, hogy a zsibvásárra és a termelői- és kézműves napra árusként jelentkezők írjanak a kapuzorgeto.vasar@gmail.com e-mail címre. Tárgy: “III. Bolhapiac”. A levélben adják meg lakcímüket, telefonos elérhetőségüket és azt, hogy mit szeretnének árusítani.

 

  • A Győri kapu legszebb kertje, legszebb balkonja versenyhez kötődő találkozóval kezdtük programjaink ismertetését és ugyanezzel a témával fejezzük is be. Továbbra is várjuk a jelentkezéseket a játékra! Emlékeztető: Ez az akció a GYŐRI KAPU városrészben található családi házakban, illetve a lakótelepen a panelházak között található kertek, balkonkertek kialakítására, gondozására irányul. A verseny kiírását a közösségfejlesztési folyamatban résztvevő aktív helyi lakosok állították össze, akik részt vesznek a program lebonyolításában is. A szemléletformáló program a generációk közötti tudásátadásra is lehetőséget ad, amely igény a kapuzörgető kezdeményezés közösségi tervezése során fogalmazódott meg. A versenyt olyan ingyenesen részt vehető tanulókörök, közösségi beszélgetések, fórumok előzik meg, amelyen a résztvevők egymástól, illetve szakemberektől sajátíthatnak el gyakorlatias ismereteket az otthoni kertészkedéssel kapcsolatban. Ezek időpontjáról és helyéről a kapuzörgetők közösségi oldalán tájékozódhatnak (https://www.facebook.com/kapuzorgeto/).

A megmérettetésben bárki részt vehet, aki a Győri kapu lakója, lefotózza kertjét, balkonját és elküldi a gyorikapu@erke.hu címre a fotókat. A levélben adják meg nevüket, elérhetőségüket és a kert címét (elég az utcanév megadása). Akinek nem áll módjában fotózni, a 70/9444374-es telefonszámon is jelentkezhet és egyeztetett időpontban a kapuzörgetők elkészítik a fotókat. A beküldött képek alapján zsűri választja ki azokat, amelyeket személyesen is megtekintenek a győztesek kihirdetése előtt. Valamennyi beküldött kép közönségszavazáson is részt vesz a Kapuzörgetők közösségi oldalán. Beküldési határidő: 2020.07.31. Mindkét kategória első három helyezettje, valamint a közönségszavazás győztese ajándékcsomagot kap, valamint emléklapot. Eredményhirdetés: 2020.08.17.

Építsük, szépítsük közösen lakókörnyezetünket, várjuk a jó példák bemutatását! Kié lesz a Győri kapu legszebb kertje, balkonja? Talán épp az Öné!

 

Augusztusban együttműködő partnerünk az Ifjúsági Ház segítségével klubfoglalkozásokat tervezünk a kultikus épület falai között. Folytatódik a Rockláng Klub (a 14-15. alkalommal), a Mama-baba klub, a környezetvédelmi és kertészkedéssel kapcsolatos, generációk közötti tudásátadást is szolgáló közösségi beszélgetések, valamint a testi és lelki egészségük megőrzését segítő, otthon vagy közösségi tereken végezhető mozgásokat, gyakorlatokat elsajátítható „Mozdulj Győri kapu!” programjaink.

 

Múlt évben nagy sikere volt a matematika érettségire felkészítő ingyenes tanfolyamunknak. Idén ezt online szerveztük meg, élő videók segítségével történtek a foglalkozások. Most a nyár második felében lehetőséget adunk a pótvizsgára felkészülőknek, hogy Molnár Dávid Gergely önkéntesünk segítségével elmélyíthessék ismereteiket matematika, fizika vagy kémia tárgyakból. Személyes és online találkozásokra egyaránt épülő foglalkozásokat szervezünk, amelyekre jelentkezni a kapuzorgeto.matek@gmail.com e-mail címen lehetséges. A személyes találkozókra az oktatóval történő egyeztetést követően az Ifjúsági Házban kerülhet sor (Győri kapu 27/A).

Szeptember elején pedig egy nagyobb közösségi programmal zárjuk a nyarat és nyitjuk meg a tanévet, amely egy, a tavalyi évhez hasonló Szomszédünnep és Közbiztonsági Nap lesz terveink szerint, a megváltozott körülmények miatt kicsit újra gondolva.

Valamennyi programunkon ingyenes a részvétel. Egyéb részletek, további információk megtalálhatók Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/kapuzorgeto/.

Zajlik az élet a Győri kapuban, azt tapasztaljuk nagy igény van a közösségi programokra, és sokan szeretnének kibontakozni szervezőként, ötletadóként és sokan vannak, akik szívesen megosztják ismereteiket másokkal. Szeretettel várjuk a lakosságot ezekre a programokra, kapuzörgetéseinkre, amelyeket helyi emberek ötletei és munkája révén, a lakossági igények figyelembevételével valósítunk meg. Fejlesszük továbbra is együtt közösségeinket, találkozzunk gyakrabban!

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Centenáriumi tárlat
Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából december 8-án kiállítás nyílik a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában. A közel 20 művet bemutató …
FRIDA, az élet múzsája
A DUDA ÉVA TÁRSULAT ÉS A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ BEMUTATJA: FRIDA, az élet múzsája látványszínház - mozgó festmények tárlata (Bemutató: 2022. decem…

További cikkek

Rablás egy üveg borért
A rendőrök rövid idő alatt azonosították, majd elfogták azt a férfit, ki betört egy 86 éves szendrői idős emberhez. Rablás bűntett elkövetésének me…