2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 350 HUF
1 GBP 412 HUF

Hangforrás bérlet V.

HANGFORRÁS BÉRLET V.

2017. MÁRCIUS 30. CSÜTÖRTÖK 19:00
Művészetek Háza
Mahler: III. szimfónia
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Közreműködők:
Fazekas Gyermekkar –
karigazgató: Balásné Molnár Ildikó,
M. E. Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Nőikara – karigazgató: Sándor Zoltán
Ének: Schöck Atala
Vezényel: Gál Tamás

A 2016/17-es évad igazi szenzációt is tartogat: először csendül föl miskolci hangversenyen a zenetörténet legnagyobb szabású szimfóniája! Senkit se riasszon el a kivételes élmény lehetőségétől a 100 perc körüli előadási idő: a darab egyetlen pillanata sem érdektelen, hiszen a szerző rá oly jellemző módon, folyvást gondoskodott az újabb és újabb meglepetésekről! Maga Mahler vallott így készülőfélben levő művéről: „Az én szimfóniám olyasvalami lesz, amilyet nem hallott még a világ! A természet teljessége kap benne hangot, s mesél oly mélységes titkokat, amelyeket talán ha álmunkban sejtünk!” – írta egy magánlevelében. Az inspiráló környezet sem volt éppen köznapias: Steinbach am Attersee-ben, az osztrák tóvidék paradicsomi idilljében, nyaranta dolgozott gigantikus művén a komponista, 1893–96 között. Munkaszentély gyanánt egy kicsiny, réten álló házikót építtetett magának a tóhoz közel, ahol immár távol a világ zajától, elmélyült magányban dolgozhatott, időnként kisebb-nagyobb kirándulásokat is téve. Ám a levelében ecsetelt természeti teljesség mégsem egyszerűen és kizárólagosan alpesi ihletést, hanem sokkal inkább kozmikus dimenziókkal fölruházott fogalmat fed. Ahogyan Mahler is hangsúlyozta, az egész világ tükröződik művében; „én magam is szinte csak hangszer vagyok, amelyen a Mindenség játszik” – írta ugyanott. A hat tétel élén eredetileg szereplő címfeliratok sokat elárulhatnak a szerzői törekvésekről:
1. Pán ébredése: bevonul a nyár
2. Amit a mezei virágok mesélnek nekem
3. Amit az erdei állatok mesélnek nekem
4. Amit az ember mesél nekem (szövege Nietzsche Zarathustrájából)
5. Amit az angyalok mesélnek nekem (szövege A fiú csodakürtje c. gyűjteményből)
6. Amit a szerelem mesél nekem.
A végtelen tágasságú, lassú folyamként tovahömpölygő finálé nyilvánvalóan Csajkovszkij – alig valamivel korábbi – VI. szimfóniájának újszerű megoldására reflektál. Az orosz zeneszerző vallomásával ellentétben ez a vég viszont nem elbukás, hanem beteljesülés. Hitvallás az élet mellett.
A grandiózus mű miskolci előadása alapvetően helybeli összefogás eredményeként jön létre. Az altszólam tolmácsolójaként a nagyszerű Schöck Atalát hallhatjuk majd.
Sziklavári Károly

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Határtalan komfort és elegancia együtt? Igen, lehetséges! A legtöbb ember számára problémát okoz a megfelelő téli viselet kiválasztása. Különösen akko…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum