2023. 12. 10. vasárnap

Judit
1 EUR 382 HUF
1 GBP 446 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Értékes ajándékokat és felejthetetlen közösségi élményt ígér a csillagászati verseny döntője!

Értékes ajándékokat és felejthetetlen közösségi élményt ígér a csillagászati verseny döntője!

Idén Bakonybélben mérik össze tudásukat az Athletica Galactica legjobbjai

Napjainkban a fiatalok körében is egyre nagyobb az érdeklődés az Univerzum felfedezése, a csillagok fürkészése iránt. A rohamos tempóban fejlődő technikai fejlesztések, távcsövek, a világháló nyújtotta tér kiterjesztése, mind segítik ennek a világnak a megismerését.
A csillagászat a felfedezés tudománya. Ahogy az égbolt, úgy a lehetőségeink is határtalanok. Az Athletica Galactica verseny kiváló alkalom és lehetőség arra, hogy megtalálja a jövő középiskolás kozmikus tehetségeit, akiknek a kisujjában van a fizika, a matematika és az informatika. A mozgalom nem újkeletű, a hazai csillagászati szakma neves képviselői több, mint 10 éve töretlenül dolgoznak azon, hogy népszerűsítsék ezt az izgalmas, varázslatos, de ugyanakkor sok befektetéssel járó szakmát. A verseny évről évre népszerűbb, nem csak a hazánkban élő, de a határon innen és határon túli magyar ajkú fiatalok körében is. Olimpikonjaink évről évre egyre eredményesebben szerepelnek a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA). 2019-ben Magyarország rendezte az eseményt, ahol az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és a Magyar Csillagászat Nonprofit Kft. csatlakozott a szervezéshez.
A 2022/2023-as évad iskolai fordulóit lezáró döntő Bakonybélben kerül megrendezésre. A megnyitó eseményt követően a diákok az elméleti és adatfeldolgozási fordulókat írják meg, majd az égboltismereti feladatokat 13 SkyWatcher Star Discovery 150/750 Newton távcső segítségével oldják meg. Másnap délelőtt a Pannon Csillagdában a planetáriumi fordulóval zárul a megmérettetés.

A verseny végén a versenyzőket, a felkészítőket, valamint az iskolákat is értékes ajándékokkal díjazzák a szervezők. Csillagászattal és fizikával kapcsolatos belépőjegyek, könyvek, távcsöves tanfolyam, távcső is kiosztásra kerül a díjazottak között. A szervezők fontosnak tartják kiemelni, hogy az értékes díjakat minden évben nagyrészt támogatók és szponzorok felajánlásával tudják biztosítani, akiknek ezúton is köszönik a támogatást!

A legjobb 10 versenyző számára a döntő végeztével sem áll meg a munka, hiszen a hazai felkészítő csapat veszi át a tudásanyag bővítését, amellyel olyan ismeretekkel és gyakorlati, pszichológia tudással vértezi fel a továbbjutókat, amit nem csak az olimpián, de a további tanulmányaik során, sőt az életben is hasznosíthatnak.
A nagy megmérettetést továbbá megelőzi egy miniolimpia is, amit szomszédos országokkal forgó rendszerben tart Magyarország minden évben. Tavaly Szlovénia adott otthont ennek az eseménynek, idén pedig Horvátországba utazhatnak a legjobbak. A felkészítési folyamat végén az addigi eredményeiket összesítik és a legjobb 5 diák képviselheti hazánkat Lengyelországban a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián augusztusban.
A szervezők a kísérőkre is gondoltak a döntőn, ugyanis a vendégek számos programon, előadáson vehetnek majd részt!
Dr. Kiss László a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója arról beszél a hallgatóságnak, hogy hogyan dolgozik egy 21. századi csillagász, ezzel tanácsokat adva a jövő csillagászainak. Ezen kívül a csillagrobbanásokról, a James Webb -űrtávcsőről, hazai kutatásokról is kapnak ismereteket a résztvevők.

A döntő programja és minden hasznos információ elérhető az alábbi linken: https://www.athleticagalactica.hu/dontovel-kapcsolatos-informaciok.

Várunk minden kedves érdeklődőt!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bányák és barlangok ibolyántúli fényben Berentés Ágnes fotókiállítása Ibolyántúli fényben készített barlangi fotókból nyílik a Herman Ottó Múzeum …

További cikkek