2021. 12. 7. kedd

Ambrus
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF

Erőművek Éjszakája Borsod megyében

2021 október 8-án öt helyszínen is várják a látogatókat

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és csatlakozó partnerei 2021. október 8-án ismét megrendezik az Erőművek Éjszakáját. Borsod megyében öt helyszínen is várják a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az energiatermelés kulisszatitkaiba.

 

A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után 2021. október 8-án ismét várja látogatóit a MEKH szervezésében megvalósuló Erőművek Éjszakája – az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye.

Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 35 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.

 

Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatban Horváth Péter János, a MEKH elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ha megismerjük az energiatermelés folyamatait, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.

 

  1. október 8-án Borsod megyében öt izgalmas helyszínt is bejárhatnak az érdeklődők.

 

Az ALTEO – Kazincbarcikai Fűtőerőmű termeli meg Kazincbarcika távhőellátásához szükséges hőenergiát a vállalat 20 éves futamidejű szerződés keretében. A fűtőerőművet az ALTEO saját személyzettel üzemelteti. A beruházással egy technológiájában korszerű, működésével a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés gazdasági és környezetvédelmi előnyeit kihasználó létesítmény valósult meg. A zöldmezős beruházás során három gázmotort, valamint három forróvíz-kazánt építettek be. A gázmotorok fedezik a nyári hőigényeket, a fűtési időszakban a megnövekedett igényeknek megfelelően a kazánok is működésbe lépnek.

A MIHŐ Kft. tulajdonában álló Bioenergy-Miskolc Kft. fűtőműve Miskolcon a Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetek megújulóenergia alapú ellátását biztosítja. A biomassza alapú fűtőműben egy Binder típusú 3 MW névleges teljesítményű kazán működik, a kazánházban megtermelt hőenergiát a MIHŐ Kft. Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztók felé. A látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 1.100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe. Működés közben megtekinthetik a 3 MW-os biomassza elégetésre alkalmas kazánt, amely a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkezik: automatikus teljesítmény- és tüzelőanyag-szabályozás, porleválasztó berendezés, 20 méter magas kémény.

 

Miskolcon megnyitja kapuit az MVM MIFŰ Kft. – Kombinált Ciklusú Erőmű, A Gázmotoros Erőmű, és a Fűtőmű is, amely fő tevékenységi körében kapcsolt villamos- és hőenergiát termel, illetve a Miskolc Avas és Belváros hőkörzetek felé 100%-os rendelkezésre állási tartalékot nyújt. Az erőmű a geotermikus hő betáplálás meghibásodása esetén, vagy a geotermikus kapacitás feletti hőigényeket elégíti ki Miskolc város avasi és belvárosi rendszerének biztonságos hőenergia ellátása érdekében. A Kombinált Ciklusú Erőműben az érdeklődők megtekinthetik a modern, földgáz tüzelésű gázturbinát, valamint a vele egy tengelyen lévő gőzturbinát. A Gázmotoros Erőműben a látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 5 db gázmotoros termelő egységek működésébe, melyek kapcsolt hő és villamos energiát termelnek. A Fűtőműben azokat a forróvizes kazánokat lehet megnézni, amelyekben megtermelik Miskolc város avasi és belvárosi hőkörzete hőigényének kielégítéséhez szükséges, a megújuló és a kapcsolt kapacitás fölötti, többlet hőenergiát.

 

A Kuala Kft Tatár utcai hőközpontja távfűtési energiát ad át a Miskolci Geotermikus Rendszerből a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. belvárosi rendszere számára, amely 15 ezer lakást szolgál ki. A hőközpontban 3 db, összesen 20MW teljesítményű lemezes hőcserélő működik. A hőközpont látogatása során megismerhetjük a Miskolci Geotermikus Rendszer működését (kitermelő kutak, visszasajtoló kutak, Kistokaji Hőközpont, Kistokaj- Avas távvezeték, Avas-Tatár utca távvezeték, üzemirányítás), a természeti erőforrásnak (geotermikus energia) a szakszerű, környezetbarát és gazdaságos technológiával történő hasznosítását.

 

Bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőművébe is. A nyílt ciklusú tartalék erőművet az országos villamos hálózat teljesítményhiánya esetén a rendszerirányító indítja. Alaphelyzetben az erőmű készenlétben áll, üzemelése esetén a gázturbina olaj elégetésével az országos villamos hálózatba táplál villamos energiát. A látogatók betekintést nyerhetnek egy tartalék gázturbinás erőmű életébe, megismerkedhetnek a mindennapi feladatokkal, és megnézhetik az erőmű fő- és segédtechnológiai területét.

 

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.

 

A Borsod megyében látogatható helyszínek címe:

 

ALTEO – Kazincbarcikai Fűtőerőmű

3700 Kazincbarcika, Erőmű utca 3.

 

Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. – Biomassza Fűtőmű

Miskolc, Muhi utca 33764/9 hrsz.

 

MVM MIFŰ – Kombinált Ciklusú Erőmű, Gázmotoros Erőmű, Fűtőmű

Miskolc, Tatár utca 29/a

 

KUALA Kft. Tatár Utcai Hőközpont
Miskolc, Tatár utca 29/a

MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőmű

3599 Sajószöged, Bábai út külterület (Hrsz. 0112/6)

Holnap: www.eromuvekejszakaja.hu

Facebook: https://www.facebook.com/energiahivatal

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Rotary egész évben keresi a lehetőséget arra, hogy jószolgálati tevékenységet végezzen, ezt tanúsítják az év közben végrehajtott jószolgálati cselek…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum