2022. 08. 18. csütörtök

Ilona
1 EUR 404 HUF
1 GBP 480 HUF

Egy nap az esélyegyenlőségért, tizenegyedszer Kazincbarcikán

Szeptember második szombatján rendezik meg Kazincbarcikán az Esélyegyenlőségi Napot.

Az immár hagyományosnak számító eseményre tizenegyedik alkalommal kerül sor a Sajó-parti városban, köszönhetően a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének.
Az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő szervezet a város és a térség olyan polgárainak nyújt segítséget, akik mozgásukban korlátozottak és emiatt szakmai, jogi és egyéb támogatásra szorulnak.
Az egyesület elnöke maga is mozgáskorlátozott, így sokkal jobban átérzi és tudja sorstársai napi problémáit. Sőt, az elnökség tagjai is fogyatékkal élők, így a szervezet érdekérvényesítő ereje is jóval nagyobb, mint sok más esetben.

Legyenek egyenlőek az esélyek!

Az általános tapasztalat az, hogy amíg valaki a közvetlen környezetében szembe nem találkozik a fogyatékossággal, addig nem nagyon gondol bele, hogy milyen lehet mozgáskorlátozottként, látássérültként vagy akár siketként élni. Ez a tény volt a kazincbarcikai Esélyegyenlőségi Nap alapötlete is, hiszen a helyi egyesület elnöke, Tomkóné Kiss Mária felismerve ezt úgy gondolta, kell egy olyan nap évente legalább egyszer, amikor valóban „egyenlővé válnak az esélyek”.
Vagyis az átlagember direktben szembe találkozhat fogyatékos embertársaival, azok napi problémáival, segítőkezet nyújthat, szakmai tanácsokat kaphat az együttélésre, a napi gondok leküzdésére, ugyanakkor szórakozhat, és elfogadóbbá válhat.
Az elmúlt tíz esélynap ezen elvek alapján nagy sikerrel zajlott le. 2014-ben, a jubileum kapcsán például szinte az összes fogyatékkal élőket tömörítő szervezet jelen volt az eseményen, s csipetnyi ízelítőt adtak mindabból, hogy egy-egy „korlátozott tag” milyen nagyszerű teljesítményre képes a művészet, a zene, a sport vagy az élet más területein.
Idén is különleges lesz az esélynap, hiszen a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete megalapításának huszadik évfordulóját ünnepli, így a szeptember 12-ei rendezvényen elsősorban visszaemlékezni és szórakozni szeretnének.
Ennek jegyében nagyszerű fellépők várják a tagokat és az érdeklődő polgárokat: a sajószentpéteri FREEDANCE-2008 Társastánc Sportegyesület, a kazincbarcikai La Cosa Nostra Kreatív Csoport és a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes.
A rendezvény két sztárvendége: a Rising Star egyik közönségkedvence Peter Srámek, illetve a tagok körében szintén nagyon népszerű Balázs Pali és zenekara. Természetesen lesznek egyéb kiegészítő programok is: népi játszóház, szakmai tanácsadás és az elmaradhatatlan tombolasorsolás.
A 11. Esélyegyenlőségi Nap nyitott és ingyenesen látogatható, helyszíne a KSK Munkacsarnoka, ahol szeptember 12-én (szombaton) délután fél kettőtől este fél hétig várják az érdeklődőket a szervezők.

(Írás: Borsod-Média Ügynökség
Fotó: Zele Tímea)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

37. Budapest Mineral Show
Ki ne szeretett volna gyerekkorában színes, szép rajzolatú vagy érdekes formájú köveket gyűjteni? Sokak számára ez a szerelem egy életre szól és lázba…
ZsÖK programajánló augusztus 15-22. Múzeum Utca Plusz Időpont: augusztus 18–21. Helyszín: Káptalan utca Összművészeti kavalkád veszi birtokba a …

További cikkek