2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Egy film az értékőrzőkről: Szögliget, Szádvár, Derenk

Szögliget, Szádvár, Derenk, ez az igazán beszédes címe Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Önkormányzat elnöke, a helyi értékek kutatója és dokumentálója által készített filmnek. A miskolci bemutatót – amit a filmhez kapcsolódó beszélgetés követ – március 1-jén, csütörtökön délután 5 órától tartják a Szabó Lőrinc Könyvtárban.

Nemcsak a filmnek a címe ez, de Bubenkó Gábor honlapjának alcíme is így szól: Minden, ami Szögliget, Szádvár, Derenk. Ha ezt a három, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő helyet összekötjük, Szádvár csúccsal egy egyenlő oldalú háromszöget rajzolhatunk, aminek talpa 2, szárai 1-1 kilométer hosszúak. Közel fekszenek tehát egymáshoz, sőt, lényegében végig Szögligetről beszélünk.
Szögliget egy varázslatos völgykatlanban fekvő, hagyományokban gazdag település. Derenk a kitelepített és lerombolt, lengyelek által lakott falu ismert emlékhelye, kiürítése óta Szögliget lakatlan külterülete. Szádvár középkori erődítményének romjai pedig a Szögliget határában emelkedő, 460 méter magas Várhegyet koronázzák. Ám nemcsak a közelség köti ezeket össze, Szögligetben, Szádvárban és Derenkben az is közös, hogy elszánt, kitartó és szorgos emberek dolgoztak azon, hogy a bennük rejlő érték és emlék, a hozzájuk kötődő hagyomány megmaradjon, új életre keljen. Ennek az értékőrzésnek része Bubenkó Gábor kisfilmekből összeállított 43 perces munkája is.
A miskolci vetítés, különös tekintettel Derenkre, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal közös rendezvénye a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak. De a március 1-jén, csütörtökön délután 5 órakor, a Szabó Lőrinc Könyvtárban kezdődő vetítés és beszélgetés természetesen mindenki előtt nyitott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel. …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum