2021. 10. 23. szombat

Gyöngyi
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Ásványok, lepkék, sivatagi rózsák

XXIX. Miskolci Ásványfesztivál – a díszaula helyett az egyetemi sportcsarnokban
Kivételes érdekességeket egybegyűjtő tematikus kiállítások és a tavaly is nagy sikert aratott interaktív földtudományi játszóház gazdagítja a XXIX. Miskolci Ásványfesztivált április 30-án és május 1-jén a Miskolci Egyetemen. Újdonságok és igazi ásványmajális – a megszokott helyszín helyett ezúttal az egyetemi sportcsarnokban.

Nem túlzás ásványmajálisról beszélnünk, hiszen több különböző, különleges ásványokat nem mindennapi szemszögből mutató kiállítás veszi majd körül az érdekességekben szokás szerint gazdag börzét. Ilyen például az ásványok és lepkék tárlat, mely kivételes kuriózumnak ígérkezik
Az Európa, Ázsia, Amerika és Ausztrália termésarany-leleteiből rendezett válogatásban láthatjuk egyebek mellett olyan göcsörtös felületű aranyrögöket is, melyek előidézték az aranylázakat, miattuk keltek útra hajdanán emberek ezrei a meggazdagodás reményével Alaszkába, Brit-Kolumbiába vagy Ausztráliába.
A másik kiállítás Tunézia néhány nemzetközi szempontból számon tartott ásványát mutatja be válogatott példányokban. Így a sivatag homokjában képződő, roppant formagazdag, homokzárványos gipszeket, népszerű elnevezéssel a sivatag rózsáit, illetve a karbonátos kőzetek repedéseiben kristályosodott roppant esztétikus fluorit- és barit-leleteket.
Az ásványok optikai tulajdonságait, a polarizációs mikroszkóp alatt kialakuló interferenciaszínek és kristályhalmazok varázslatos világát pedig fényképeken keresztül csodálhatjuk meg.

A tavalyi nagy sikerre tekintettel az idén is pluszérdekességként várja a gyerekeket, családokat a földtudományi játszóház „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú projekt támogatásával. Itt egyebek mellett kőből készíthetnek emléktárgyakat, földrezgést idézhetnek elő, szeizmikus bemutatókat, geotechnikai, talajmechanikai vizsgálatokat láthatnak, aranyat moshatnak az érdeklődők, de azt is megtudhatják, Modern Hamupipőke hogyan végzi a hulladék-szétválasztást.

Ahogyan eddig is, a fesztivál és a szervezők célja a földtudomány bemutatása és megismertetése – nem mindennapi módon. Ezt szolgálják a csiszolt és csiszolatlan ásványokat, féldrágaköveket, különböző különleges kőzeteket bemutató kiállítók is, akik nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de vásárolni is lehet náluk. A kiállítások és a börze mellett pedig tombola és újdonságokkal teli program várja az ide látogatókat.
A fesztivál hivatalos megnyitóját szombaton 12 órakor tartják, a rendezvényt professzor Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora nyitja meg.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum