2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria programja

2022. január 14. – január 25.

Thália 25 – Képek a Színészmúzeum jubileumi albumából – kiállításmegnyitó

Köszöntőt mond: Mikita Gábor színháztörténész, muzeológus

A kiállítást megnyitja: Kónya Ábel, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője

A tárlat megtekinthető 2022. május 1-ig.

 

 1. január 20. 17:00 – Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

ALL IN – Gulyás Andrea Katalin, a 2021. évi Mazsaroff-díjas kiállítása

Az ALL-IN a póker játékában használatos kifejezés, mely azt jelenti, hogy az adott játékos „mindent betesz”, tehát esetleges sikere érdekében mindenét kockára teszi. Ahogy a cím is sugallja, Gulyás Andrea Katalin kiállítása egyfajta összegzés, ahol az elmúlt években készült, különböző játékokkal kapcsolatos munkáinak egy tematikus kivonata látható. Minden kiállított, szerepeltetett objekt és kép sajátos képletekben fogalmazva egy-egy játékot jelenít meg.

A játékok reprezentációi felismerhetőek maradnak, ám a hozzájuk társított tárgyak és elemek miatt jelentésbeli átalakuláson mennek át, így olykor metafizikai töltetet kapnak, vagy társadalmi problémákra reflektálnak.

Köszöntőt mond: Kónya Ábel a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője és

Dr. Maria Nikolaeva a Mazsaroff-díj alapítója.

A kiállítást megnyitja: Ferenczy Zsolt képzőművész

A tárlat március 13-ig látogatható.

 

 1. január 21. 11:00 – Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

FETA – Felvételi tájékoztató nap

Szeretettel várunk mindenkit 2022. 01. 21-én, pénteken délelőtt 11 órára a Miskolci Galéria Rákóczi-házába (3530 Miskolc, Rákóczi u. 2., bejárat a Széchenyi utca felől)

„FETA” felvételi tájékoztató napunkra.

Két, művészeti képzésben érdekelt intézmény mutatkozik be, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

 

Vendégeink (feat):

Dr. Orosz Csaba a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese és az az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem docense és Dr. habil Lenkey-Tóth Péter DLA, egyetemi docens, szakfelelős, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi és Művészeti Karának képviseletében

 

Képet kaphattok mindkét egyetem képzési szerkezetéről, a művészeti szakokról és a tanárképzés irányairól is. Lehetőség lesz a készülő mappákat magatokkal hozni és az oktatókkal közösen a szakirányú követelmények szempontjaiból végignézni.

 

Várjuk a 12. és a 11. évfolyamos diákokat, a tanárokat és az érdeklődő szülőket is!

 

A részvételhez nem szükséges sem regisztráció, sem oltási igazolvány, de a rendezvény ideje alatt a maszk használata és a távolságtartás kötelező!

 

További információ Madarász Györgyitől kérhető az alábbi elérhetőségeken: 70/9432919, mgyorgyi@miskolcigaleria.eu

 

 1. január 25. 16:00 – Miskolci Galéria – Thália-ház (Színészmúzeum)

NEMES NAGY ÁGNES KÖZELEBB – Beszélgetések a múzeumi olvasószobában

 

A múlt évben elbúcsúzott a Pilinszky János KÖZELEBB című rendezvénysorozat, de csak azért, hogy e programfolyam új fejezetet nyisson és az új esztendőben Nemes Nagy Ágnes életműve előtt tisztelegjen. Mint ahogy a kezdő darab, Kaffka Margit és a folytatásként a következő évben megrendezett Ady Endre-sorozat között is volt közvetlen párhuzam, úgy most sincsen ez másképpen. Pilinszkyt és Nemes Nagy Ágnest is több irodalomtörténeti tény kapcsolja össze: az Újhold szerkesztése, a Római Magyar Akadémia ösztöndíjas évei és még sorolhatnánk.

Ezekről és más, az életmű szempontjából fontos dolgokról is szót ejtünk majd a múzeumi olvasószoba Nemes Nagy Ágnesre emlékező részeiben, meghívott vendégeinkkel közösen, ahol igyekszünk a miskolci vonatkozásokra is kitérni.

A sorozat első eseményét január 25-én kedden, délután 4 órától tartjuk a már megszokott helyszínen, a Thália-házban.

 

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria állandó és időszaki kiállításai

 1. január – 2022. február

 

Kiállítóhely: Központi Épület (3529 Miskolc, Görgey utca 28.)

Állandó kiállítások:

 • „Pannon-tenger Múzeum” kiállítóépületben:
 • Dinók Földjén – MezoZOOikum
 • A Kárpátok Ásványai
 • Őserdei ösvényeken
 • A Herman Ottó Múzeum Képtára

 

Kiállítóhely: Miskolci Galéria (3530 Miskolc, Rákóczi u. 2.)

Időszaki kiállítások:

I-II-es terem:

 • 100 éves a Miskolci Művésztelep. Jubileumi kiállítás. (2021. 10. 21. – 2022. 02. 27.)

A művésztelep megalakulásával 1921-ben egy régi álom vált valóra: Miskolc a képzőművészet országos jelentőségű otthona lett. A Csabai kapui létesítmény „élete” sohasem volt fáklyás menet. Száz éves története örökös küzdelem a fennmaradásért, a képzőművészet hadállásainak erősbítéséért. Működési keretei ugyan többször is megváltoztak, de mindmáig szolgál és véd, szimbólumaként a töretlen helytállásnak. A centenáriumi kiállítás a kevéssé ismert első évtizedeket állítja fókuszba. A bemutatásra kerülő alkotások többségét a nagyközönség még sohasem láthatta: hagyatékokból, raktárak mélyéről lépnek most elénk. Az ünnepi rendezvény a város múltjáról szól, de jövőbe mutató üzeneteket tolmácsol.

 

Kondor terem:

 • Enyém, tied, miénk (2021. 09. 28 – 2022. 01. 23.)

A Miskolci Galéria gyűjteményének új darabjaiból összeállított tárlat, amit művészetpedagógiai programok kísérnek majd.

 

Műemléki szárny:

 • – „Itt állt Apám” – Döbröczöni Kálmán (1899–1966) festőművész emlékkiállítása. (2021. 11. 11 – 2022. 01. 23.)

Döbröczöni Kálmán a 100 évvel ezelőtt alapított Miskolci Művésztelep „húzóembere”, a szakmai igényesség elkötelezett híve volt. Nagybányai irányultságú művészetében az emberábrázolás és a tájfestészet egyaránt fontos szerepet játszott. A város mértékadó festőművészére emlékező tárlat rendhagyó módon állítja fókuszba munkásságát. Tájképeit fényképfelvételek kísérik, melyek ugyanabból a nézőpontból, ámde későbbi időben készültek. A fotók segítségével lehetőség nyílik a festmények topográfiai azonosítására, az időközben bekövetkezett változások összehasonlítására is. Az apa festményeit és a fiú fényképfelvételeit párba állító kiállítás a gyermeki szeretet különleges megnyilvánulásán keresztül fejezi ki az utókor tiszteletét az 55 éve elhunyt festőművész iránt.

Kamaraterem:

 • ALL-IN – Gulyás Andrea Katalin kiállítása (részletes leírás feljebb)

 

Kiállítóhely: Thália-ház (Színészmúzeum) (3525 Miskolc, Déryné u. 3.)

Állandó kiállítások:

 • „Ez víg város, itt jó lesz nekünk…”

 

Kiállítóhely: Miskolci Galéria – Feledy-ház (3525 Miskolc, Deák tér 3.)

Időszaki kiállítások:

 • Rajzok verssorokra (2020. 05. 13 – 2022. 01. 30.)

Feledy Gyula 1993-ban a Változatok József Attila verssoraira című kiállítása katalógusában így írt az irodalom és a képzőművészeti illusztrációk, az írók és a képzőművészek kapcsolatáról:

„Verssorok – szavak bűvöletében fogantak ezek a rajzok… Egy olvasó – a rajzoló – feljegyzései a költészet varázslatos tartományából. Bevallottan önkényes kép asszociációk a szavak, gyakran jelentéstartalmuktól is független, visszazsongó zenéjére.

Ilyen formán joggal kérdezhető: igényelhetnek-e akár csekélyke közfigyelmet? Ha igen, legfeljebb mint autonóm képek. Szerzőjüket ugyanis átmenetileg sem vezette az az – egyébként is balga és kilátástalan – igyekezet, hogy a költészet megfoghatatlan titkait maga, kiváltképp pedig mások számára „értelmezze.” Az sem fordult meg fejében, hogy e titokhoz fűződő, nyilván saját mestersége, neveltetése, ízlése által is befolyásolt személyes viszonyának valamiféle általános érvényességet tulajdonítson…”

 • MODERN ÖRÖKSÉG (2021. 09. 09 – 2022. 01. 30.)

Szalay Edit ötvösművész egyéni tárlata

 

Kiállítóhely: Miskolci Galéria – Petró-ház (3525 Miskolc, Hunyadi János u. 12.)

Időszaki kiállítások:

 • Kard és szablya (2021. 06. 26 – 2022. 01. 30.)

A miskolci Petró-házban létrehozott Kard és Szablya című kiállítás a több évezredes múltra visszatekintő – és napjainkban is ismert – két közelharci fegyver fejlődését mutatja be időrendi sorrendben, a bronzkorban megjelent első fémkardoktól az első világháborúban használt szablyákig és a harcászatban nem alkalmazott díszkardokig.

Kiállításunkban nemcsak ezzel a két legikonikusabb, világszerte alkalmazott hadi eszköz történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem azzal is, hogy miért váltak különlegessé, mi volt az oka, hogy a kard és a szablya képes volt kiemelkedni a háborúkban használt többi eszköz közül, és miért sorolhatóak a legmagasabbra értékelt fegyvertípusok közé.

 • Szalay Lajos: A harcos (2021. 06. 26. – 2022. 01. 30.)

Szalay Lajos: A harcos című kamara kiállítása, a művész néhány jellegzetes rajzán keresztül mutatja be, a rajz géniuszának, Szalay Lajosnak a küzdelem, a harc témakörébe tartozó munkásságát. Olyan rajzok is bemutatásra kerülnek, melyeknek nem csak konkrét témája a küzdelem, hanem olyan szereplőket mutatnak be, akiknek emberi valójához a harcosság is kapcsolódik (pl.: Mózes, Dávid, Szent György)

 

Kiállítóhely: Herman Ottó Emlékház (3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány)

Belső átalakítás miatt 2021. augusztus 23-tól zárva.

 

Kiállítóhely: Papszeri kiállítási Épület (3530 Miskolc, Papszer u. 1.)

Zárva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek