2022. 10. 6. csütörtök

Brúnó, Renáta
1 EUR 424 HUF
1 GBP 485 HUF

A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria programja

2015. szeptember 28-október 4.
* Szeptember 29., kedd 16 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
SZT. MIHÁLY ARKANGYAL TITULUSÚ TEMPLOMOK
Előadás az Arrafelé – Rudolf Mihály építész és 22 tanítványának kiállításához 4.
Előadók:
Müller Csaba építész – Makovecz Imre vargyasi ref. templomának bemutatása
Dévényi Sándor DLA építész – A kékesdi szt. Mihály templom
Bereczki Zoltán építész – Sárospatak és Miskolc korai templomai
Kripkó László építész – Szent Mihály út – a Sacra di San Michele, San Michele Gargano, Mon San Michele templomok tengelye

Szeptember 30., szerda 17 óra – Petró-ház (Miskolc, Hunyadi u. 12.)
Mester és tanítvány
ARANYOSI ZSUZSA TEXTILMŰVÉSZ ÉS TANÍTVÁNYA, CSEPREGI NOÉMI KIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA ÉS PÓDIUMBESZÉLGETÉS
Moderátor: Kákóczki András művészettörténész
Meghívott vendégek: Forrai András, képzőművész – rajztanár, Zrínyi Ilona Gimnázium
F. Pollner Erika, képzőművész – rajztanár, Zrínyi Ilona Gimnázium
2013-ban indult útjára a Petró-házban az a sorozat, amely fiatal, Miskolcról indult, pályájuk elején járó művészeket mutat be. Szinte nincs olyan általános vagy középiskola a városban, amely ne tudna megemlíteni 4-5 fiatal művészt, akik az ott dolgozó rajztanárok kezei között nőttek fel. E két szálat fogja össze a Mester és tanítvány sorozat, amely művész-rajztanárokat kér fel arra, mutassák be egy-egy tehetséges, a képzőművészeti képzést felsőoktatási keretek között is folytató fiatal miskolci művész-tanítványukat. Bár e fiatalok munkássága még épp csak kibontakozóban van, mégis már most érdemes felfigyelni tehetségükre. Az a fiatal generáció ismerhető meg e sorozaton, akik Miskolc elkövetkezendő évtizedeiben a város elismert művészeivé válhatnak. Ezen, hetedik alkalommal, egy fiatal iparművészt ismerhetnek meg az érdeklődők: Aranyosi Zsuzsanna tanítványát, Csepregi Noémi munkái lesznek láthatók, aki a Kommunikációs és Üzleti Főiskola divat-textil szakos hallgatójaként végzett. S hogy ki is ő, arra a rendezvény pódiumbeszélgetésén lehet választ kapni.

* Október 1., csütörtök 16 óra – Képtár (Miskolc, Görgey A. u. 28.)
VII. BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
Az esemény ismerteti a megye múzeumainak 2015/16-os tanévre szóló múzeumpedagógiai programjait, valamint bepillantást enged a múzeumi ismeretszerzés és tanulás módszereinek technikáiba.
A program fókuszában állnak:
az Edelényi Kastélysziget múzeumpedagógiai lehetőségei, amelyről Bay Judit létesítményvezető ad tájékoztatást, valamint a Képtár Puttójárat című kiállítása,  amelyet Pirint Andrea művészettörténész ismertet.
A rendezvényen a város és a megye múzeumai  is bemutatják óvodásoknak és iskolásoknak szóló foglalkozásaikat, programjaikat. Többek között megismerhetik a Diósgyőri Vár, a Teletár, a Kohászati Múzeum, a Színészmúzeum, a Honfoglaló-, a Szemere-kiállítás, a Miskolci Galéria és a Pannon-tenger Múzeum új ajánlatait. Összegezzük az iskolákkal kötött együttműködési megállapodások eredményeit.
A barokk hangulatról a Szemere Tánctagozat gondoskodik.
Szeretettel várjuk az óvodapedagógusokat, a tanítókat, a tanárokat, a művelődésszervezőket és mindazokat akik alkalmazzák, vagy alkalmazni szeretnék a múzeumpedagógia lehetőségeit munkájukban.
A rendezvényt a Herman Ottó Múzeum Múzeumpedagógiai Osztálya, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerülete és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (Szentendre) szervezi

* Október 1., csütörtök 17 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
A TÁRGYTÓL AZ ÉPÍTÉSZETEN ÁT A TELEPÜLÉSIG
Előadás és beszélgetés az Arrafelé – Rudolf Mihály építész és 22 tanítványának kiállításához 5.
Előadók:
Bodonyi Csaba DLA, építész,  Tompos Lajos belsőépítész, Molnár Katalin építész, Szőke László építész, településtervező, Bede István DLA habil, építész, településtervező, Sári István építész, településtervező,  dr. Pusztai Tamás régész, múzeumigazgató

* Október 2., péntek 15 óra – Papszeri Öreg Épület (Miskolc, Papszer 1.)
A LÁMPÁS ÉN VAGYOK – TANÁROK ÉJSZAKÁJA
GYŰJTŐK ÉS GYŰJTEMÉNYEK – Nyílt nap
A kifejezetten a pedagógusoknak szánt rendezvény célja annak bemutatása, hogyan lehet a Herman Ottó Múzeum Papszeri öreg kiállítási épületében található kiállítások mentén az iskolák számára hasznos foglalkozásokat szervezni.
A Nyílt napon előtérbe kerül egy új sorozat is, mely a Gyűjtők és gyűjtemények címet kapta, s melynek első darabja a Magyarország nagy és dicső királyai című kiállítás Mecser Róbert magángyűjteményéből.
(Ingyenes, regisztrációhoz kötött rendezvény. )

* Október 2., péntek 17 óra – Papszeri Öreg Épület (Miskolc, Papszer 1.)
A LÁMPÁS ÉN VAGYOK – TANÁROK ÉJSZAKÁJA
SZEMERE SZALON
Téma: Görgey Artúr újra Magyarországon
Előadó: Gróf Péter régész-muzeológus
A két éve működő Szemere-szalon történeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti előadásokkal mutatja be Szemere Bertalan korát, a 19. századot, a Szemere-kiállításra építve. Az előadásokat a megszokott módon borkóstoló és beszélgetés követi.
(A rendezvény belépőjeggyel látogatható.)

* Október 3., szombat 11 óra – Rákóczi-ház (Miskolc, Rákóczi u. 2.)
GÖLÖNCSÉRES CSALÁDI FOGLALKOZÁS
Fekete-Körös völgye a századfordulón című kiállításhoz kapcsolódóan, a Miskolci Galériában az érdeklődők ízelítőt kapnak a fazekas mesterség hagyományaiból. Gölöncsér, gurgulya…. – régen elfeledett fazekas kifejezések, eszközök, amelyek a programon bemutatásra és kipróbálásra kerülnek. A foglalkozáson elkészült saját edénykék hazavihetők.

* Október 4., vasárnap 10-18 óra – „Pannon-tenger Múzeum” (Miskolc, Görgey A. u. 28.)
GOMBAKIÁLLÍTÁS
Friss gombákból, szakértők ismertetésével egybekötve

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A hagyományoknak megfelelően 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (…

További cikkek