2021. 09. 16. csütörtök

Edit
1 EUR 350 HUF
1 GBP 412 HUF

A csend tükre – Pál Ferenc és barátai estje

…a New York Művész Páholyban
A New York Művész Páholy rendezvényei sorában minden szezonban egy estet a lelki elmélyülésnek, a mindannyiunkat foglalkoztató, fontos belső kérdéseknek szentelünk.

A csend tükre című május 19-i estünkön érzékeny és örökké aktuális témák kerülnek a középpontba: az önmagunkkal való szembenézés, a másik megismerése, továbbá a férfi-női kapcsolatok rejtélye. Estünk egyik vendége éppen ezért Pál Feri atya lesz, aki papi pályafutása kezdetétől tart heti rendszerességgel népszerű hittanórákat, előadásokat, főként a pszichológia, a teológia és a mentálhigiéné témakörében. Ő jelenleg Magyarországon a legismertebb katolikus pap, beszélgetéseiben mégis mindenkihez szól: üzenete egyetemes a szeretetről, emberségről, figyelemről, megbocsátásról – így lesz ez a Világ Legszebb Kávéházában rendezett esten is!

Mi, a New York Művész Páholy szervezői igyekszünk minden szezonban lehetőséget adni a közös gondolkodásra és az elmélyülésre. Tavaly, a sorozat első vendégeként Müller Péter írót hívtuk meg, most pedig Pál Feri atya látogat hozzánk Berecz András ének-és mesemondó, valamint Sárközi Márika népdalénekes kíséretében. Ezen a különleges estén, amikor a hit, a beszéd és a mese ereje mellett az ének is előtérbe kerül, Pál Feri atya ezúttal nem szokványos előadást tart: mi kérdezzük őt hitről, lelki életről, párkapcsolatokról és pályája állomásairól, Berecz Andrást a mese szeretetéről, erejéről, s kettőjüket barátságukról.

———————————–

 

Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember 1966-ban született Budapesten. Fiatalkorában aktív, később főállású sportoló volt a Budapesti Vasasnál.1987-ben felnőtt magyar magasugró bajnok lett. 1996-ban szentelték pappá Esztergomban. Ezután káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től pedig plébánosként Óbudán. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézetének munkatársa. Elsődleges szakterülete a segítő és lelki gondozói kapcsolat. Papi pályafutása kezdetétől heti rendszerességgel tart hittanórákat, előadásokat a pszichológia, a teológia és a mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája meglehetősen tág: a közösségi és családi konfliktusoktól, a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati, házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjed. A 2000-res évek második felétől kezdve több munkája is megjelent nyomtatott formában. Az előadások elő két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt. Legutóbbi könyvei: Tükör által világosan, A függőségtől az intimitásig – vágy, élmény, kapcsolat, Természetes spiritualitás – Meghittségben Istennel, A szorongástól az önbecsülésig. 2013-ban Prima Primissima közönségdíjban részesült.

 

Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész 1957-ben született Budapesten. Az első dalokat édesanyjától, a híres kunhegyesi táncos és nótafa, Tanka Gábor lányától tanulta. Megalapította az Ökrös és Egyszólam együttest, és énekesként hamarosan igen népszerűvé vált. Az éneklés mellett néprajzi tanulmányokat folytatott. Gyűjtött dalokat, tréfákat és meséket Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben. Életének számos vargabetűje után (volt rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó) végül a mesemondást választotta mesterségeként. A legkülönbözőbb korosztályoknak és közönségeknek mesélt már határon innen és túl, de meséi a felnőttekhez szólnak inkább. Mondott már mesét tolmácsok segítségével többek között kanadai, észt, francia és holland közönségnek is. Pályafutása során számos album, kötet, rádió- és televíziófelvétel készült a közreműködésével itthon, Európában, USA-ban és Kanadában is. Tanított magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontói York egyetemen, kanadai és amerikai táborokban.  Az utóbbi években műfordítással is foglalkozik.

Közreműködik: Sárközi Márika népdalénekes.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum