2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
VHK-idézés: új koncertek, lemez, DVD, film

VHK-idézés: új koncertek, lemez, DVD, film

VHK-idézés: új koncertek, lemez, DVD, filmEzen a héten szinte minden felforrósodik a minden idők legjobb etnopunk bandájának tartott Vágtázó Halottkémeket (VHK-t) idéző formáció, a Vágtázó Életerő körül. A csapat csütörtökön Szegeden lép fel, szombaton pedig az A38 hajón koncerteznek. Az egyetlen kivétellel a VHK egykori tagjaiból álló együttes három koncertet ad az ország különböző pontjain és most lesz az áprilisi visszatérő koncert alapján készült kétrészes film televíziós premierje is. Az országos miniturné legelső fellépése csütörtökön Szegeden lesz, ahol az IH Rendezvényközpont lesz a helyszín. Pénteken Debrecenben folytatódik a vágta, ott a MODEM belső udvara fogadja be a koncertet. A végállomás a fővárosi A38 hajó lesz.

A három fellépés a Petőfi Csarnokban áprilisban tartott visszatérő koncerten készült hang- és képanyagot egészíti ki és teszi teljessé, és ezzel minden együtt lesz ahhoz, hogy a még az idén napvilágot látó új koncertlemezre és új koncert DVD-re a lehető legjobb válogatás készülhessen. Az áprilisi koncert hangulatának megidézésével nem is kell ezekre a kiadványokra várni: a Duna Televízió kedden és pénteken éjjel – kétszer 54 percben – műsorára tűzi a koncert alapján készült, Kázsmér Kálmán által rendezett koncertfilmet.

Akik ott voltak az áprilisi visszatérő koncerten a Petőfi Csarnokban, maguk is tapasztalhatták: a Vágtázó Életerő intenzitása jottányit sem csökkent a VHK-s évtizedekhez képest, és a soron következő három fellépés is igazi utazás lesz „az élő Világegyetembe, a szenvedély végtelen, megalkuvás nélküli mélyrétegeibe” – olvasható a Negative Art sajtóanyagában.

A Vágtázó Életerő énekese – a VHK legendás frontembere – Grandpierre Atilla sem fogalmazott ennél visszafogottabban. Ahogy az MTI-nek elmondta, most is „belehajítják az életüket a végtelenbe”, és már csak azért sem tehetnek mást, mert a tavaszi „újra-bemutatkozásra” felkészülve olyan hátborzongató élményeik születtek, amelyek nemcsak újra visszahozták a VHK-t valamikor jellemző életerőt, hanem a bandát „még mélyebbre röpítették a Világegyetem örvényeibe”. Mint mondta, a szegedi, a debreceni és a budapesti koncertek felvételei együtt teszik majd lehetővé annak a CD-nek és DVD-nek a kiadását, amelyet örömmel vállalhatnak.

A tervek szerint az új CD és a DVD még az idén a boltokba kerül, és szerzői kiadásban jelenik meg. Biztosan hallható lesz mindkettőn az „Élő Világegyetem” és a „Rejtelmes Kert” 2009-es, lényegesen kiteljesedett változata, emellett vadonatúj számok – például a Forgószél és a Távoli világok – is megmutatják a friss alkotói erőt. A VHK régi nagy számai közül a „Ki vele, az Istenért!”, az „Aláírhatatlan történelem”, a „Halló, Mindenség!”, valamint a Szónusszal (Soós Lajossal, a VHK 1980 és 1995 közötti alapemberével) együtt előadott „Hunok csatája” is ott lesz mindkét válogatáson. A DVD-n több anyag fér el, ezen lesznek olyan számok is, amelyek a CD-n nincsenek rajta, és arra feltesznek a zenekar egész múltját átfogó interjúkat is – mondta Grandpierre Atilla.

Az énekes arra is felhívta a figyelmet, hogy a harmadik VHK-idéző koncert után már csak egy hetet kell várni, és a közönség október 3-án, a FONÓ Budai Zeneházban másik zenekarát, a népzenészeket felvonultató Vágtázó Csodaszarvast (VCSSZ) is élőben meghallgathatja. Az MTI kérdésére, hogy miként osztja meg magát két zenekara között, Grandpierre Atilla kifejtette: a népzenészek ősi hangszereinek játéka és a VHK sámánisztikus rockzenéjének hangzása együtt teljes a számára. Mint mondta, a Csodaszarvassal ősibb, természetesebb, teljesebb világ, az Életerős VHK-val a vadabb, maibb, szikrázóbb világ felé „repül”, és közben egyre tisztábban látja, melyik zenei elképzelését melyik zenekarnak adja.

A Vágtázó Életerőben a régi VHK született újjá, olyan kirobbanó lendülettel, olyan őrjöngő erőkkel a színpadon, amely még a tapasztalt rajongókat is meglephette – idézte fel az áprilisi koncert élményét és fogadtatását. Mint elmondta, ez a zene már régóta megáll a lábán, de most már vadító szárnyakat ad nekik, ez az életük, vagyis alig várják az alkalmakat, hogy zenélhessenek, kirohanhassanak a színpadra. A frontember arról is beszámolt, hogy a Vágtázó Csodaszarvas szintén a megújulás kellős közepén tart, mert „hatalmas ősvilágok törnek elő belőlük, egyszerűen hihetetlen bőségben”.

A Vágtázó Életerő öt tagja a Vágtázó Halottkémekben zenélt, a hatodik tag, a dobos, Szabó Kristóf pedig már évek óta együtt játszott az ex-VHK-s Németh Lászlóval és Mestyán Ádámmal a Yava zenekarban. A Vágtázó Életerő tagjai: Grandpierre Atilla (VHK, VCSSZ); Balatoni Boli Endre (VHK, Narco Polo); Mestyán Ádám (VHK); Molnár Lujó (VHK, Cantara); Németh László Fritz (VHK, Yava); Szabó Kristóf (Yava, Stonehenge).

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek