2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Új korszak a fantasy műfajában?

Moskát Anita 2009-ben Preyer Hugó-díjat nyert, valamint számos novellája került publikálásra különböző magazinokban. Az ifjú író Horgonyhely című fantasyja második regénye a Bábel fiai után; merész húzás, hiszen a még napjainkban is sok vitát szító gendertémával foglalkozik, és regényében egy különleges, ’kifordított’ világot használ fel ennek bemutatásához.

Moskát regényében egy olyan világ tárul az olvasó szemei elé, melyben mindenki röghöz van kötve, ám a terhes nők vándorolhatnak. Így, mivel a nők tudnak utazni, kereskedni, övék a hatalom és a férfiak alsóbbrendűek. A regényben a mágia is szerepet kap, így a Horgonyhely egy igazán sokoldalú és színes regénnyé válik. A cselekmény több szálon fut; négy főszereplő sorsát ismerheti meg az olvasó. A regény központi témája a szabadságért való küzdelem, valamint a nemek közötti egyenlőtlenség miatti folytonos küzdelem.

A Horgonyhely egy rendkívül fantáziadús és gördülékeny regény, mely érdekes és aktuális témákat pedzeget. Hangulata sokszor borús, szereplői meglehetősen hitelesek. Moskátnak sikerült egy kiemelkedő fantasyt megírnia, mely eredeti és merész. Fontos kiemelni, hogy a szerző egy olyan egyedi világot alkotott meg, mely könyörtelenül magával ragadja az olvasót, s ezzel tanúbizonyságot tett rendkívüli kreativitásáról.

Nyilvánvaló, hogy Moskát sok gondot fordított a regény különleges világának megalkotására, hiszen az a legnagyobb részletességgel van kidolgozva. Ugyanez igaz a regény hangulatára is, melyen látszik, hogy fáradtágos munka gyümölcse; az olvasóra könnyen átragadhat a könyv komor hangulata, mely sikeresen teszi árnyaltabbá és hitelesebbé a történetet és a szereplőket egyaránt. A szerző által bemutatott kegyetlen világ tükröt tart a valóságnak; mindennapos a kiszolgáltatottság, a hatalommal való visszaélés és a bosszú visszatérő, valósághoz köthető témák. A Horgonyhely kétségkívül reflektálásra készteti majd olvasóját, aki nem kerülheti el azt, hogy összevesse a regény különös világát azzal a világgal, amiben mindannyian élünk…

Moskát Anita könyve új színben világítja meg a fantasy műfaját, így bátran ajánlható azoknak, akik már unják az egykaptafa fantasykat és valami különlegeset szeretnének olvasni. Továbbá szerző témavalásztása közel állhat azokhoz, akik érdeklődnek a nemek közötti egyenjogúsággal kapcsolatos viták és kérdések iránt vagy csupán egy, a közvélemény és kritikusok által is egyre ígéretesebbnek tartott magyar fantasyíró második regényével szeretnének megismerkedni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek